Foto: Renārs Buivids / facebook.com/BARONS

Pie uzvaras "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta mačā trešdien tika Latvijas vienība "Barons kvartāls", kas izbraukumā ar 95:84 (20:10, 33:22, 18:21, 24:31) pieveica Lietuvas komandu Ķēdaiņu "Ņevežis".

"Barons kvartāls" sastāvā labākais punktu guvējs bija Kristaps Mediss, kurš sameta 22 punktus, kamēr ar 18 punktiem izcēlās Dāvis Geks. Tikmēr 17 punkti un astoņas atlēkušās bumbas lietuvietim Tauram Jogelam.

Šo maču "Barons kvartāls" iesāka diezgan pārliecinoši, pirmās ceturtdaļas laikā panākot desmit punktu pārsvaru - 20:10. Lai gan otrā ceturkšņa pašā sākumā "Ņevežis" par dažiem punktiem atpalicību samazināja, Latvijas klubs turpināja spēli gana pārliecinoši un lielajā atpūtā devās jau ar 19 punktu starpību (53:32).

Otrajā puslaikā cīņa starp abām vienībām bija līdzvērtīga, bet, pamatlaikam tuvojoties izskaņai, "Ņevežis" samazināja rezultāta starpību līdz 11 punktiem (79:90). Tomēr minūti un piecas sekundes pirms beigām ar precīzu tālmetienu atbildēja Reinis Strupovičs, nogādājot viesus atkal nedaudz drošākā zonā. Pēcāk "Barons kvartāls" arī nosargāja pārliecinošu uzvaru.

Divkārtējie Latvijas čempioni vēl nesen bija ar pozitīvu bilanci "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) turnīrā, tomēr pagājušajā nedēļā tika zaudēts "VEF Rīga" un "Liepāja"/"Triobet" komandām. Abās spēles scenārijs bija identisks - pēc neizteiksmīga pirmā puslaika otrajā spēles daļā tika atspēlēts liels deficīts, bet līdz uzvarai nedaudz pietrūka.

Tikmēr BBL turnīru "Barons kvartāls" sāka pirms divām nedēļām, uzvarot liepājniekus. Tāpēc tagad gūts otrais panākums divos mačos.

Savukārt "Ņevežis" komanda BBL sezonu sāka ar divām spēlēm pret Igaunijas vienībām - vispirms ar 77:62 tika uzveikta "Port of Parnu" komanda, bet dienu vēlāk ar 77:91 zaudēts Raplas "Avis". Savukārt nacionālajās meistarsacīkstēs, kur jau aizvadītas astoņas kārtas, Ķēdaiņu vienība ar trim punktiem ir sestajā pozīcijā starp desmit komandām. Sezonu tā sāka ar četriem zaudējumiem pēc kārtas, pēc tam tika gūti trīs panākumi, bet pagājušajā nedēļas nogalē ar 67:77 tika zaudēts ULEB Eirolīgas vienībai Kauņas "Žalgiris".

Turnīra kopvērtējumā A apakšgrupā bez zaudējumiem ir vienīgi "Barons kvartāls" spēlētāji, kas uzvarējuši abos mačos. Pa divām uzvarām trijos mačos ir "Liepāja"/"Triobet" un "Avis" kontā, pie vienas uzvaras trijās spēlēs tikuši "Ņevežis" basketbolisti, bez uzvarām ir "Jūrmala"/"Fēnikss" un Igaunijas komanda "Port of Parnu", bet Kazahstānas klubs Atirau "Barsi" turnīrā iesaistīsies vien decembrī.

Viena spēle šajā kārtā tika aizvadīta arī otrdien, kad "Liepāja"/"Triobet", neskatoties uz neveiksmīgām pirmajām minūtēm, ar 78:54 uzveica "Avis" un guva ceturto uzvaru pēc kārtas visos turnīros.

Tikmēr B apakšgrupā līdere ar trim uzvarām trijos mačos ir Lietuvas vienība Pasvāles "Pieno žvaigždes", bet Latvijas čempionei "Valmiera"/ORDO ir divas uzvaras divās spēlēs. Pa vienai uzvarai divos mačos guvušas "Jēkabpils" un "Ogre"/"Kumho Tyre" vienības, savukārt Igaunijas komandas Rakveres "Tarvas" un TTU, kā arī Mogiļevas "Borisfen" vienība no Baltkrievijas pagaidām tikai zaudējušas.

Šosezon BBL čempionāta pamatturnīrā spēlē 14 komandas, kuras ir sadalītas divās grupās. Sacensībās debitē "Ogre"/"Kumho Tyre", kā arī "Borisfen", kas tāpat kā "Barsi" visas savas spēles aizvadīs izbraukumā.

Katras grupas četras labākās vienības kvalificēsies astotdaļfinālam, kur tās spēkosies ar astoņām izliktajām komandām, kas plāno startēt Eirokausos - "Šiauliai" (Lietuva), "Tartu" (Igaunija), "Ventspils" (Latvija), Prieņu-Birštonas "Vytautas" (Lietuva), Panevēžas "Lietkabelis" (Lietuva), Utenas "Juventus" (Lietuva), Tallinas "Kalev"/"Cramo" (Igaunija) un Tallinas TLU/"Kalev" (Igaunija).

Tiesa, astoņas izliktās dalībniece BBL turnīrā iesaistīsies vien tad, ja tām neizdosies kvalificēties Eirokausu izslēgšanas sacensībām. Tādā gadījumā astotdaļfinālā atbrīvosies vietas un tam kvalificēsies labākās no izslēgšanas turnīrā neiekļuvušajām BBL komandām.

Izslēgšanas turnīrā, tāpat kā iepriekšējās sezonās, katras kārtas uzvarētāji tiks noteikti divu spēļu summā - arī finālā un cīņā par bronzas godalgām.

Komandas, kas iekļūs BBL pirmajā astoņniekā, garantēs sev vietu nākamās sezonas turnīrā.

Arī iepriekšējā sezonā BBL pamatturnīrā piedalījās 14 komandas, kas bija sadalītas divās grupās. Par sacensību čempioni jau trešo gadu pēc kārtas kļuva "Šiauliai", kas divu spēļu summā pieveica Tartu TU/"Rock".

Lietuvas komandas turnīrā triumfējušas 11 no 12 norises reizēm, bet 2013.gadā to iespēja arī Latvijas vienība "Ventspils".

Kopš 2012.gada turnīrā vairs nespēlē abas vadošās Lietuvas vienības Kauņas "Žalgiris" un Viļņas "Lietuvos rytas", turklāt to vairs nedara arī Latvijas klubs "VEF Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!