Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" sestdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā ar 71:73 (17:21, 24:15, 15:19, 15:18) piekāpās Čehijas spēcīgākajai komandai Nimburkas ČEZ.

Ar 19 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm Rīgas vienības labā izcēlās zviedrs Ludvigs Hākansons, bet pa 11 punktiem guva Jānis Bērziņš un spāņu spēka uzbrucējs Gilji Ruvio, kuram arī 13 bumbas zem groziem un septiņi izprovocēti pārkāpumi.

Tikmēr pretinieku rindās 29 punkti un astoņas bumbas zem groziem kubieša Hovarda Santrūsa rēķinā.

Pirmās ceturtdaļas vidū rīdzinieki spēja iekrāt sešu punktu pārsvaru (14:8). Tāpat seši punkti (17:11) šķīra komandas pirms čehu vienība veica desmit punktu izrāvienu, ceturkšņa pēdējās minūtēs Latvijas komandai neļaujot gūt punktus (21:17).

Otrā ceturkšņa sākumā mājinieki saglabāja pārsvaru, ko gan "VEF Rīga" pamazām sāka deldēt un pirmā puslaika nogalē viesi jau panāca neizšķirtu 36:36. Pēdējā puslaika minūtē Rīgas komanda pievienoja vēl piecus punktus un pārtraukumā devās ar 41:36 savā labā.

Arī otro puslaiku viesi iesāka ar pieciem bezatbildes punktiem (48:36), tomēr tad ČEZ basketbolisti pamazām sāka iedzīt rīdziniekus līdz trešās ceturtdaļas beigās viņi panāca vien punkta deficītu (55:56).

Ceturto ceturtdaļu atkal labā iesāka Rīgas klubs, četras minūtes pirms finālsvilpes atrodoties vadībā ar septiņiem punktiem (69:62). Tomēr tad mājinieki veica deviņu punktu izrāvienu un panāca vadību sev (71:69).

Kad līdz spēles pamatlaika beigām bija palikusi 21 sekunde Hākansons izlīdzināja mača rezultātu. Tomēr 17 sekundes vēlāk ar precīzu metienu atbildēja Santrūss. Pēdējā uzbrukumā rīdzinieki nespēja gūt punktus un piedzīvoja zaudējumu ar 71:73.

Jauno sezonu rīdzinieki iesāka ar trim zaudējumiem, bet neveiksmju sēriju viņi pārtrauca oktobra vidū, kad viesos ar 94:88 uzveica Volgogradas "Krasnij Oktjabr". Tomēr iepriekšējā spēlē "VEF Rīga" atkal piedzīvoja zaudējumu, ar 76:84 savā laukumā piekāpjoties Baltkrievijas spēcīgākajam klubam Minskas "Cmoki".

Savukārt ČEZ Vienotās līgas sešos mačos piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu.

Abas komandas savā starpā līdz šodienai bija tikušās desmit spēles, sešās no tām uzvarot rīdziniekiem. Arī pērnās sezonas abās spēlēs pārāka bija "VEF Rīga" komanda.

Starpsezonā pamainījies Čehijas komandas treneru sastāvs, lietuvieti Ķēstuti Kemzūru, kurš savulaik ir bijis pie stūres Latvijas un Lietuvas izlasēm, nomainot Izraēlas speciālistam Ronenam Ginsburgam, kurš ir arī Čehijas valstsvienības galvenais treneris.

Sezonas sākumā labāko sniegumu ČEZ rindās demonstrē amerikāņu aizsargs Maikls Diksons, čehs Vojtehs Hrubans un kubietis Hovards Santrūss. Tāpat vienas no galvenajām lomām komandā spēlē amerikāņu centrs Džulians Vons un viņa tautietis Čeisons Rendls.

ČEZ vienības sastāvā ir arī aizvadītā Eiropas čempionāta dalībnieki islandietis Hordurs Viljamsons un beļģis Maksims de Zēvs. Tāpat Nimburkas kluba rindās ir vairāki Čehijas valstsvienības spēlētāji.

Tikmēr "VEF Rīga" rindās ir divi Latvijas valstsvienības spēlētāji - Mārtiņš Meiers un Mareks Mejeris.

Kā zināms, aizvadītajā Eiropas čempionātā Latvijas un Čehijas izlases tikās divas reizes. Vispirms apakšgrupu turnīra mačā Rīgā ar 72:65 uzvarēja Latvija, taču spēlē par septīto vietu un pagaidām pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru ar 97:70 pārāki bija čehi.

Ar pieciem panākumiem sešās spēlēs ČEZ ieņem otro vietu kopvērtējuma tabulā, bet "VEF Rīga" ar vienu uzvaru sešos dueļos ir 15., priekšpēdējā, vietā līgā.

Šajā starpsezonā "VEF Rīgu" piemeklējušas pamatīgas izmaiņas - galvenā trenera posteni atstājis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs, bet viņa vietā nu ir spānis Karloss Frade. Tāpat vienībā šobrīd ir septiņi leģionāri, jo tās sastāvā iekļauti amerikāņu aizsargi Kvins Makdauels un Kenets Smits, spēka uzbrucējs Kītons Nenkivils, meksikānis Fransisko Kruss, spāņu spēka uzbrucējs Gilji Ruvio un krievu uzbrucējs Vladislavs Starateļevs, kā arī zviedru aizsargs Ludvigs Hākansons.

Arī šosezon VTB Vienotajā līgā sacenšas 16 komandas, kas bez dalījuma apakšgrupās aizvadīs divu apļu turnīru. Turnīrā debiju piedzīvo Gruzijas klubs Tbilisi "Vita", kas aizstās finansiālās grūtībās nonākušo Samāras "Krasnije kriļja" no Krievijas.

Kā pirms sezonas sākuma pavēstīja "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons, kluba budžets šajā sezonā ir mazāks nekā iepriekš, proti, 1,4-1,5 miljoni eiro.

Šī gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pagājušā gada čempioni "Ventspils". Tikmēr pārējos turnīros Latvijas galvaspilsētas klubam neveicās tik labi, jo VTB Vienotajā līgā tas nesasniedza izslēgšanas spēles, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!