Foto: DELFI

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" Eiropas kausa turnīra otrajā mačā trešdien izbraukumā ar rezultātu 67:62 (17:12, 13:14, 18:21, 19:15) uzvarēja Igaunijas spēcīgāko komandu Tallinas "Kalev/Cramo" ar latvieti Armandu Šķēli ierindā.

Latvijas čempioni tādējādi svinēja savu otro panākumu šīs sezonas Eiropas kausa turnīrā.
"VEF Rīga" labā 14 punktus guva Kristaps Janičenoks, bet 11 punktus iekrāja bosnietis Kenans Bajramovičs. Tikmēr desmit punktus guva amerikānis Denjels Brauns, bet astoņus punktus "VEF Rīga" labā guvis amerikānis Deriks Nikss, kurš komandai pievienojās 10.oktobrī, noslēdzot divu nedēļu pārbaudes laika līgumu, bet tagad pārbaudes laiks pagarināts vēl uz divām nedēļām.

Tikmēr "Kalev/Cramo" komandas rezultatīvākais spēlētājs ar 16 punktiem bija senegālietis Bamba Fals, bet Šķēla laukumā pavadīto 32 minūšu laikā guva deviņus punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas.

Jau no spēles pirmajām minūtēm vadībā izvirzījās "VEF Rīga" basketbolisti, panākot 9:3 savā labā. Nedaudz vēlāk pēc veiksmīga mājinieku izrāviena rezultāts kļuva 13:9 Latvijas kluba labā, bet vēl pēc brīža viesi atjaunoja sešu punktu pārsvaru. Pirmo ceturtdaļu rīdziniekiem izdevās noslēgt ar piecu punktu pārsvaru (17:12), tomēr otrās ceturtdaļas ievadā "Kalev/Cramo" ātri panāca neizšķirtu 19:19 un pēc tam arī pārņēma vadību (21:19).

Cīņas turpinājumā "VEF Rīga" prata ātri atspēlēties un vairākas reizes izkarot pāris punktu pārsvaru, bet vadībā ar četriem punktiem viesi atgriezās puslaika pēdējā minūtē.

Trešās ceturtdaļas gaitā "VEF Rīga" pamazām atjaunoja savu pārsvaru un pārliecinoši sāka kontrolēt laukumā notiekošo. Laika gaitā sešu punktu pārsvars tika palielināts līdz desmit punktu atzīmei, tomēr ceturtdaļas otro pusi daudz pārliecinošāk aizvadīja "Kalev/Cramo" komanda, kas viesiem ļāva gūt tikai četrus punktus un līdz trešdaļas beigām panāca vairs tikai 47:48.

Ceturto ceturtdaļu mājinieki sāka ar septiņiem pēc kārtas gūtiem punktiem, kas ļāva izvirzīties vadībā ar sešiem punktiem. Savukārt "VEF Rīga" atbildēja ar līdzīgu izrāvienu, līdz ceturtdaļas vidum panākot neizšķirtu 54:54. Divas minūtes pirms cīņas noslēguma viesi atradās vadībā ar 59:58, bet izšķirošo izrāvienu nodrošināja Kristaps Janičenoks, kurš ar precīzu tālmetienu 37 sekundes pirms fināla svilpes panāca 65:59 "VEF Rīga" labā.

Kā ziņots, pirmajā kārtā pirms nedēļas "VEF Rīga" ar 80:71 savā laukumā pieveica Maķedonijas spēcīgāko klubu Skopjes "Aerodrom", izcīnot pirmo panākumu oficiālos mačos šosezon, bet "Kalev/Cramo" ar 60:86 izbraukumā kapitulēja Turcijas komandai Bandirmas "Banvit". Šķēle šajā spēlē izcēlās ar 13 punktiem.

Kopš tā laika abas komandas aizvadījušas pa vienai spēlei VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) turnīrā - rīdzinieki ar 67:60 izbraukumā pieveica Ukrainas klubu Mariupoles "Azovmaš", bet "Kalev"/"Cramo" ar 84:92 piekāpās Krievijas vienībai "Ņižņij Novgorod", Šķēlem sametot 17 punktus.

Līdz ar to "Kalev/Cramo" komanda šosezon Eiropas turnīros vēl nav tikusi pie neviena panākuma.

Abas komandas Eiropas kausā spēlē G grupā, kurā pirmajā kārtā panākumus spēja izcīnīt arī "Banvit" un Krievijas vienība Kazaņas "Unics". Savukārt bez "Kalev/Cramo" un "Aerodrom" neveiksmi savā pirmās kārtas cīņā cieta arī Izraēlas čempioni Haifas "Maccabi".

Pirmā otrās kārtas cīņa šajā mačā tika aizvadīta otrdien, kad "Unics" dramatiskā cīņā ar 72:71 savā laukumā pieveica "Banvit". Pašās cīņas beigās "Banvit" komandai vadību deva divi bijušā "VEF Rīga" leģionāra Ērla Roulenda gūtie punkti, tomēr uz to ar pēdējā sekundē realizētu tālmetienu atbildēja "Unics" basketbolists Endrjū Goudeloks, kurš pavasarī tika atzīts par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Attīstības līgas vērtīgāko spēlētāju.

Jaunās sezonas Eiropas kausa izcīņas turnīrā līdzšinējo 32 komandu vietā startē 48 vienības. Pirmajā posmā komandas sadalītas astoņās apakšgrupās pa sešām vienībām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras apakšgrupas trīs labākās komandas kvalificēsies otrajam posmam. Tajā šiem 24 klubiem pievienosies tās astoņas komandas, kas nespēs kvalificēties ULEB Eirolīgas "Top 16" sacensībām.

Otrajā posmā komandas tiks sadalītas astoņās grupās pa četrām vienībām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras apakšgrupas divas labākās komandas iekļūs astotdaļfinālā, bet no izslēgšanas turnīra pirmās kārtas līdz finālam cīņas noritēs divu maču summā.

"VEF Rīga" basketbolisti pērnās sezonas Eiropas kausā spēja iekļūt 16 labāko komandu skaitā, tomēr no vietas ceturtdaļfinālā tos šķīra viena uzvara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!