Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas Basketbola savienība (LBS) pagarinājusi darba līgumu ar vīriešu basketbola valstsvienības galveno treneri Luku Banki vēl uz divām sezonām, vēsta LBS.

Vienošanās paredz, ka speciālists no Itālijas vadīs komandu arī 2024. gadā, kad paredzētas spēles Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā un, iespējams, cīņa par ceļazīmēm uz Parīzes olimpiskajām spēlēm, kā arī 2025. gadā, kad Rīgā notiks Eiropas čempionāta finālturnīrs.

"Pirms diviem gadiem, kad sākām mūsu sadarbību, Latvijas valstsvienība Eiropas čempionāta rangu tabulā ieņēma vietu trešā desmita beigās. Trenera Banki radošā pieeja un sistemātiskais darbs palīdzēja atraisīt Latvijas basketbolistu potenciālu un pirmo reizi kvalificēties Pasaules kausa izcīņas finālturnīram. Turklāt treneris pierādījis, ka spēj veiksmīgi savienot darbu valstsvienībā ar savu karjeru klubu komandās. Basketbola savienības Treneru komisija vienbalsīgi atbalstīja sadarbības turpināšanu ar Luku Banki, un esam gandarīti par panākto vienošanos," uzsvēra LBS prezidents Raimonds Vējonis.

"Esmu ļoti lepns paziņot par sava līguma pagarināšanu ar Latvijas Basketbola savienību! Mūsu kopīgais piedzīvojums turpināsies un esmu gatavs veltīt visas savas pūles, lai jūs padarītu lepnus par mūsu komandas sniegumu. Nevaru sagaidīt, kad atkal būšu Latvijā, un gatavošu komandu Pasaules kausa izcīņai," apņēmības pilns turpināt darbu bija Luka Banki.

Latvijas vīriešu valstsvienība Lukas Banki vadībā 2023. gada FIBA Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā 16 spēlēs izcīnīja 15 uzvaras, sasniedzot absolūti labāko bilanci starp visām sacensību dalībniecēm. Latvijas vīriešu komanda pirmo reizi piedalīsies Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā, kas no 25. augusta līdz 10. septembrim risināsies Filipīnās, Japānā un Indonēzijā.

Latvijas izlase savas pretinieces noskaidros grupu izlozē, kas notiks 29. aprīlī.

Banki šobrīd vada arī Francijas klubu "SIG Strasbourg", kuru pārstāv latvietis Rodions Kurucs.

Banki strādājis arī vairākās Itālijas komandās, bet 2006. gadā viņš kā galvenā trenera Simones Pjanidžani asistents uzsāka darbu Sjēnas "Montepaschi" vienībā. Trenera asistenta amatā Sjēnas klubā viņš sešreiz triumfēja Itālijas čempionātā, kā arī divas reizes izcīnīja trešo vietu ULEB Eirolīgā. Savukārt pirms 2012./2013. gada sezonas Banki no Pjanidžani pārņēma galvenā trenera pienākumus, vēlreiz triumfējot Itālijas līgā, bet Eirolīgā sasniedzot otro turnīra fāzi.
Nākamās divas sezonas Banki jau vadīja ULEB Eirolīgas komandu Milānas "Olimpia", 2013./2014. gada sezonā vēlreiz uzvarot Itālijas čempionātā, bet Eirolīgā sasniedzot labāko astotnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!