Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV miljardieris Mets Išbija par četriem miljardiem dolāru iegādāsies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Fīniksas "Suns" un Sieviešu nacionālās asociācijas (WNBA) vienību Fīniksas "Mercury", otrdien ziņo darījumā iesaistītās puses.

"Mets [Išbija] ir īstais cilvēks un līderis, kurš, balstoties uz franšīzes mantojumu, sasniegs vēl lielākus panākumus ar "Suns" un "Mercury" nākamajā ērā," kopējā paziņojumā citēts patreizējais klubu īpašnieks Roberts Sarvers. "Kā bijušajam studentu basketbolistam un čempionam viņām ir pareizais gars, apņemšanās un resursi, lai tiktu pie čempiontituliem."

Darījums vēl būs jāapstiprina NBA.

"Šis ir sapņa piepildījums man, maniem vecākiem bērniem un brālim, kurš arī veiks nozīmīgas investīcijas," sacīja 42 gadus vecais Mets Išbija, kura brālis Džastins arī būs iesaistīts pirkumā.

Išbija savulaik spēlēja NCAA un 2000.gadā triumfēja studentu čempionātā ar Mičiganas Valsts universitāti, kuru savulaik pārstāvēja arī leģendārais Maģiskais Džonsons.

"Viņš paveiks labas lietas ne tikai "Suns", bet visas līgas labā," savā tviterkontā ierakstīja Džonsons. "Pārējām komandām labāk uzmanīties, jo Mets ir uzvarētājs!"

Pirms diviem mēnešiem laikraksts "Forbes" novērtēja "Suns" kā 13.dārgāko komandu NBA, lēšot tās vērtību 2,7 miljardu ASV dolāru apmērā.

Ja NBA darījumu apstiprinās, "Suns" kļūs par visu laiku dārgāk pārdoto vienību. Iepriekšējais rekords tika sasniegts 2019.gadā, kad par 2,35 miljardiem dolāru īpašnieku mainīja Bruklinas "Nets". Vēl divu miljardu slieksni sasniegušas arī Losandželosas "Clippers" (2014.gadā) un Hjūstonas "Rockets" (2017.gadā - 2,2 miljardi).

Pēc "Forbes" aplēsēm dārgākais klubs NBA pašlaik ir čempionvienība Goldensteitas "Warriors", kura vērtība sasniedz septiņus miljardus ASV dolāru.

"Suns" līdz šim nekad nav bijusi NBA čempione, bet trīs reizes ir spējusi sasniegt finālu - 1976., 1993. un 2021.gadā.

Tikmēr "Mercury" WNBA uzvarējusi trīs reizes - 2007., 2009. un 2014.gadā. Pēdējo čempiontitulu Fīniksas komanda izcīnīja ar ilggadējo Latvijas izlases līderi Aneti Jēkabsoni-Žogotu sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!