Tradicionālajā Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Eiropas sieviešu basketbola nometnē Slovēnijā no 6. līdz 10. jūlijam Latviju pārstāvēja trenere Dace Cinīte ("Bertānu Valmieras basketbola skola") un tiesnese Kristīne Simanoviča. Pandēmijas apstākļos šogad nometnē nepiedalījās perspektīvās U-15 vecuma grupas spēlētājas un, darbības laiks tika saīsināts no deviņām dienām līdz četrām, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Dažādu valstu trenerēm un tiesnesēm bija organizētas teorētiskās un praktiskās nodarbības pieredzējušu kolēģu vadībā. Piemēram, tiesnešu grupas noklausījās lekcijas par noteikumiem un to traktēšanu, mehāniku, kā arī piedalījās aizraujošā un izglītojošā savstarpējā pieredzes apmaiņas procesā.

FIBA instruktoru Katijas Ninacas (Somija) un Šantalas Žiljēnas (Francija), kā arī aktīvās FIBA tiesneses Jasmīnas Jurasas (Serbija) vadībā tika pētīti un analizēti video materiāli un modelētas pirmsspēles apspriedes. Liela uzmanība tika pievērsta tiesnešu tēlam un uzvedībai laukumā – žestiem, signāliem, balsij un sevis prezentēšanu laukumā. Ar FIBA tiesnešiem daudz strādājusī sporta psiholoģe Dubravka Martinoviča (Horvātija) dalījās pieredzē, kā pareizi sagatavoties nozīmīgām spēlēm, kā pēc garākas pauzes atgriezties tiesnešu apritēs.

Projektu "Sieviete basketbolā" vada bijusī Spānijas izlases basketboliste Elizabete Sebriana. Tā mērķis ir veicināt vienlīdzību starp vīriešiem un sievietēm, lai cilvēkus vērtētu pēc spējām nevis dzimuma. Piemēram, daudzas tiesneses dalījās pieredzē par situācijām, kad uz tiesneses kļūdu reakcija bijusi asāka, nekā līdzīgā situācijā, kad kļūdījies vīrietis.

Nometnes beigās sešas tiesneses – arī Kristīne Simanoviča – tika izraudzītas projektam, kas risināsies līdz 2022. gada jūlijam. Katrai projekta grupai būs instruktors, kurš palīdzēs sagatavoties spēlēm un analizēs tās. Papildus būs iespēja noklausīties speciālistu lekcijas, tiesāt spēli kopā ar Jasmīna Jurasu un ēnot viņu kādā Eiropas čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!