Foto: Reuters/Scanpix
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Spēlētāju asociācija pirmdien noraidījusi jaunāko klubu īpašnieku piedāvājumu un sākusi Spēlētāju asociācijas izformēšanu.

Šāds notikumu pavērsiens ievērojami sarežģījis NBA sezonas atsākšanu.

Kā izteicies Spēlētāju asociācijas izpilddirektors Billijs Hanters, NBA spēlētāji gatavojas iesniegt pretprasību pret līgu, jo NBA komisāra Deivida Sterna izteiktas ultimātiska rakstura piedāvājums nav pieņemams un ir "izteikti netaisnīgs".

Kā ziņots, klubu īpašnieki aizvadītajā nedēļā izteica spēlētājiem jaunu piedāvājumu, kura apstiprināšanas gadījumā tiktu pārtraukts lokauts un jaunā sezona sāktos jau 15.decembrī.

Šādā gadījumā sezona tiktu saīsināta no 82 līdz 72 spēlēm katrai komandai.

Sterns pagājušajā nedēļā atkārtoti uzsvēra - ja spēlētāji neapstiprinās šo piedāvājumu, nākamie klubu īpašnieku varianti jau būs daudz bargāki.

"Šis no spēlētāju viedokļa ir labākais risinājums, jo daudziem no viņiem jaunais kolektīvais līgums nosaka visu turpmāko karjeras virzību. Mums šobrīd ir jādomā ne tikai par jauno līgumu, bet arī par spēlētāju nākotni un tiem basketbolistiem, kas nāks pašreizējo vietā," paziņoja Spēlētāju asociācijas prezidents Dereks Fišers.

Spēlētāju asociācija tagad plāno veikt izmaiņas savā strukturālajā uzbūvē un iesniegs prasību tiesā pret NBA. Spēlētāju izvēlētie advokāti to varētu izdarīt jau tuvāko dievu dienu laikā.

Kā zināms, nesen klubu īpašnieki sarunās piekrita līdz 49%-51% palielināt summu, ko komandas tērē basketbolistu algās, bet jau iepriekš spēlētāju prasības bija lielākas. Viņi paziņoja, ka šis piedāvājums gandrīz noteikti nozīmē, ka basketbolisti saņemtu 50,25%.

Pašlaik šī summa ir vismaz 57% no komandas budžeta, bet īpašnieki sākotnēji to vēlējās samazināt līdz aptuveni 45%. Spēlētāji iepriekš bija norādījuši, ka nepiekritīs lielākam samazinājumam kā līdz 54%, bet vēlāk nāca pretī īpašniekiem un samazināja savas prasības līdz aptuveni 52,5%.

Tomēr Fišers un Hanters atklāja, ka viņi būtu gatavi runāt par 51% vai pat 50%, taču tikai tad, ja klubu īpašnieki piekāpsies citos līguma punktos, kas saistīti ar spēlētāju algām un nodokļiem.

Jau vēstīts, ka NBA lokauta rezultātā atceltas pirmā regulārās sezonas mēneša spēles un regulārās sezonas sākums nesāksies ātrāk par decembri.

Līdz ar to ir skaidrs, ka pat labvēlīgu sarunu iznākumā neizdosies aizvadīt pilnu regulāro čempionātu, kurā katrai komandai paredzēts aizvadīt 82 spēles.

Kā ziņots, klubu īpašnieki un spēlētāji ir vienojušies par veidu, kā sadalīt apmēram četrus miljardus dolāru (2,04 miljardus latu) lielos ikgadējos ienākumus. Tomēr klubu īpašniekiem no Spēlētāju asociācijas ir nepieciešama lielāka pretimnākšana algu procentuālajā sadalījumā, pretējā gadījumā vismaz 22 līgas klubi turpinās ciest ievērojamus zaudējumus.

Līdz šim oficiāli atcelta 221 regulārās sezonas spēle. Kā izteicies Sterns, no jaunā līguma parakstīšanas brīža līdz pirmās spēles aizvadīšanai būs jāpaiet apmēram mēnesim.

NBA lokauta rezultātā darbu līgas vadībā un pārstāvniecībās, kā arī asociācijā pārstāvētajos klubos zaudējuši jau 400 cilvēku.

Jau vēstīts, ka NBA lokauts sākās 1.jūlijā, jo klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija nespēja parakstīt jauno kolektīvo vienošanos.

Līga apgalvo, ka aizvadītajā sezonā piedzīvoja zaudējumus 300 miljonu ASV dolāru (152,91 miljona latu) apmērā, bet ar pozitīvu ienākumu un izdevumu bilanci sezonu noslēdza tikai astoņi līgas klubi. Sterns uzskata, ka par to atbildīga ir arī Spēlētāju asociācija.

Tikmēr Spēlētāju asociācijas pārstāvji pauduši pārliecību, ka lielie zaudējumi ir sekas NBA klubu pārpirkšanai, kālabad jaunie īpašnieki ir spiesti aizņemties milzīgas naudas summas.

LETA jau vēstīja, ka iepriekšējais NBA lokauts notika 1998./1999.gada sezonā, kad regulārais čempionāts tika saīsināts no 82 līdz 50 spēlēm. Sezonā arī nenotika NBA Visu zvaigžņu spēle, un amerikāņi nevarēja pārstāvēt savu valstsvienību 1998.gada pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!