Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs preses konferencē pēc pirmā valstsvienības izlases treniņa pirms 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēm atzina, ka pāris spēlētāju lēmums attiecībā uz pievienošanos izlasei viņam nav bijis saprotams.

Latvijas valstsvienība pirmdien no rīta "Olimpiskajā sporta centrā" pulcējās uz pirmo treniņu pirms piektdien gaidāmā mača "Arēnā Rīga" pret Bosnijas un Hercegovinas izlasi, kam pirmdien sekos spēle Bulgārijā. Laukumā devās 14 no 15 izlases kandidātu sarakstā esošajiem spēlētājiem.

"Rīta treniņā nepiedalījās Žanis Peiners," preses konferencē klāstīja Štālbergs. "Viņam mikrotraumas dēļ bija vizīte pie ārsta. Žaņa stāvokli zināsim pēcpusdienā – vai viņš varēs palīdzēt izlasei vai nevarēs."

Peiners laukumā Belgradas "Partizan" vienības rindās nav devies kopš 18. decembra. Uzbrucējam pēdējo pāris mēnešu laikā nācies atkopties no cirkšņa savainojuma.

Savukārt izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers uzmanību vēlējās pievērst klāt esošajiem basketbolistiem, kurus Tallinas "Kalev"/"Cramo" klubā strādājošajam speciālistam prieks bijis redzēt pozitīvā noskaņojumā. Taujāts par pozīcijām, kuras viņu uztrauc, galvenais treneris neizteica jebkādas bažas.

"Man ir mierīga sirds par visām pozīcijām. Šie ir labākie spēlētāji Latvijā," vienkāršu atbildi deva Štelmahers.

Lielāko pieredzi izlases rindās no tās spēlētājiem guvis Jānis Blūms, kurš valstsvienībā jau aizvadījis 168 spēles. "VEF Rīga" vienības aizsargs, kuram šogad paliks 38 gadi, ir teju divreiz vecāks nekā 19 gadus vecie Artūrs Kurucs un Artūrs Žagars.

"Laika nav daudz, piektdien jau pirmā spēle. Vajadzīgs uz to maksimāli koncentrēties, jābūt vienotiem, ar labu noskaņojumu un jāpastrādā kārtīgi. Cik redzēju, visiem jaunajiem čaļiem acis deg. Domāju, ka viss būs kārtībā," izteicās ilggadējais izlases pārstāvis.

Pēdējā kandidātu sarakstā netika iekļauti ULEB Eirolīgā spēlējošie Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Rihards Lomažs un Rolands Šmits, kuriem paralēli notiek spēles klubu rindās. Jau iepriekš Štālbergs atklāja, ka Ingu Jakoviču uz izlasi nav palaidis Varēzes basketbola klubs, kas gan Itālijas izlasei devis iespēju izsaukt aizsargu Mateo Tamboni. Latvijas Basketbola savienība (LBS) par šādu situāciju jau informējusi Itālijas Basketbola federāciju (FIP).

"Konkrēta atbilde nav saņemta. Var apstiprināt, ka vēstule tika aizsūtīta. Līdz ar to sagaidām, ka šajā gadījumā tiks pieņemti lēmumi," izteicās izlases ģenerālmenedžeris.

Izlases pārstāvji spēlētāju pulkā labprāt būtu redzējuši Kasparu Bērziņu un Rolandu Freimani, kuri bija iekļauti komandas paplašinātajā kandidātu sarakstā. Bērziņam patraucējis savainojums, bet Freimanis izlasei nevar palīdzēt ģimenes apstākļu dēļ. Tomēr ģenerālmenedžeris izteicās, ka bijuši arī kādi spēlētāji, kuru lēmumus nav sapratis.

"Kopumā varu pateikt – bija spēlētāji, kuriem, manuprāt, bija attaisnojošs iemesls, kura dēļ viņi nevar izlasi pārstāvēt," teica Štālbergs. "Bija spēlētāji, kuru lēmums man nebija saprotams. Latvijas Basketbola savienība un es kā ģenerālmenedžeris attiecīgi reaģējām un rīkojāmies."

Latvijas valstsvienība ar Bosnijas un Hercegovinas izlasi pēdējo reizi tikās 2013. gada Eiropas čempionātā, kad Balkānu reģiona komanda tika pieveikta ar rezultātu 86:75. Savukārt 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā abas izlases nepārvarēja pēdējo grupu turnīru, no kura varēja iekļaut pasaules meistarsacīkstēs.

