Foto: LETA
Kad sāp, cilvēki reaģē dažādi. Vieni bezcerībā vaimanā. Citi metas vainot visu apkārtējo pasauli – slikto valdību un bezatbildīgos līdzpilsoņus, nelietīgos konkurentus un neuzticamus sabiedrotos. Vēl citi meklē racionālo graudu kritikā, cenšas nošķirt likumsakarības no nejaušībām un mēģina apvienot spēkus, lai kaiti ārstētu.

Saprotu pirmos un otros, bet pats dodu priekšroku trešajam no pieminētajiem rīcības modeļiem. Pirms 13 mēnešiem, pretendējot uz Latvijas Basketbola savienības prezidenta amatu, solīju nevis brīnumus, bet gan plaša basketbola sabiedrības iesaisti basketbola dzīves organizēšanā, ieklausoties atšķirīgos viedokļos un kopā lūkojot rast labāko risinājumu.

Neesmu ne treneris, ne basketbola menedžeris, neesmu bijis augstas klases spēlētājs, tāpēc nepārvērtēšu savu personīgo autoritāti to cilvēku acīs, kuriem basketbols ir ikdienas darbs. Tomēr LBS biedru pārliecinošs vairākums mani atbalstīja – acīmredzot šādu pieeju atzīstot par perspektīvāku. Patlaban Latvijas basketbolam ir ļoti sarežģīts brīdis un tas būs nopietns pārbaudījums arī pirms gada izdarītajai izvēlei.

Savas prezidentūras pirmajā gadā esmu rīkojies atbilstoši solījumam palielināt basketbola cilvēku ietekmi uz lēmumu pieņemšanu. Sekojot šim principam, manis vadītā valde ir grozījusi Latvijas Jaunatnes basketbola līgas nolikumu un atbalstījusi vairākas svarīgas biedru iniciatīvas, noorganizējot Latvijas kausa izcīņu un 3x3 basketbola līgu, izstrādājot Reģionu izlašu programmu un vadlīnijas jauno basketbolistu treniņprocesam. Aktīvi iesaistoties valdes un padomes locekļiem, kā arī LBS ģenerālsekretāram Kasparam Ciprusam izdevies piesaistīt jaunus atbalstītājus dažādu basketbola attīstības programmu īstenošanai un būtiski pavirzīties uz priekšu Jaunatnes basketbola attīstības centra projekta īstenošanā. Esam veiksmīgi sadarbojušies ar Starptautisko Basketbola federāciju un dažādām Latvijas institūcijām, nodrošinot trīs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra sabraukumu organizēšanu Rīgā, kā arī izcīnot tiesības vasarā organizēt U19 Pasaules kausa izcīņu.

Brīdī, kad abas valstsvienības ir palikušas dažu punktu attālumā no Eiropas čempionāta finālturnīriem, tikko minētie un citi ikdienas darbi atkāpjas sāpīgo emociju ēnā, skaidri nosakot prioritātes tuvākajam laikam. Proti, ne tikai jātiek skaidrībā par neveiksmju iemesliem, bet arī jāpieņem lēmumus, lai nākamajās sacensībās rezultāts būtu kardināli labāks. Mērķi ir skaidri: 2023. gadā, kad svinēsim Latvijas basketbola simtgadi, sieviešu valstsvienībai jābūt pārstāvētai Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet vīriešu komandai jāstartē Pasaules kausa izcīņā.

Kā tos sasniegt? Neapgalvoju, ka jau zinu pareizo recepti, taču esmu pārliecināts, ka to varam atrast tikai saliekot kopā daudzas galvas un ieklausoties katrā konstruktīvā idejā. Nevis akli noticot brīnumrecepšu solītājiem.

Tikko aizvadītajos Eiropas čempionātos strādājušais valstsvienības vadības modelis tika izveidots pirms diviem gadiem, savukārt daudzas valstsvienību neveiksmju asi izgaismotās problēmas sakrājušās krietni ilgākā laikā. Negrasos visu atbildību novelt uz priekštečiem, un nepievienojos tiem, kuri visu Latvijas basketbolā notiekošo tagad redz tikai tumšās krāsās. Taču daudzās basketbola jomās ir nepieciešami uzlabojumi, un pašreizējā LBS vadība centīsies darbos pierādīt, ka spējam pieņemt precīzus un tālredzīgus lēmumus. Tā, lai jau tuvākajā laikā valstsvienības sasniegtu augstus mērķus, un ilgtermiņā darāmo attīstības darbu smagais vezums uz priekšu kustētos raitāk. Tomēr nekādā gadījumā neuzņemoties treneru funkcijas spēles plāna izstrādē vai komandas sastāva izvēlē.

Dažādās LBS struktūrās iesaistītas 97 fiziskās personas, bet tā nav atbildības sadalīšana uz 97 galvām. Komisijas ir bijušas un būs, dodot iespēju cilvēkiem, līdztekus saviem tiešajiem darba pienākumiem, sabiedriskā kārtā piedalīties Latvijas basketbola dzīves veidošanā. Viedokļu daudzveidība ir bagātība nevis problēma. Savukārt lēmumu pieņemšana bija, ir un paliks prezidenta, valdes un ģenerālsekretāra atbildība.

Demokrātisko procedūru ievērošana ir sarežģīta, taču, esmu pārliecināts, ka tā ir produktīvāka un perspektīvāka par naivām cerībām, ka visas problēmas atrisinās viens spilgts vizionārs ar spožām idejām un unikālu prasmi tās realizēt. Kādu, starp citu, basketbola darītāju vidē ikdienā vēl neesmu sastapis.

Jau šonedēļ informēsim par veidu, kādā izraudzīsimies vadītājus abām valstsvienībām. Un turpināsim gan īstenot iesāktos projektus, gan attīstīt jaunas idejas, kā kopīgiem spēkiem darīt Latvijas basketbolu stiprāku.

Raimonds Vējonis
Latvijas Basketbola savienības prezidents

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!