Foto: LETA

Treniņnometni pirms gaidāmā 2019. gada Eiropas čempionāta basketbolā pirmdien, 20. maijā sākusi aizvadīt Latvijas sieviešu basketbola izlase, kuras mērķis šajā turnīrā ir izcīnīt vietu pirmajā sešiniekā, lai komanda varētu piedalīties kvalifikācijas turnīrā 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm, bet Latvijas Basketbola savienība (LBS) turnīra organizēšanai apsvērusi aizņēmuma ņemšanas iespējamību.

“Pirmā lieta ir maksimāli saliedētas komandas izveidošana. Domāju, ka ar komandas spēku varam sasniegt lielas lietas. Galvenais mērķis ir olimpisko spēļu ceļazīme. Ejot soli pa solim, varam to izdarīt,” šī čempionāta mērķi pēc presei atklātā treniņa izteica galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Pirmo sešu vietu ieguvējas gaidāmajā čempionātā gūs iespēju piedalīties kvalifikācijas turnīrā Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Atklātajā treniņā galvenā trenera Mārtiņa Zībarta un treneru Aigara Neripa, Matīsa Rožlapas, kā arī Ziedoņa Jansona vadībā piedalījās 11 basketbolistes. Vēl gaidīta tiek Paula Strautmane, Laura Meldere un, iespējams, Šeilanija Pedija, bet 2003. gadā dzimušajai Elizabetei Bulānei šobrīd jānododas eksāmeniem. Pagaidām individuāli trenējas Aleksa Gulbe.

“Ziedonis ir ļoti gudrs treneris un dzīves gudrs cilvēks, kurš noteikti mums var ļoti daudz dot komunikācijas jomā un komandas gara veidošanā. Matīss Rožlapa, ar kuru kopā strādājām TTT komandā, sevi apliecināja, kā ļoti gudru, jaunu un ambiciozu treneri gan spēlētāju individuālās tehnikas uzlabošanā, gan skautinga jomā,” par treneru štāba papildinājumiem izteicās Zībarts.

Izlase pirmdien jau paspēja ievēlēt Aiju Brumermani kā komandas kapteini. Šis amats palika brīvs, pateicoties Guntas Baško pārejai no spēlētājas uz valstsvienības ģenerālmenedžeri.

“Piedalījos arī 2009. gada Eiropas čempionātā Latvijā. Visām meitenēm bija īpašs gods spēlēt tieši mājās. Tās ir īpašas sajūtas, pacilājums un motivācija. Pirmo treniņu iesākām ļoti labi un ar pilnu atdevi. Tā mēs arī turpināsim,” pirmajā mediju uzrunā kā valstsvienības kapteine izteicās Brumermane.

Lai gan komandai šis bija pirmais oficiālais treniņš, vairākas spēlētājas čempionātam gatavojušās jau kādu laiku.

“Mums nacionālie čempionāti beidzās ātri, bet ir arī spēlētājas, kuras spēlēja ārzemēs, kā arī ļoti perspektīvas studentes ar svarīgu lomu komandā. Rīt vēl ieradīsies Paula [Strautmane]. Līdz ar to komanda un tās spēlētājas, kuras bija uz vietas, trenējas jau sākot no 30. aprīļa, gan strādājot ar fiziskās sagatavotības treneri [Ivaru Ikstenu], gan divas reizes nedēļā trenējoties zālē,” situāciju ieskicēja Zībarts.

Joprojām pilnīgas skaidrības nav par “TTT Rīga” amerikāņu saspēles vadītāju Šeilaniju Pediju, kura arī iekļauta izlases kandidāšu sarakstā. Basketbolistei vēl jāizpelnās labvēlīgs Saeimas balsojums, lai viņa iegūtu Latvijas pilsonību.

“Situācija ir procesā un izieta tās pirmā stadija. Iesniegti nepieciešamie dokumenti pilsonības iegūšanai. Šobrīd Šeja spēlē Vašingtonas “Mystics” sastāvā un ir gatava jūnija sākumā pievienoties komandai, ja viņai būs iespēja iegūt Latvijas pilsonību. Latvija TTT kluba veidolā Šejai devusi iespēju īstenot vienu no viņas sapņiem – nokļūt Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) redzeslokā. Otrs mērķis ir palīdzēt mums izcīnīt ceļazīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm, jo ASV izlasē viņa nevar šo sapni īstenot,” par situāciju saistībā ar Pediju izteicās gan “TTT Rīga” galvenais treneris, gan valstsvienības treneris Mārtiņš Zībarts.

WNBA sezona sāksies 24. maijā, bet Pedija “Mystics” komandā aizvadījusi divas pirmssezonas spēles. Valstsvienība guvusi apstiprinājumu, ka “Mystics” klubs dotu iespēju Pedijai pievienoties izlases rindām regulārās sezonas laikā, ja spēlētāja iekļūtu komandas sastāvā.

Izlasei šogad nav pievienojušās potenciālās līderes Anete Šteinberga un Kitija Laksa. Kitija Laksa 16. novembrī, pārstāvot Dienvidfloridas Universitātes komandu Amerikas Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) spēlē, pārrāva ceļgala krusteniskās saites. Savukārt Anete Šteinberga aizvadītajā sezonā pārstāvēja Venēcijas "Reyer" vienību, kurai vietu Eirolīgā liedza "TTT Rīga" komanda. Rīgas vienība itālietes pieveica turnīra kvalifikācijas etapā.

