Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Klīvlendas "Cavaliers" paziņojis par treneru maiņu. Galvenā trenera Džona Beileina vietā amatu ieņems viņa līdzšinējais asistents Džons Blērs Bikerstafs.

"Pēdējo deviņu mēnešu laikā esmu atdevis organizācijai visu, ko spēju," uzsvēra Beileins. "Pēc ilgām pārdomām esmu nolēmis, ka labākais solis šobrīd ir atkāpties no Klīvlendas "Cavaliers" galvenā trenera amata un palīdzēt organizācijai ieņemot citu pozīciju."

Beileins kluba paziņojumā uzsvēra, ka lēmumu atkāpties pieņēmis pats un priecājas par saņemto atbalstu no vadības. "Zaudējumus es uztveru ļoti personīgi, un šis gads bija daudz grūtāks nekā gaidīju," atzina treneris. Šo grūtību dēļ 67 gadus vecais Beileins ir satraukts par savu veselību un nav pārliecināts, ka sezonas turpinājumā būtu spējīgs maksimāli pievērsties komandai, kas nebūtu godīgi pret spēlētājiem, treneriem un personālu.

Ar "Cavaliers" pieredzes bagātais koledžu komandu basketbola treneris Beileins parakstīja piecu gadu līgumu pērnā gada maijā par 20 miljoniem eiro. Šī bija viņa pirmā pieredze pie NBA komandas vadības.

Medijs "espn.com" ziņo, ka Beileinam neizdevās izveidot saikni ar "Cavaliers" spēlētājiem, jo viņi uzskatīja, ka Beileins pret viņiem izturas kā pret studentiem, ne profesionāļiem. Tāpat 67 gadus vecais speciālists komandas sapulcē janvārī spēlētājus nosauca par bandītiem, par ko gan vēlāk atvainojās, attaisnodamies ar pārteikšanos. "Thugs" (bandīti) vietā treneris vēlējās teikt "slugs" (sliņķi). Par to "Cavaliers" spēlētāji lika trenerim "samaksāt", atskaņojot dažādas dziesmas, kurās dzirdams pieminētais vārds "thugs".

"Kamēr tas ir ļoti negaidīti, mēs saprotam un cienām viņa lēmumu atkāpties no "Cavaliers" galvenā trenera amata," paskaidroja ģenerālmenedžeris Kobijs Altmans.

Beileina amatu pārņems 40 gadus vecais speciālists Bikerstafs. Viņš jau kopš 2004. gada strādā kā NBA treneris, tiesa pārsvarā kā trenera asistents. Tomēr Bikerstafs ieņēmis galvenā lomu Hjūstonas "Rockets" un Memfisas "Grizzlies" vienībās, abas reizes amatu ieguvis pēc galvenā trenera atlaišanas.

"Es to nedarītu sezonas laikā, ja Džons Blērs nebūtu gatavs un spējīgs nekavējoties pārņemt galvenā trenera amatu, un turpināt pārveides procesu, ko mēs esam iesākuši," teica Beileins.

Klīvlendas klubs izcīnījis vien 14 uzvaras 54 mačos, kas viņus ierindo Austrumu konferences kopvērtējuma pēdējā pozīcijā. Visā līgā par "Cavaliers" bilanci sliktāka ir tikai pērnās sezonas finālistam Goldensteitas "Warriors" (12 uzvaras).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!