Latvijas izlases basketbolists Rolands Šmits un viņa pārstāvētā "Barcelona" komanda svētdien zaudēja ULEB Eirolīgas finālspēlē, kuru vadīja tiesnesis Oļegs Latiševs.

"Barcelona" ar rezultātu 81:86 (22:15, 14:24, 22:26, 23:21) zaudēja Stambulas "Anadolu Efes" komandai.

Rolands Šmits finālspēlē laukumā pavadīja deviņas minūtes un 27 sekundes, kuru laikā nerealizēja vienu tālmetienu, vienreiz rezultatīvi piespēlēja, trīsreiz pārkāpa noteikumus un iekrāja negatīvu efektivitātes koeficientu -3. Valmierietis laukumā devās pirmajās trijās ceturtdaļās.

"Barcelona" sastāvā rezultatīvākais ar 23 punktiem bija Korijs Higinss, 18 punktus guva Kails Kurics, 17 punkti un 11 atlēkušās bumbas bija Brendonam Deivisam, bet 11 punkti un deviņas bumbas zem groziem – Nikolam Mirotičam. Pau Gasols samierinājās ar vienu punktu, bet pusfinālā traumu guvušais Niks Kalatess bija bešā, turklāt piespēlēja tikai vienā rezultatīvā uzbrukumā.

Eirolīgas čempioniem ar 25 punktiem izcēlās šīs sezonas vērtīgākais spēlētājs Vasilije Micičs, 21 punkts bija Šeinam Larkinam, bet 12 punkti bija Sertačam Šanli. Micičam un Larkinam bija attiecīgi astoņi un desmit izprovocēti noteikumu pārkāpumi.

Stambulas komanda pēdējo reizi vadībā izvirzījās nepilnas četras minūtes pirms pamatlaika beigām, kad Larkins ar trīspunktu gājienu panāca 75:72. Deiviss divus punktus atguva, bet pēc Krisa Singltona un Miciča precīzajiem raidījumiem stambulieši ieguva jau piecu punktu pārsvaru.

Līdz deficītam, ko var izdzēst ar vienu metienu, "Barcelona" nonāca 12 sekundes pirms pamatlaika beigām, kad Kurics realizēja visus trīs soda metienus (81:84). Septiņas sekundes pirms finālsvilpes uz soda metienu līnijas kāpā Micičs, kurš bija nekļūdīgs. Atbildes uzbrukumā Higinss nerealizēja tālmetienu, dodot iespēju pretinieku uzvaras svinībām.

Viens no mača tiesnešiem bija Oļegs Latiševs, kurš finālā strādāja ceturto turnīru pēc kārtas.

Rolands Šmits šajā mačā kļuva par pirmo latvieti, kurš spēlējis ULEB Eirolīgas finālspēlē. Šī gada finālčetriniekā piedalījās arī Jānis Strēlnieks un Maskavas CSKA, bet 2016. gadā "Final Four" turnīrā atzīmējās Dāvis Bertāns, kurš tobrīd pārstāvēja Vitorijas "Baskonia" komandu.

Pirms ULEB Eirolīgas izveides Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Eiropas Čempionu kausā trīs reizes triumfējuši Rīgas ASK basketbolisti, bet 1996. gadā finālčetriniekā Maskavas CSKA rindās piedalījās Gundars Vētra. Tobrīd tieši šis turnīrs tika uzskatīts par spēcīgāko starptautisko līgu Eiropā.

Jau ziņots, ka Jānis Strēlnieks svētdien bronzas spēlē palika bez punktiem, kamēr viņa pārstāvētā Maskavas CSKA ar rezultātu 73:83 (23:20, 11:20, 23:20, 16:23) piekāpās Milānas "AX Armani Exchange Olimpia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!