Foto: LETA

Konkurence par 2015.gada Eiropas čempionāta rīkošanu ir ļoti sīva, tomēr Latvija izskatās labi, izteicās Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Kā zināms, 2015.gada Eiropas čempionātu bija plānots aizvadīt Ukrainā, tomēr šajā valstī valdošās politiskās situācijas dēļ tas notiks citur. Latvija kandidē uz vienas apakšgrupas sacensību sarīkošanu, bet kopumā Eiropas čempionātu vēlas rīkot vēl septiņas valstis.

Sacensību rīkotāji tiks paziņoti 8.septembrī Madridē. Kā prognozēja Šneps, visticamāk, turnīru kopēji rīkos četras valstis, nevis tas tiks aizvadīts vienā valstī.

"No 23 valdes locekļiem esmu runājis ar 18 un runāšu vēl vismaz reizi," Šneps izteicās, ka Latvija ir gatava aktīvi strādāt aizkulisēs. "Atšķirībā no lielajām valstīm, kā Francija vai Vācija, mums nav nekā, ko piedāvāt politiskajam tirgum - tikai mūsu darbs, kā nupat sarīkojām Eiropas U-16 čempionātu un iepriekšējos. Ja tas tiks novērtēts, mums ir izredzes."

Eiropas čempionāta organizatori tiks noteikti Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") 23 valdes biedru balsojumā, un viens no tās locekļiem ir arī Šneps. LBS ģenerālsekretārs atzīst, ka šis jautājums ir politisks, bet, ja tiktu saskaitīti argumenti, Latvijai būtu jāpienākas turnīra rīkošana.

"Mūsu konkurenti - Horvātija, Vācija un Francija - jau pretendēja uz čempionāta rīkošanu, kad to atdeva Ukrainai, tāpēc šīs valstis uzskata, ka viņām turnīrs pienākas, un tad paliktu vien jautājums, kura būs ceturtā komanda," konkurentus uzskaitīja Šneps. "No pārējiem pretendentiem Turcija finansiāli var atļauties jebko, Latvija demonstrējusi savu darbu, bet Izraēla nevar objektīvi pretendēt kara dēļ. Polija ir liela valsts ar daudzām skaistām zālēm, Somija pašlaik ar 8500 līdzjutēju aizbraukusi uz pasaules čempionātu un visa FIBA vadība ir sajūsmā. Konkurence plānojas sīva, tomēr man joprojām ir pārliecība, ka izskatāmies gana labi."

"Kad esi labi izdarījis savu darbu, laba sajūta ir pat tad, ja kaut kas nesanāk. Man ir pilnīga pārliecība par to, ka esam paveikuši visu maksimālo," uzskata Šneps. "Arī pēdējā nedēļā nelaidīsim garām nevienu iespēju, lai padarītu visu, kas no mums atkarīgs."

Tik liels pieteikumu skaits viena turnīra uzņemšanai nav pieredzēts kopš 2002.gada, kad FIBA Eiropas nodaļa sāka patstāvīgu darbību. Sākotnēju interesi par spēļu rīkošanu bija paudušas pat 16 valstis.

Daļa no kandidātēm (arī LBS) vēlas rīkot vienu grupas turnīru, daļa - grupas turnīru un fināldaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!