Foto: fiba.com
Latvijas U-16 meiteņu basketbola komanda Itālijas pilsētā Udīnē notiekošā Eiropas čempionāta astotdaļfinālā trešdien ar 49:53 (9:20, 12:11, 17:5, 11:17) piekāpās Horvātijai, tādējādi turpinās cīņu par devīto vietu turnīrā.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā bija Māra Mote kura guva 11 punktus. Tikmēr astoņi punkti un deviņas atlēkušās bumbas Aleksai Gulbei, bet septiņi punkti un četras bumbas zem groziem Paulai Kļeščovai.

Horvātijas izlasē ar 26 punktiem izcēlās Mihaela Laziča.

Pirmās ceturtdaļas sākumā ritēja līdzīga cīņa, tomēr Horvātijas basketbolistes pamazām palielināja savu pārsvaru un pirmo ceturksni uzvarēja ar rezultātu 20:9. Otrās ceturtdaļas sākumā latvietes piecus punktus atguva, taču turpinājumā pretinieces sāka attālināties un puslaika priekšpēdējā minūtē panāca 15 punktu pārsvaru (31:16).

Tomēr trešajā ceturksnī latvietēm padevās lielisks 12:1 izrāviens, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 35:34. Turpinājumā vadībā atradās Latvijas jaunās basketbolistes, taču ceturtās ceturtdaļas sākumā handikaps tika zaudēts (40:41). Horvātietes ātri panāca piecu punktu pārsvaru (45:40), taču Latvijas meitenes iemeta četrus bezatbildes punktus. Līdz pamatlaika beigām latvietes nespēja noķert pretinieces un piedzīvoja zaudējumu.

"Zinājām, ka Horvātijas komanda aizsardzībā visus spēkus koncentrē soda laukumā, mēģinājām uzlauzt viņu zonu, taču pozicionālā spēlē centieni nebija sevišķi sekmīgi. Kļūdas piespēlēs, nepareizi lēmumi, meklējot labākas iespējas uzbrukumam situācijās, kad vajadzēja mest. Statistikā it kā izskatāmies solīdi – 13 kļūdas nav daudz. Bet desmit gadījumos pretinieces pārtvēra bumbu un aizskrēja ātrajos uzbrukumos, ar kuriem guva 15 punktus. Pietrūkst individuālās meistarības, prasmes iespēlēt bumbu centriem, piemēram, ar atsitienu pret grīdu. Nelēkt gaisā ar bumbu rokās nezinot, ko ar to darīt tālāk," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galvenā trenera Kaspara Mājenieka teikto. "Sākām pārāk "mīksti". Ne pirmo reizi pamostamies tikai tad, kad ūdens sāk smelties mutē. Horvātietes no pirmās minūtes bija daudz agresīvākas un labāk izmantoja savas iespējas. Mūsu kļūda bija tā, ka sākām ar cilvēks-cilvēku aizsardzību. Videoseansā bija skaidri redzams, no kurām pretiniecēm draud lielākās nepatikšanas un no kurām mierīgi var atkāpties. Taču laukumā viss iepriekš runātais reizēm pagaist. Arī tāpēc, ka daudzām meitenēm U-16 izlase ir pirmā pieredze darbā ar skautingu. Noteikti vērtīga pieredze, par kuras apguvi diemžēl nākas samaksāt ar kļūdām."

"Sajūta nav laba, taču meitenēm jau teicu, ka pārdzīvot drīkst tikai līdz vakariņām - pēc tam šī spēle jāaizmirst un jāgatavojas cīnīties tālāk. Puse spēlētāju U-16 čempionātā varēs piedalīties arī nākamgad un mūsu kopīgā atbildība ir nodrošināt viņām iespēju spēlēt Eiropas meistarsacīkšu augstākajā līgā," izteicās speciālists, kurš piebilda, ka spēlēs bez pamatīga "kapiņa" uzvara neatnāks.

Ceturtdaļfinālā par 9.–16. vietu Latvijas meitenes tiksies ar Itālijas un Portugāles dueļa vājāko komandu.

Vēstīts, ka C apakšgrupas pirmajā spēlē latvietes ar 45:58 piekāpās Čehijai, bet otrajā mačā ar 70:61 pārspēja Serbiju. Savukārt noslēdzošajā cīņā otrdien Latvija ar 56:61 zaudēja Baltkrievijai.

Ar vienu uzvaru trīs spēlēs Latvija apakšgrupas kopvērtējumā ieņēma trešo vietu, kas tai astotdaļfinālā pretiniekos deva D apakšgrupas otro spēcīgāko izlasi Horvātiju.

Horvātijas jaunās basketbolistes šī turnīra pirmajā spēlē ar 44:51 zaudēja Francijai, bet pēc tam izcīnīja divus panākumus – ar 58:40 pret Slovākiju un ar 53:50 pret Zviedriju.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas – pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēs astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji – par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Latvijas izlases sastāvā iekļautas septiņu basketbola skolu – Cēsu, Daugavpils, Jūrmalas, Liepājas, Saldus, "Rīga"/"Rīdzene" un "Rīga"/TTP – audzēknes.

Treniņi Latvijas U-16 meiteņu komandai notika kopš jūlija sākuma, bet pilnā sastāvā izlase sapulcējās tikai neilgi pirms Eiropas čempionāta. Iepriekš daļā treniņu nepiedalījās meitenes, kuras bija spēlējušas pasaules U-17 čempionātā. Laura Meldere vēl atgūstas pēc slimības, bet Alise Markova tikko atgriezusies no Eiropas U-18 čempionāta. Bijušas tikai trīs pārbaudes spēles Baltijas kausa turnīrā, kurās nepiedalījās Meldere un Markova. Šajās cīņās Latvija pārspēja Igauniju, bet piekāpās Lietuvai un Krievijai.

Šīs Latvijas komandas basketbolistes sezonas gaitā rūdījušās Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā. Sešām spēlētājām šis nebūs pirmais lielais starptautiskais turnīrs, turklāt dažas bija starp izlases līderēm gan pērn Eiropas U-16 čempionātā, gan šogad pasaules U-17 meistarsacīkstēs.

Latvijas U-16 izlases galvenais treneris ir Kaspars Mājenieks, kurš pērn šajā vienībā bija otrais treneris, Eiropas čempionātā palīdzot valstsvienībai izcīnīt piekto vietu. Šis speciālists vairākus gadus palīdzējis Uvim Helmanim darbā ar vīriešu komandu "Liepāja"/"Triobet", paralēli strādājot ar sporta skolas jauniešiem un jaunietēm.

Iepriekšējos divos Eiropas čempionātos Latvijas kadetes izcīnīja piekto vietu, kamēr 2013. gadā tika gūta septītā pozīcija.

Eiropas čempionāts Itālijas pilsētā Udīnē ilgs līdz 14. augustam.

Latvijas U-16 meiteņu izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Nikola Ozola ("Jūrmala"), Jete Nulle, Elizabete Zumenta, Flēra Vīnerte (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Aleksa Gulbe ("Ancona", Itālija), Anita Miķelsone, Alise Markova, Laura Meldere (visas - "Rīga"/TTP-1), Māra Mote ("Cēsis"), Paula Kļeščova ("Liepāja"), Raivita Koreņika ("Saldus"), Līga Golovko ("Daugavpils").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!