Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase ceturtdien ar cīņu pret Izraēlu uzsāks 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru.

Spēle Telavivā sāksies plkst.18, un to varēs redzēt tiešraidē "Sportacentrs.com TV".

Latvijas valstsvienība tika ielozēta J grupā, kurā spēkosies ar Izraēlas un Zviedrijas izlasēm. Pirmajā izlašu logā ir paredzētas divas spēles, pirmo aizvadot izbraukumā pret Izraēlu, bet 14. novembrī Latvijas basketbolistes mājās uzņems Zviedrijas valstsvienību.

Latvijas izlases sastāvā iekļautas 13 spēlētājas no Turcijas, Itālijas un Spānijas klubiem, kā arī Latvijas komandām "TTT Rīga" un "Rīgas Stradiņa universitāte" (RSU).

Pieteikumā nav iekļautas izlases pamatvērtības Kristīne Vītola un Kate Karlīna Krēsliņa. Krēsliņa šosezon nav pievienojusies nevienai profesionālai basketbola komandai, bet Pirejas "Olympiacos" vienībā spēlējošā Vītola apsver iespēju noslēgt karjeru valstsvienībā, liecina portāla "Delfi" rīcībā neoficiāla informācija.

Savukārt pirmo reizi pieaugušo izlases sastāvā laukumā varētu iziet 17 gadus vecā uzbrucēja Luīze Anna Sila, kura TTT rindās jau pāris spēlēs gājusi pamatsastāvā FIBA Eirolīgas mačos. Izsaukumu uz izlasi piedzīvojusi arī 18 gadus vecā ventspilniece Marta Daniela Leimane, kura šosezon pārstāv Rīgas Stradiņa universitātes komandu.

Ar Izraēlas valstsvienību Latvija spēlējusi sešreiz, piecreiz svinot uzvaru. Pēdējā mačā 2010. gada augustā Latvija Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīra spēlē otrajā papildlaikā svinēja uzvaru Ramatganā ar 83:82. No pašreizējā sastāva spēlē piedalījās Elīna Babkina, Aija Jurjāne un Aija Klakocka.

Kvalifikācijas turnīrā piedalās 38 komandas, kas ir sadalītas astoņās grupās pa četrām komandām un divās grupās pa trīs komandām. Grupās tiks izspēlēts divu apļu turnīrs, kurš paredz četras vai sešas spēles katrai komandai. Mači tiks aizvadīti trīs logos: 2021.gada 7.-15. novembrī, 2022.gada 20.-28. novembrī un 2023.gada 20.-28. februārī.

Finālturnīram kvalificēsies grupas uzvarētājas un četras labākās otro vietu ieguvējas. Izraēlas izlasei jau garantētas tiesības spēlēt finālturnīrā, kas 2023. gada septembrī notiks Slovēnijā un Izraēlā.

Līdz ar to ir iespējams, ka finālturnīrā spēlēs visas trīs J grupas komandas – ja Izraēla paliks trešajā vietā, grupas uzvarētājas saņems garantētu ceļazīmi, bet otrās vietas ieguvējām būs iespēja spēlēt finālturnīrā, ja bilance būs labāka nekā otrās vietas ieguvējām sešās citās grupās.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā pirmo reizi spēlēja 1999. gadā. No 2005. līdz 2019. gadam Latvija bija pārstāvēta astoņos finālturnīros pēc kārtas, šajā laikā piecas reizes spēlējot ceturtdaļfinālā (labākais rezultāts – ceturtā vieta 2007.gadā) un pa reizei izcīnot tiesības spēlēt olimpiskajā turnīrā un Pasaules kausa izcīņā.

2021. gada čempionāta kvalifikācijā Latvijas valstsvienība grupā ierindojās otrajā vietā un, salīdzinot bilanci ar citu grupu otro vietu ieguvējām, palika viena punkta attālumā no iespējas spēlēt finālturnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!