Viļņā piektdien tika atklāta Austrumeiropā pirmā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Basketbola skola.

Skolas atklāšanā piedalījās NBA, Lietuvas Basketbola federācijas un Viļņas pašvaldības pārstāvji, kuri norādīja, ka jaunā skola organizēs NBA nometnes bērniem, starptautiskus turnīrus un citus augsta līmeņa pasākumus ar mērķi popularizēt basketbolu un uzlabot jauno spēlētāju prasmes.

"Šī ir mūsu pirmā NBA skola Austrumeiropas valstīs. Mums ir dažas tādas Madridē, Itālijā un Grieķijā," preses konferencē teica NBA Eiropas nodaļas viceprezidents Hesuss Bueno Paskvāls, kurš piebilda, ka Eiropā nevienā valstī basketbolu nemīl tik ļoti, cik Lietuvā.

NBA pārstāvis klāstīja, ka skolā būs ne tikai īpašas basketbola programmas bērniem, vasaras nometnes un citi NBA pasākumi, bet tā arī sniegs palīdzību treneriem, citiem klubiem, vietējai federācijai un citiem iesaistītajiem, veidojot pasākumus ne tikai skolā spēlējošajiem bērniem, bet jebkuram Lietuvas iedzīvotājam.

NBA Basketbola skolas pārvaldnieks ir Viļņas pašvaldības uzņēmums "Vilniaus krepsinio mokykla" ["Viļņas basketbola skola"]. Skolas zālē ir vieta 1400 skatītājiem. Viļņas vicemērs Valds Benkunsks sacīja, ka pašvaldība projektā investējusi vairāk nekā piecus miljonus eiro.

Plānots, ka šīs vasaras programmā skolā viesosies vairākas bijušās NBA zvaigznes un notiks citi pasākumi ar NBA zīmolu.

Skola atklāta dienā, kad Lietuva atzīmē simto gadadienu, kopš valstī pirmo reizi tika spēlēts basketbols.

Savukārt Kauņā tika atklāts piemineklis basketbola izveidotājam amerikānim Džeimsam Neismitam. 40 000 eiro vērto skulptūru veidojis tēlnieks Luks Šupšinsks.

Netālu no skulptūras izveidots neliels basketbola laukums, kuru laika gaitā piepildīs 6000 misiņa plāksnes ar basketbola leģendu un ikviena līdzjutēja, kas to vēlas, vārdu. Pirmās 100 plāksnītes ar Lietuvas basketbola leģendu vārdiem atklātas piektdien.

Basketbola spēle pirmo reizi Lietuvā notika 1922. gada 23. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!