Foto: LETA

Latvijas čempioni "VEF Rīga" svarīgā VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta cīņā sestdien izbraukumā ar rezultātu 84:85 (21:21, 21:27, 19:18, 23:19) piekāpās Samāras Volgogradas "Krasnij oktjabr" vienībai no Krievijas.

Šis zaudējums licis rīdziniekiem izkrist no B apakšgrupas labāko sešu komandu pulka, kas līdz ar to samazina vienības izredzes iekļūt izslēgšanas spēļu turnīrā.

Amerikāņu leģionārs Entveins Robinsons Latvijas kluba labā guva 21 punktu, bet 18 punktus iekrājas Rihards Kuksiks.

Tikmēr Volgogradas kluba rindās 23 punktus guva amerikānis Vons Veifers.

Mača ievadā "VEF Rīga" nokļuva iedzinējos ar 0:6, tomēr tad guva astoņus punktus pēc kārtas un uz brīdi pārņēma vadību. Vadībā rīdzinieki atgriezās pirmās ceturtdaļas beigu pusē, kad panāca 15:12 savā labā. Atlikušajās pirmā ceturkšņa minūtēs cīņa turpināja aizritēt punkts punktā, pēc desmit nospēlētām minūtēm rezultātam uz tablo vēstot neizšķirtu 21:21.

Arī otro ceturtdaļu veiksmīgāk iesāka mājinieki, kuri pāris sekunžu laikā guva piecus bezatbildes punktus (26:21). Ceturtdaļas otrajā pusē Krievijas kluba basketbolisti turpināja veiksmīgi darboties aizsardzībā un uzbrukumā, panākdami jau deviņu punktu pārsvaru (41:32). Pēcāk "VEF Rīga" spēlētāji neregulāri guva punktus, bet mača 19.minūtē "Krasnij oktjabr" panāca jau desmit punktu vadību (46:36). Puslaika izskaņā abi klubi apmainījās ar punktiem, mājiniekiem pārtraukumā dodoties ar sešu punktu pārsvaru - 48:42.

Otro puslaiku ar diviem veiksmīgiem uzbrukumiem ievadīja Rīgas basketbolisti, samazinot rezultāta starpību līdz diviem punktiem (48:46). Nākamās spēles epizodes komandas aizvadīja punkts punktā, bet 25.minūtē "VEF Rīga" leģionārs Robinsons realizēja tālmetienu, kas ļāva klubam pēc ilgāka laika atkal izvirzīties vadībā (54:53). Ceturkšņa pirmspēdējā minūtē Kristaps Janičenkos guva pirmos punktus cīņā, Latvijas klubam kārtējo reizi trešajā ceturtdaļā izlīdzinot rezultātu uz tablo (61:61). Tomēr pēdējā minūtē mājinieki guva piecus punktus pēc kārtas (66:61), kas ļāva veiksmīgi noslēgt ceturtdaļu.

Noslēdzošo ceturtdaļu klubi iesāka, apmainoties ar precīziem tālmetieniem, taču neveiksmīgas darbības "VEF Rīga" vienības aizsardzībā ļāva mājiniekiem atkārtoti izvirzīties vadībā ar desmit punktiem (74:64). Nākamajos uzbrukumos lieliski spēlēja Robinsons, kurš guva piecus punktus pēc kārtas (74:69), bet pēc brīža izcēlās vēl ar četriem gūtiem punktiem, ļaujot Latvijas komandai samazināt rezultātu līdz minimumam (77:76). Spēles izskaņā veiksmīgāk darbojās "Krasnij oktjabr" spēlētāji, kuri īsā laika sprīdī iekrāja piecu punktu pārsvaru, bet mača pēdējās sekundēs Rīgas basketbolisti spēja atgūt vien četrus punktus, piedzīvojot sāpīgu zaudējumu.

"VEF Rīga" basketbolisti šajā turnīrā piedzīvojuši četrus zaudējumus pēc kārtas un ar sešām uzvarām 16 spēlēs šobrīd noslīdējuši uz B apakšgrupas septīto vietu, kura negarantē vietu izslēgšanas spēļu turnīrā. Savukārt "Krasnij oktjabr" pēc panākuma pār Latvijas klubu ar sešām uzvarām 15 mačos pakāpušies uz sesto pozīciju, kas jau garantē vietu nākamajā kārtā.

Abu komandu pirmajā tikšanās reizē novembrī Rīgā pārāki ar 80:77 bija mājinieki.

Turpinājumā "VEF Rīga" regulārajā turnīrā vēl būs jāaizvada divas spēles - izbraukumā pret Lietuvas klubu Klaipēdas "Neptunas" (16.marts) un savā laukumā pret latvieša Jāņa Blūma pārstāvēto Kazahstānas čempionvienību "Astana" (24.marts).

Pirms šī mača "Krasnij oktjabr" komanda pastiprināja sastāvu ar amerikāņu leģionāru Bernardu Kingu, kurš 2009.gadā kopā ar "Ventspils" komandu kļuva par Latvijas čempionu, bet to pameta VTB Vienotās līgas rezultatīvākais spēlētājs Rendijs Kalpepers. Amerikānis kopš janvāra nevar spēlēt smagas rokas traumas dēļ, un tagad puses pārtraukušas līgumu pēc abpusējas vienošanās.

Tikmēr "VEF Rīga" komandai februāra beigās uz divu nedēļu ilgu pārbaudes laiku pievienojās amerikāņu uzbrūkošais aizsargs Kristians Polks.

VTB Vienotās līgas regulārajā čempionātā katra komanda savā grupā aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

VTB līgas pērnajā regulārajā sezonā "VEF Rīga" ar 11 uzvarām 18 spēlēs izcīnīja ceturto vietu B grupā, bet izslēgšanas spēļu ceturtdaļfināla sērijā līdz trim uzvarām ar 0-3 nācās piekāpties bijušā trenera Rima Kurtinaiša trenētajai Maskavas apgabala "Himki" vienībai.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!