Foto: FIBA Europe
Latvijas sieviešu U-20 basketbola izlase piektdien spēlē par 9.-16.vietu Kanāriju salās notiekošajā Eiropas čempionātā ar 74:63 (14:18, 19:13, 18:24, 23:8) pieveica Čehiju, saglabājot vietu kontinenta meistarsacīkšu elitē.

Latvijas komandas labā 16 punktus šajā mačā iemeta Sindija Kudule, kamēr ar 14 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām izcēlās Digna Strautmane. Desmit punkti tikmēr Vinetai Bīriņai.

Latvijas basketbolistēm pirmās ceturtdaļas laikā izdevās izvirzīties vadībā ar 14:10, taču ceturkšņa izskanā labāk jau nospēlēja Čehija, gūstot astoņus punktus pēc kārtas un izvirzoties vadībā. Nākamajā spēles nogrieznī latvietēm izdevās panākt sāncenses un arī viņas apsteigt, pirmo puslaiku noslēdzot ar divu punktu handikapu – 33:31.

Lai gan otrais puslaiks iesākās, abām izlasēm spēlējot punkts punktā, Čehijai izdevās veikt atrāvienu un izvirzīties vadībā ar astoņu punktu pārsvaru (48:40). Lai gan sākumā Latvijas jaunajām basketbolistēm ar atspēlēšanos diez ko neveicās, pamazām viņām izdevās pretiniecēm pietuvoties, bet astoņas ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām tablo jau vēstīja neizšķirtu 55:55.

Pēc šīs atspēlēšanās latvietes bija pārņēmušas iniciatīvu un spēja izrauties vadībā ar vairāku punktu pārsvaru, bet, sākoties pēdējai minūtei, Latvija bija priekšā ar 72:63, kas jau vēstīja par uzvaras tuvošanos.

Līdz ar to Latvija turnīru turpinās, sestdien spēkojoties ar Turciju pusfinālā par 9.-12.vietu Eiropas čempionātā, kamēr Čehijai būs jācīnās par vietas saglabāšanu elitē.

Kā zināms, pirmajā posmā Latvija sākotnēji cieta divas neveiksmes, ar 48:64 piekāpjoties Slovākijai un ar 52:61 zaudējot Francijai, bet izšķirošajā mačā par otrā posma sasniegšanu ar 72:68 uzvarēja Turcijas izlasi.

Savukārt otrajā posmā Latvija vispirms dramatiskā cīņā ar 49:46 apspēlēja Krieviju, bet pēc tam ar 62:55 neko neizšķirošā cīņā pieveica Vāciju, tādējādi izcīnot jau trešo panākumu pēc kārtas. Tiesa, izšķirošajā cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Latvija ar 51:68 piekāpās Polijai.

Tikmēr Latvijas piektdienas pretiniece Čehija pirmajā posmā cieta trīs zaudējumus tikpat mačos un palika pēdējā C apakšgrupā. Līdz ar to tai bija jācīnās ar pārējo grupu vājākajām komandām, tiekot tikai pie vienas uzvaras un nākamajā turnīra kārtā sarūpējot sev pretiniekos Latviju.

Eiropas čempionāts noslēgsies svētdien un vietu A divīzijā zaudēs trīs vājākās vienības.

Latvijas izlasē iekļautas basketbola skolu "Rīga"/"Rīdzene" un "Rīga"/TTP, basketbola kluba "Kolibri"/"47.vidusskola" un Rīgas 3.bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēknes, kuras šosezon spēlējušas Latvijas labākajās komandās: "TTT Rīga", "Cēsis", RSU/"Merks" un "Latvijas Universitātē". Tikai trīs spēlētājas dzimušas 1995.gadā, bet trīs spēlētājas (māsas Digna un Paula Strautmanes, kā arī Sindija Kudule) šosezon var spēlēt arī U-18 izlasē.

Kā zināms, galvenais treneris Aigars Nerips kā pēdējo no kandidāšu vidus atskaitīja Lauru Grabi, kura pārbaudes turnīrā bija atsvaidzinājusi potītes savainojumu.

Starp potenciālajām līderēm sastāvā nav Kitijas Laksas, kura nesen palīdzēja pieaugušo valstsvienībai Eiropas čempionātā, bet personisku iemeslu dēļ atteikusies no spēlēšanas U-20 izlasē, kā arī smagu traumu guvusī vēl viena pieaugušo izlases dalībniece Kate Krēsliņa.

Gatavojoties finālturnīram, latvietes septiņās pārbaudes spēlēs guva trīs uzvaras - dueļos ar Igauniju panākumi tika dalīti uz pusēm, Lietuva divreiz pieveikta, bet pēc tam turnīrā Polijā zaudēts mājiniecēm, Francijai un ASV U-23 studentu komandai "Athletes in Action".

Trīs no U-20 izlases spēlētājām iekļautas arī starp Latvijas U-18 izlases kandidātēm, kas Eiropas čempionātu aizvadīs jūlija beigās un augusta sākumā.

Pērn Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionāta A divīzijā atgriezās pēc sezonas pārtraukuma, izcīnot ļoti augsto piekto vietu. Tomēr no pērnā gada izlases sastāvā palikusi vien Sigita Džarcāne. Pirms tam - 2005., 2009. un 2010.gadā - Latvijas izlase šajā vecuma grupā tika pie Eiropas čempionāta bronzas godalgām.

Latvijas U-20 sieviešu izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Kitija Štolce, Anna Buša (abas - "TTT Rīga"), Paula Lūķe ("Kolibri"/47.vsk), Arta Frīdenberga (RSU/"Merks"), Paula Strautmane, Digna Strautmane, Sindija Kudule (visas - "TTT Juniores"), Marta Bergmane, Vineta Bīriņa, Ieva Spīgule (visas - ''Latvijas Universitāte''), Elīna Bērziņa ("Independence Community College", NCAA), Sigita Džarcāne ("Cēsis").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!