“Ar Aneti runāju. Viņa nolēmusi nespēlēt personīgu iemeslu dēļ. Cienīsim viņas lēmumu un sīkāk to neiztirzāsim. Kitija Laksa šobrīd rehabilitējas un viņai diezgan tāls ceļš vēl ejams līdz spēlēšanai,” pastāstīja ģenerālmenedžere Gunta Baško.

Līdzjutēji izlasi pirmo reizi varēs redzēt 7. jūnijā, kad “Arēnā Rīga” notiks Rozā lentītes spēle ar Turcijas izlasi un pēdējo reizi Latvijas komandas formas tērpā laukumā dosies valstsvienības ģenerālmenedžere Gunta Baško.

“Pirmkārt, gaidu pilnu zāli ar skatītājiem, vismaz piecus tūkstošus,” smejoties noteica Baško. “Tas ir piektdienas vakars, kas solās būt ļoti interesants. Tā būs ne tikai forša basketbola spēle, bet arī Rozā lentītes spēle, kas ir ārkārtīgi liela mūsu izlases sastāvdaļa. Visi ieņēmumi tiks ziedoti tālāk. Ne mazāk svarīgi, ka tā būs mana pēdējā spēle kopā ar šo brīnišķīgo komandu. Baudīsim vakaru. Sarunāju ar treneri, ka pirms spēles atnākšu arī uz dažiem treniņiem.”

Čempionātu paredzēts aizvadīt no 27. jūnija līdz 7. jūlijam, tā grupu turnīru uzņemot gan Latvijai, gan Serbijai. Latvija uzņemtu divas no grupām, kā arī divas kvalifikācijas spēles ceturtdaļfinālam, bet, sākot ar ceturtdaļfināla fāzi, čempionāts noslēgtos vien Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Kā vēstīts, Latvijas Basketbola savienībai (LBS) izmaksu sadārdzinājuma dēļ radušās problēmas čempionāta finansēšana nodrošināšanā. Ministru kabinets aprīļa nogalē nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem čempionāta organizēšanai Rīgā piešķirt 90 000 eiro.

Pirmdien LBS prezidents Valdis Voins atklāja, ka savienība panākusi vienošanos ar Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA), kas atvieglos čempionāta finansēšanas procesu.

“Sāksim ar to, ka čempionāts būs. Pilnīgi droši. Tas gan nav viegls process. Panākta vienošanās ar FIBA. Viņi ļāvuši atkāpties no atsevišķām augstajām prasībām, kas katru gadu pieaug. Tas dod vairāk nekā 40 tūkstošu eiro samazinājumu izmaksām un notika pārrunu rezultātā – pie FIBA bija aizbraukusi delegācija. Faktiski arī panākta vienošanās ar Rīgas domi, ka viņi sniegs solīto atbalstu čempionātam,” skaidroja Voins.

Pēc 16. aprīlī notikušās LBS padomes ārkārtas sēdes Voins atklāja, ka paredzēts bijis 100 tūkstošu eiro atbalsts no Rīgas domes, kā vietā saņemti vien 25 procenti no tāmē paredzētās summas. Savukārt FIBA standartos, salīdzinot ar 2015. gadā organizēto Eiropas čempionātu basketbolā vīriešiem, kāpušas izmaksas, kuras jāatvēl komandu izmitināšanai, ēdināšanai un transportēšanai.

“Iztrūkums vēl ir. Tie ir tie diskutējamie 200 tūkstoši. Ir pārliecība, ka valsts vēl sniegs atbalstu čempionāta rīkošanai. Izskatām arī pavisam sliktākos scenārijus. Ja tiešām šie līdzekļi netiks piešķirti vai mums tie nepietiks, mums ir diezgan skaidri redzams ceļš aizņemties līdzekļus, lai organizētu čempionātu. Esmu pārliecināts, ka čempionāts būs, un nav pamata uztraukumam. Ceru, ka neaiziesim līdz šī aizņēmuma ņemšanai, vai tā būtu FIBA vai kāds finanšu institūts,” cerību izteica Voins.

Jau ziņots, ka sarežģīto situāciju radījusi Čempionāta sarīkošanas objektīvo izmaksu pieaugums 274 240 EUR apmērā. LBS prezidents Valdis Voins un LBS padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) pēc padomes sēdes atklāja, ka savienība vērsīsies pie Ministru kabineta, ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), kā arī pie Rīgas domes, lai iegūtu šo summu.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes:

Elīna Dikaioulaku ("1KS Sleza Wroclav", Polija), Ilze Jākobsone ("USC Freiburg", Vācija), Elizabete Bulāne, Šeilanija Pedija, Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane (visas – "TTT Rīga"), Kristīne Vītola ("Perfumerias Avenida", Spānija) Laura Ikstena ("MKK Siedlce", Polija), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipakas Universitāte, NCAA), Lūize Šepte (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa ("DVTK Miskolc", Ungārija), Laura Meldere ("Reyer Venezia", Itālija), Aleksa Gulbe (Indiānas Universitāte, NCAA), Zenta Meļņika ("Lupe San Martino", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!