Foto: AP/Scanpix

Latvijas Basketbola savienība (LBS) ir gatava uzrunāt Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošo amerikāni Čeisu Badingeru (Chase Budinger) par iespēju pārstāvēt Latvijas izlasi nākamgad Slovēnijā paredzētajā Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīrā, aģentūrai BNS pirmdien sacīja LBS prezidents Valdis Voins.

Šovasar maiņas darījumā no Hjūstonas ''Rockets'' uz Minesotas ''Timberwolves'' pārgājušā 24 gadus vecā uzbrucēja vectēvs Latviju pameta Otrā pasaules kara laikā, pārceļoties uz ASV, bet basketbolista mātes Māras meitas uzvārds ir Eglīte.

''Esam gatavi veikt sarunas ar amerikāņu spēlētāju, jo patlaban ir īstais brīdis to darīt, jo Eiropas čempionātam esam kvalificējušies,'' sacīja Voins. ''Bet mums ir jābūt pietiekami pārliecinātiem, ka viņš vēlas pievienoties Latvijas izlasei. Mēs esam gatavi ar viņu tikties, runāt un risināt jautājumu par viņa iespēju pārstāvēt Latviju visaugstākajā līmenī.''

Voins norādīja, ka Eiropas čempionāta līmenī Badingeram būtu interese pārstāvēt Latviju. ''Bet interesei jābūt abpusējai. Mēs darīsim, ko varēsim, ja būs arī otras puses interese,'' piebilda LBS prezidents.

Trīs sezonas pārstāvot ''Rockets'', Badingers aizvadījis 210 spēļu NBA čempionātā, no tām 35 sākumsastāvā, un vidēji spēlē laukumā pavadījis 21,5 minūtes, gūstot 9,4 punktus, izcīnot 3,4 atlēkušās bumbas un izdarot 1,4 rezultatīvas piespēles.

Agrāk Latvijas basketbola izlasē ir spēlējuši trīs amerikāņi. Bruno Pētersons un Alekss Šturms pie Latvijas pases tika ar iespēju iegūt dubultpilsonību, savukārt Trojs Ostlers ‒ ''par īpašiem nopelniem''.

Komandu, kas nesen kvalificējās EČ finālturnīram septīto reizi pēc kārtas, Voins nosauca par ''atjaunotu, kas var kļūt tikai labāka'', un norādīja, ka finālturnīrā to varētu papildināt ne tikai vēl kāds kandidāts no U-18 vai U-20 izlases, bet arī no pieredzējušajiem, kas kvalifikācijas turnīrā nespēlēja.

''Durvis [izlasē] nav aizvērtas nevienam. Jau šogad izlasē varēja atgriezties Armands Šķēle, kuram veselības stāvokļa dēļ tomēr neiznāca palīdzēt komandai. Ar visiem, kurus treneri uzskatīs par nepieciešamiem komandai, mēs esam gatavi runāt par dalību izlasē,'' solīja Voins.

2013.gada EČ basketbolā vīriešiem Ļubļanā, Jesenicē, Koperā un Celjē risināsies no 4. līdz 22.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!