Foto: LETA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins izpaudis, ka pēc Pasaules kausa kvalifikācijas cikla noslēdzies LBS līgums ar Latvijas vīriešu basketbola izlases galveno treneri Arni Vecvagaru, kura amatu varētu ieņemt vairāki kandidāti, vēsta savienības mājaslapa.

"Arnim Vecvagaram līgums par darbu vīriešu valstsvienības galvenā trenera amatā beidzies līdz ar kvalifikācijas cikla noslēgumu. Paldies trenerim un viņa palīgiem par paveikto, strādājot unikāli sarežģītos apstākļos. Milzīgs paldies spēlētājiem, kuri daudzu gadu garumā Latviju pārstāv bez papildu atlīdzības, valstsvienībai veltot ne tikai laiku un enerģiju, bet bieži arī veselību un savas intereses klubos," izteicās Valdis Voins, kurš pateicību izpauda arī līdzjutējiem un visiem, kuri izpauduši kritiku par aizvadīto ciklu.

Latvijas izlase pirmdien Pasaules kausa atlases izšķirošajā spēlē viesos Podgoricā ar 80:74 uzvarēja Melnkalni, tomēr tas valstsvienībai neļāva kvalificēties līdz pasaules līmeņa forumam, jo nepieciešama bija uzvara ar vismaz deviņu punktu pārsvaru.

"Septiņas uzvaras 12 spēlēs un reālas izredzes izcīnīt ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru līdz pat pēdējās spēles pēdējai sekundei – tā ir cienījama bilance. Taču izšķirošie punkti netika iegūti, un rezultāts neapmierina nevienu. Ne spēlētājus, ne pašus trenerus, ne līdzjutējus, ne LBS vadību, kurai ir pienākums lemt par valstsvienības nākotni," rezumē par ciklu izteica Voins.

"Starp citu, jau spēļu laikā pamanītajai problēmai cīņā par atlēkušajām bumbām ir sistēmiski cēloņi, uz kuriem īpaši norādījuši gan jaunatnes izlašu treneri, gan Treneru komisijas dalībnieki. Ar fakta konstatāciju nepietiks, šim basketbola aspektam īpaša vērība tiks pievērst jaunajā LBS Treneru attīstības programmā, kas sāk darboties pieredzējušā trenera Agra Galvanovska vadībā. Situāciju var labot nevis saukļi vai vainīgo meklēšana, bet konsekvents darbs ikdienām sākot no sporta skolām," klāstīja Voins.

Otrdien, 26. februārī notikusi LBS Treneru komisijas sēde, kurā tā uzklausīja Arņa Vecvagara pārskatu, bet marta beigās sekos LBS valde sēde, kurā tiks izvērtēta izlases pieredze kvalifikācijas turnīrā.

"Esmu pārliecināts, ka Latvijas valstsvienība jāvada Latvijas trenerim, tomēr patlaban nebūtu pareizi ievilkt neizdzēšamas "sarkanās līnijas". Savējais vai ārzemnieks, klubā strādājošs vai atbrīvotais treneris, valstsvienības vadības modeļa maiņa, iedibinot ģenerālmenedžera amatu – vismaz līdz marta beigām nav idejām un diskusijai slēgtu tēmu," teica Voins.

Nākamās oficiālās Latvijas basketbola izlases spēles paredzētas Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) izveidotajā logā, kas ilgs starp 25. novembri un 3. decembri.

"Aprīļa laikā izvērtēsim konstruktīvos priekšlikumus un iespējas, konceptuāli vienosimies par valstsvienības vadības modeli un apzināsim pretendentus uz galvenā trenera amatu. Ar galīgo lēmumu nevilcināsimies, sarunas ar konkrētiem speciālistiem var iekavēt tikai klubu sezonas beigas," solīja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!