Foto: BC Žalgiris

Pirms jauna līguma noslēgšanas ar Lietuvas basketbola superklubu Kauņas "Žalgiris" par latviešu uzbrucēju Rolandu Šmitu interesējušās ULEB Eirolīgas komandas Telavivas "Maccabi" un Belgradas "Partizan", vēsta "BasketNews" portāls.

Šmits maija izskaņā noslēdza jaunu līgumu ar "Žalgiris" - abas puses vienojās par sadarbības turpināšanu līdz 2026. gadam. Portāls "BasketNews" vēstī, ka latvietis kļuvis par vienu no pēdējo gadu apmaksātākajiem Kauņas kluba basketbolistiem.

Tomēr pirms jaunas vienošanās noslēgšanas par Šmitu interesi izrādījusi "Partizan", kas Eirolīgā ceturtdaļfinālā spraigā cīņā zaudēja nākamajai čempionei Madrides "Real" un kas var lepoties ar varenu fanu bāzi. Tāpat latvieti vēlējusies "Maccabi", kas varējusi piedāvāt trīs gadu līgumu ar gana solīdu komandas kodolu.

Tiesa, Šmits esot bijis diezgan pārliecināts par palikšanu Kauņā. "Viņam ir līdera loma Eirolīgas "play-off" komandā, viņam uzticas komandas biedri, treneri un visa organizācija," raksta "BasketNews" žurnālists un lietuviešu basketbola apskatnieks Donāts Urbons. Arī latvieša ģimene iedzīvojusies Kauņā, turklāt netālu ir radinieki Latvijā.

"Šeit jūtos ļoti labi un svarīgs," teica Šmits. "Neviens nezina, kā klātos citur, bet man patīk, kā strādā "Žalgiris" klubs. Neesmu tālu no mājām, tā kā šeit var atbraukt gan radinieki, gan draugi. Pirms uz šejieni pārcēlos, daudzi citi basketbolisti, kuri spēlējuši Kauņā, teica, ka to nenožēlošu. Tā tiešām bijusi laba izvēle."

Ņemot vērā Šmita līguma apmērus, kas ir viens no iespaidīgākajiem Kauņā, līdzi nāk arī atbildība par savu un komandas sniegumu.

"Mēs saprotam, kāds cilvēks ir mūsu komandā, kādā līmenī viņš ir kā basketbolists un kādu pienesumu var mums dot. Ne tikai punktu izteiksmē, bet arī bīstamām darbībām laukumā," par Šmitu sacīja "Žalgiris" ģenerālmenedžera asistents Pauļus Jankūns. "Šmits mums nosedz divas pozīcijas (spēka uzbrucēja un centra - aut.). Rolands piesaista pretinieku aizsardzības uzmanību, turklāt viņš ir ārkārtīgi daudzpusīgs spēlē zem groza un metienos. Šmits ir moderns garā gala spēlētājs. Tādi spēlētāji ir retums. Pēc Barselonas atstāšanas viņš vēlējās aizvadīt labu sezonu. Pie tādas Šmits tika un attaisnoja mūsu uzticību."

Jankūns arī slavēja Šmita rakstura īpašības, bet kā basketbolists 27 gadus vecais latvietis vēl varot pilnveidoties. Kauņas kluba viens no galvenajiem starpsezonas mērķiem bija noturēt šo basketbolistu savā sastāvā. Tas neesot bijis viegli, bet "Žalgiris" vadība esot sajūsmināta, ka pusēm izdevies vienoties.

Ja Šmits būtu atstājis Kauņu, klubs būtu nostādīts neērtā situācijā, jo būtu jāmeklē jauns spēlētājs spēka uzbrucēja postenī. Šādi basketbolisti Eiropā kļuvuši par retumu un bieži vien tādiem esot jāpiemaksā, atzina Jankūns.

"Šmits pie mums vienu sezonu jau ir nospēlējis. Viņa nākamajām sezonām jābūt vēl labākām, jo mēs zinām, kā viņu izmantot, un viņš zina, kā būt efektīvam," skaidroja Jankūns. "Domāju, ka Rolands savā pozīcijā ir viens no labākajiem spēlētājiem Eirolīgā un viens no svarīgākajiem darījumiem šajā starpsezonā."

"Šī ir liela atbildība, taču neesmu no tās nobijies," tikmēr uzsvēra Šmits. "Darīšu visu, lai palīdzētu komandai. Varu pilnveidoties visur. Es zinu, ka nākamsezon man klāsies labāk."

Latvietis Eirolīgā šosezon vidēji mačā iemeta 9,7 punktus un izcīnīja 4,7 atlēkušās bumbas, taču viņa sniegums bija mazāk pārliecinošs ceturtdaļfinālā, kurā "Žalgiris" pārliecinoši ar 0-3 piekāpās Šmita bijušajam klubam "Barcelona". Šajās spēlēs uzbrucējs caurmērā atzīmējās tikai ar 3,3 punktiem, kas esot mazinājis interesi par viņu kādā no Eirolīgas vadošajiem klubiem, atklāja "BasketNews". Tomēr Kauņa saglabāja uzticību Latvijas basketbolistam, turklāt jāņem vērā, ka viņa bijušais treneris Barselonā Šarūns Jasikēvičs bija atradis pareizās zāles pret Šmita spēli.

Kauņā latvieti ir iemīlējuši, un viņš tiek raksturots kā liels makšķerēšanas entuziasts, kurš šim hobijam jau atradis kompanjonus un no Latvijas pat esot atvedis savu laivu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!