Foto: Kadrs no filmas "Pansija pilī"

Pirmdien, 22. janvārī, pie skatītājiem nonāks daudzsēriju filma "Pansija pilī", kas tapusi pēc rakstnieka Anšlava Eglīša populārā romāna "Pansija pilī" motīviem. Filmā attēloti vienas vasaras notikumi, kas risinājās pēc tam, kad dzejnieks Viktors Eglītis dāvanā no valsts 20. gadsimta 20. gados saņēma vācbaltu baronam piederējušu nolaistu un izdemolētu 150 gadus vecu muižu.

"Romāns "Pansija pilī" tapis 20. gadsimta 60. gados, un tā pagātne, uz kuru atskatāmies filmā, nemaz nav tik sena, bet caur to mēs spējam sevi labāk saprast. Anšlavs EgIītis ir bijis ārkārtīgi labs vērotājs, un tās nianses, kā viņš spēj raksturot cilvēkus, kā dažās rindkopās spēj atklāt grāmatas varoņu būtību, cik spēj būt labvēlīgi ironisks viņu aprakstos, ir tas, kas spēj uzrunāt un palīdzēt arī šajos laikos, kuros ir tik daudz pārbaudījumu un negāciju. Mums šobrīd ir vajadzīga pozitīva paskatīšanās uz sevi, lai varam vairāk pasmaidīt, nevis būt šodienas realitātes problēmu nomākti," par filmas tapšanu stāsta režisors Andis Mizišs.

Anšlava Eglīša romāna "Pansija pilī" notikumi risinās Inciemā netālu no Siguldas. "Tās patiesībā bija divas mājas, kas savienotas ar apdzīvojamu gaiteni. Tur kambarīšos mitinājās bijušo kungu kalpotāji. Savienotajās ēkās mēs saskaitījām 32 istabas un divus lieveņus. Istabas bija izbūvētas lielas, ar ornamentiem izgreznotiem griestiem, ar krāsainām ģipša dzegām, ar augstām podiņu krāsnīm un kamīniem. Viss jau tur bija krietni cietis un apskretis. Lielāko zāli nokrustījām par spoguļu zāli. Cik noprotams no sienas izbalējušiem laukumiem, tur tiešām kādreiz dižojušies spoguļi," tā savulaik Eglīšu dzimtas pētniecei Verai Vāverei Inciema muižas stāvokli aprakstīja Anšlava Eglīša brālis Vidvuds. 2023. gada vasarā piecdesmit filmēšanas dienās romāna "Pansija pilī" varoņi un notikumi tika atdzīvināti Padures muižā netālu no Kuldīgas.

Daudzsēriju filmu veidos septiņas aktierkino sērijas, kuru režisori ir Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone un Dāvis Sīmanis. Skatītājiem būs iespēja izsekot vienas vasaras notikumiem, kuros topošais rakstnieks Anšlavs Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanu, vienlaikus atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20. gadsimta 30. gadu Latvijā.

Bet noslēdzošā astotā – dokumentālā sērija, kuras režisors ir Gints Grūbe, vēstīs par rakstnieka Eglīša dzimtas likteni un vēsturisko Inciema muižu.

"Dažādu filmēšanas plānošanas nianšu dēļ bija periods, kad filmēšanas grupai bija jāceļas ļoti agri – trijos naktī, uz laukuma četros, piecos jau pilnā sparā ritēja filmēšana. Protams, pirmās dienas un naktis bija ļoti grūtas. Bet tas lika visiem mobilizēties, un valdīja īpaša noskaņa. Klāt vēl īpašā Padures muižas atmosfēra. Un pirmo reizi savā režisora mūžā dabūju to filmēšanas laukuma burvību. Jo parasti tas ir grūts, smags, nervus prasošs darbs, bet "Pansija pilī" filmēšanas dalībnieki un process bija tāds, ka šķita – jā, tā to kino taisa! Ekranizējot vēsturiskus notikumus, liels izaicinājums ir ticamas vides radīšana, un, manuprāt, komandai tas veiksmīgi izdevies – sākot ar vides un telpu iekārtošanu, līdz pat tērpu izvēlei un dialogiem. Tāpat arī izvēlēto aktieru meistarība ļāva uzburt pagājušā gadsimta pirmajai pusei raksturīgu ainu, radot patiešām spilgtus un komiskus tēlus, kurus varam iedomāties arī Eglīšu ģimenes dzīves laikā," par filmēšanas procesu stāsta režisors Andis Mizišs.

Foto: Kadrs no video

Daudzsēriju filmā vēsturiskos Anšlava Eglīša romāna varoņus atveido aktieri Gundars Āboliņš, Rihards Zelezņevs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Juris Strenga, Dana Bjorka, Dace Eversa, Lāsma Kugrēna, Olga Dreģe, Jānis Jarāns, Alise Dzene, Kaspars Dumburs, Artūrs Skrastiņš, Jēkabs Reinis, Kristians Teterovskis, Gatis Maliks, Inese Kučinska un daudzi citi.
Daudzsēriju filmas operators ir Andrejs Rudzāts, scenāristi Tabita Rudzāte un Ivo Briedis, galvenā māksliniece Kristīne Jurjāne, mākslinieks Jānis Kalniņš, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Rūta Kuplā, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Kinoteātros demonstrēs vairākas filmas sērijas vienā seansā: 1. un 2. sērija – no 22. janvāra; 3. un 4. sērija – no 8. februāra; 5., 6. un 7. sērija – no 22. februāra; 8. dokumentālā sērija speciālos seansos pēc 22. februāra.

Daudzsēriju filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs (ERAF / REACT-EU projekts "Latvijas kino industrijas uzņēmumu izaugsme, veicinot to profesionālo veiktspēju" Nr.13.1.4.0/22/I/001).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!