Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Fīniksas "Suns" īpašnieks Roberts Sārvers tiek apsūdzēts rasismā un mizogīnijā pret saviem darbiniekiem, radot toksisku un naidīgu vidi darbā. Par to plašā publikācijā vēsta ASV sporta medijs ESPN.

ESPN intervēja vairāk nekā 70 bijušos un esošos "Suns" darbiniekus, no kuriem lielākā daļa ar savu pieredzi dalījās anonīmi. Viņi stāstīja, ka Sārvers vairākkārt lietojis rasistiski neiejūtīgu valodu, bet viņa uzvedība bijusi naidīga un vērsta pret sievietēm.

Aizvadītajā mēnesī Sārvers vēl nepublicēto rakstu nosauca par meliem un nepatiesu informāciju, kas paredzēts, lai "uzbruktu mūsu organizācijai." Viņš noraidīja visas viņam veltītās apsūdzības, bet savu komentāru ESPN sniedza ar savu juristu starpniecību.

Viens no "Suns" līdzīpašniekiem stāstīja, ka seksisma un rasisma līmenis organizācijā bijis ļoti augsts. "Tas ir apkaunojoši NBA komandas īpašniekam," citēts anonīmais Fīniksas kluba līdzīpašnieks.

Sārvers esot izmantojis rasistiskus apvainojumus sarunā ar tumšādaino galveno treneri, runājis par seksu ar savu sievu, citiem tikmēr rādot viņas fotogrāfiju bikini, un vaicājis sievietei, vai viņa pieder viņam, ar šo jautājumu gribot uzzināt, vai viņa strādā "Suns" organizācijā.

"Suns" ģenerālmenedžeris Džeimss Džounss un komandas prezidents Džeisons Roulijs aizstāvēja Sārveru. Roulijs pauda, ka stāsts esot pilnīgi nepatiess, bet Sārvers neesot rasists un seksists.

NBA pārstāvis Maiks Bass ESPN sacīja, ka līga neesot saņēmusi sūdzības par "Suns" organizācijas pārkāpumiem, bet NBA Spēlētāju arodbiedrības izpilddirektore Mišela Robertsa ESPN sacīja, ka viņai neesot ziņojumu no spēlētājiem par "Suns" pārkāpumiem.

Savukārt kāds kluba biznesa nodaļas darbinieks sacīja, ka NBA komisārs Ādams Silvers būtu satriekts, ja viņš veiktu izmeklēšanu.

Ja šīs apsūdzības apstiprināsies arī NBA veiktajā izmeklēšanā, tad kluba īpašniekam draud nopietnas sankcijas. 2014. gadā bijušais Losandželosas "Clippers" īpašnieks Donalds Stērlings tika sodīts ar 2,5 miljonu dolāru lielu naudas sodu un mūža diskvalifikāciju no NBA, kad klajā nāca ieraksts, kurā viņš izmantoja rasistisku valodu. Vēlāk līga piespieda Stērlingu "Clippers" komandu pārdot citiem īpašniekiem.

59 gadus vecais Sārvers "Suns" komandu iegādājās 2004. gadā, kad par to samaksāja 401 miljonu ASV dolāru. Tagad kluba vērtība esot aptuveni 1,55 miljardi dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!