Foto: LETA

Izraēlas titulētais basketbola klubs Telavivas "Maccabi FOX" ir ļoti leģendārs, kurā bijuši izcili spēlētāji un treneri, pēc kļūšanas par šīs vienības galveno treneri sacīja latviešu speciālists Ainars Bagatskis.

Jau ziņots, ka 49 gadus vecais Bagatskis sestdien oficiāli tika apstiprināts par "Maccabi FOX" galveno treneri. Latvietis parakstīja līgumu līdz sezonas beigām ar iespējām to pagarināt vēl par gadu.

""Maccabi FOX" ir leģendārs klubs, ne tikai man, bet arī visai Eiropai. Tas šī kontinenta basketbolā ir viens no visu laiku veiksmīgākajiem. Tajā ir bijuši izcili treneri un spēlētāji, tāpēc esmu ļoti lepns būt šeit," portāls "Sport5.co.il" citē Bagatska teikto. "Arī šobrīd komanda ir ļoti talantīga. Uzskatu, ka basketbolistu talants izpaužas uzbrukumā, kamēr treneri saviem spēlētājiem dod norādījumus, kā šos talantus izmantot. Aizsardzība ir visa pamats, arī sistēma un veids, kā komandai ir jāspēlē."

"Domāju, ka zinu, kā izmantot šos basketbolistus. Šai komandai patīk spēlēt ātru basketbolu ar vairākām individuālām darbībām. Iespējams, nedaudz trūkst disciplīnas. Šī vienība var piecu minūšu laikā gūt 25 punktus, taču tad sagriezt visu pilnībā otrādi un pieļaut muļķīgas kļūdas," teica Bagatskis.

Intervijā Bagatskis arī norādīja, ka uzskata sevi par modernu treneri, kura vadītās komandas spēlē ātri, agresīvi un gudri.

Bagatskis šo sezonu sāka kā Deivida Blata palīgs Turcijas vienībā Stambulas "Dariššafaka Doguš", kur strādāja kopā arī ar citu latvieti Oskaru Ernšteinu. Turcijas komandu pārstāv arī latviešu basketbolists Dairis Bertāns.

"Atstāt "Dariššafaka Doguš" bija ļoti grūts lēmums. Kad Deivids piedāvāja kļūt par viņa asistentu, piekritu nekavējoties. Tagad, kad esam strādājuši plecu pie pleca, saprotu viņa darba metodi un to, kāpēc viņš kā treneris bijis tik veiksmīgs. Blats zina, kā uzrunāt basketbolistus un arī kā viņiem uzbļaut un būt jaukam. Tieši tāpēc viņš ir lielisks treneris un brīnišķīga personība," pauda Bagatskis.

Intervijā ar portālu Bagatskis atminējās arī 2014. gadā teikto par latviešu talantu Kristapu Porziņģi, kurš tobrīd gatavojās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftam. Tiesa, spēlētājs neilgu brīdi pirms pasākuma atcēla savu kandidatūru.

Toreiz Bagatskis intervijā Ukrainas medijam par Porziņģi izteicās asi, sakot, ka viņam vēl nav vieta NBA. Beigu beigās latviešu basketbolists 2015. gadā tika draftēts ar ceturto numuru un šobrīd viņš ir uzlecošā NBA zvaigzne.

"Nesniedzu daudz interviju, jo man tam vienkārši nepietiek laika. Pirms trim gadiem man tika vaicāts par Porziņģi, kurš ir supertalantīgs basketbolists, un viņa iespējām spēlēt NBA. Tobrīd viņam bija 18 gadi, un es žurnālistam teicu, ka viņa vecuma spēlētāji NBA nevar spēlēt. Pēc tam viens mans teikums tika izrauts no konteksta un izskatījās slikti. Porziņģis ir liels talants. Iespējams, lielākais, kāds jebkad bijis Latvijas basketbolā," sacīja Bagatskis.

"Maccabi FOX" klubs, kas gan pēdējās sezonās ir zaudējis savu spožumu, iepriekšējā nedēļā no galvenā trenera posteņa atbrīvoja Rami Hadaru. Šis speciālists, kurš iepriekš strādāja treneru korpusā kā viens no palīgiem, šajā amatā noturējās vien nepilnus divus mēnešus.

Šo sezonu kādreizējais ULEB Eirolīgas flagmanis "Maccabi FOX" sācis pieticīgi, jo ar piecām uzvarām 13 spēlēs šī komanda turnīra kopvērtējumā atrodas tikai 14.vietā. Savukārt nacionālajā čempionātā tā ar deviņiem panākumiem 11 mačos atrodas līderpozīcijā.

2014. gadā "Maccabi" triumfēja ULEB Eirolīgā tieši galvenā trenera Blata vadībā, kurš pēc tam pārcēlās uz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienību Klīvlendas "Cavaliers". Savukārt šobrīd Blats atgriezies Eiropā un vada "Dariššafaka Doguš".

Bagatskis vasarā ar "Dariššafaka Doguš" noslēdza līgumu uz diviem gadiem, bet iepriekšējās divas sezonas viņš strādāja Krievijas klubā "Ņižņij Novgorod", ko tagad pārņēmis cits latvietis Artūrs Štālbergs.

Bagatskis trenera karjeras laikā vadījis klubus Gruzijā un Ukrainā, tostarp Kijevas "Budiveļņik", ko divreiz aizveda līdz valsts čempionu godam.

Pašreizējais Latvijas izlases galvenais treneris strādājis arī ar pašmāju klubiem "Barons" un "Valmiera", slaveno Lietuvas komandu Kauņas "Žalgiris", kā arī Krievijas vienību Krasnojarskas "Jeņisej".

Latvijas izlasi Bagatskis trenē kopš 2010. gada, bet viņam līgums ar valstsvienību ir līdz nākamā gada Eiropas čempionāta beigām.

"Maccabi FOX" par Izraēlas čempionu kļuvis 51 reizi, kamēr Eirolīgā tas bijis labākais sešas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!