"Domāju, ka varam sagaidīt lielu cīņas sparu," par piektdienas pretinieku izteicās Štelmahers. "Bosnijas komanda ir ļoti labi nokomplektēta izlase, kurai ir labs treneris. Spēles stils var būt ātra pāreja no aizsardzības uzbrukumā. No tā būs jāuzmanās. Atsevišķos momentos viņi spēlē ļoti agresīvi. Ļoti cienījama komanda, pret kuru būs stipri jāpacīnās par uzvaru."

Oficiālus mačus kopš 2019. gada februāra gan nav aizvadījusi ne Latvijas, ne Bosnijas un Hercegovinas, ne Bulgārijas valstsvienība. Gatavojoties gaidāmajiem mačiem, Latvijas izlases treneru korpuss pievērš uzmanību gan valstsvienību spēlēm, gan spēlētāju sniegumam klubu sastāvā.

"Bulgārijai rīt vai parīt būs draudzības spēle, no kuras mēģināsim dabūt materiālu. Gan spēlētāju spēles laiks klubā, gan iepriekšējais cikls tiks skrupulozi pētīts. Viss tiek ņemts vērā. Kāda informācija ir pieejama, bet abām pusēm vajadzēs prast saspēlēties. Tas būs svarīgākais – kā spēlētāji spēs reaģēt uz dažādām situācijām. Svarīgi iedot novirzes, kā spēlējam kādās situācijās. Pēc tam jau būs ļoti svarīga spēlētāju reakcija uz laukuma, kā viņi to pilnveidos," klāstīja galvenais treneris.

Latvijas valstsvienībai iepriekš arī bija paredzēts šajā izlašu logā aizvadīt kādu pārbaudes spēli, tomēr to noorganizēt nav sanācis.

"Runājām ar Baltkrievijas izlasi, bet viņiem tas arī nesanāca, jo paredzēta spēle izbraukumā. Attiecīgi nesanāca uz Rīgu atbraukt. Tādi pati situācija bija Igaunijas izlasei, kurai arī spēle izbraukumā. Paši nebijām gatavi braukt ārpus Rīgas," skaidroja Štālbergs.

Izlases treniņi vēl otrdien norisināsies "Olimpiskajā sporta centrā", bet pēc tam valstsvienība pārvāksies uz "Arēnu Rīga", kur vēl pirmdienas vakarā pēdējā regulārās sezonas mājas spēle jāaizvada Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandai Rīgas "Dinamo".

Tieši piektdien debiju izlases galvenā trenera amatā piedzīvos Štelmahers, kuram tika lūgts šo maču salīdzināt ar pirmo spēli valstsvienības rindās kā spēlētājam.

"Vēl jau tā spēle jāsagaida. Domāju, ka piektdien būs zināms satraukums. Tas ir lielākais kaifs, kas palicis no spēlētāja laikiem. Tādu adrenalīnu pēc spēlēšanas ļoti grūti atrast. Būt par treneri man tik un tā sniedz tādas pašas sajūtas. Tās no vienas puses ir līdzīgas, bet te gan jāatbild par visiem 12 spēlētājiem. Ja jautājums ir par pirmo spēli, tad toreiz biju jaunais, mani uzaicināja, laimīgs gāju un kapāju. Te man jāskatās, kā viņš kapā, kur kapā, labā vai kreisā pusē kapā, vai mājās kapā. Visādas lietas," ar sev raksturīgu humoru atbildēja Štelmahers.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kandidāti:

Aizsargi – Aigars Šķēle ("Kalev"/"Cramo", Igaunija), Mārcis Vītols ("Ventspils", Latvija), Rinalds Sirsniņš ("Ogre", Latvija), Artūrs Žagars ("Joventut", Spānija), Jānis Blūms ("VEF Rīga", Latvija), Artūrs Kurucs ("VEF Rīga", Latvija), Artis Ate ("Cluj Napoca", Rumānija);

Uzbrucēji – Mārtiņš Laksa ("Start Lublin", Polija), Žanis Peiners ("Partizan", Serbija), Māris Gulbis ("Ventspils", Latvija), Artjoms Butjankovs ("Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris ("Parma", Krievija), Kristaps Dārgais ("Ogre", Latvija);

Centri – Mārtiņš Meiers ("Budučnost", Melnkalne), Klāvs Čavars ("Ventspils", Latvija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!