Foto: AFP/Scanpix
84 gadu vecumā trešdien miris basketbola Slavas zālē esošais treneris un Nevadas Universitātes Lasvegasā (UNLV) basketbola dinastijas aizsācējs Džerijs Tarkeinians.

Kādreizējais treneris slimnīcā nokļuva pirmdien, jo viņa asinīs bija bīstami zems skābekļa līmenis, kā arī infekcija.

Tarkeinianam jau vairākus gadus bija problēmas ar veselību. Pēdējos desmit mēnešos treneris tika hospitalizēts trīs reizes. Pērn aprīlī Tarkeinianam bija sirdslēkme, bet novembrī viņš saslima ar plaušu karsoni.

1990.gadā Tarkeiniana vadībā UNLV komanda "Runnin Rebels" kļuva par Nacionālo koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempioniem. Tarkeinians UNLV vienību vadījis 19 sezonas, spējot izcīnīt 509 uzvaras 614 spēlēs.

No 1997.līdz 2001.gadam UNLV komandā spēlējis arī latvietis Kaspars Kambala, tomēr viņš leģendārā trenera vadībā nepaguva uzspēlēt. Tomēr laikā, kad Kambala dopinga diskvalifikācijas laikā bija pievērsies profesionālajam boksam, Tarkeinians aktīvi apmeklēja latvieša cīņas.

Arī Kambala savā tvitera profilā izteica līdzjūtību, nosaucot viņu par īstu leģendu un paužot, ka pēdējo reizi ar speciālistu ticies pirms diviem ar pusi gadiem.

Tarkeinians no sporta aizgāja 2002.gadā. Viņš NCAA bija aizvadījis 31 gadu, ar savām komandām izcīnot 729 uzvaras un piedzīvojot 201 zaudējumu, kas ir 12.visu laiku labākais rezultāts.

Tāpat Tarkeinians trenējis Nacionālās basketbola asociācijas vienību Sanantonio "Spurs", bet 2013.gada septembrī viņš tika iekļauts basketbola Slavas zālē.

Tarkeinians bija atpazīstams arī ar konfliktiem ar NCAA par viņa spēlēšanas godīgumu. Konfliktā uzvarēja Tarkeinians, kompensācijā saņemot 2,5 miljonus ASV dolāru.

Trenera spēles stils stipri ietekmēja arī turpmāko koledžas basketbola izaugsmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!