Foto: F64

Latviešu basketbolista Ronalda Zaķa pārstāvētā Slovēnijas komanda Ļubļanas "Union Olimpija" ULEB Eiropas kausa pirmā posma izšķirošajā, pēdējā, mačā trešdien ar 77:75 (22:15, 23:15, 19:26, 13:19) viesos pārspēja Vācijas klubu Oldenburgas "Ewe Baskets", sasniedzot turnīra otro posmu.

Zaķis šajā duelī nospēlēja 14 minūtes un 27 sekundes, kā laikā guva četrus punktus. Latvietis realizēja divus no trim divpunktu metieniem, bet aizmeta garām vienu tālmetienu. Tāpat viņš savāca divas atlēkušās bumbas, pieļāva divas kļūdas, izdarīja trīs pārkāpumus, kas viņam deva negatīvu efektivitātes koeficentu -1.

Lai gan lielāko daļu spēles vadībā bija Ļubļanas vienība, tomēr 22 sekundes līdz finālsvilpei mājinieki panāca neizšķirtu 75:75. Tiesa, sešas sekundes vēlāk no soda metienu līnijas divreiz precīzs bija Saša Zagoracs, kurš nodrošināja "Union Olimpija" uzvaru.

Rezultatīvākais spēlētājs šajā mačā bija "Union Olimpija" horvātu uzbrucējs Sava Lešičs, kurš guva 18 punktus.

Ar septiņām uzvarām deviņās spēlēs A apakšgrupas līdere ir Daira Bertāna pārstāvētā Spānijas vienība Bilbao "Dominion", bet "Union Olimpija" ar pieciem panākumiem ir trešā.

Jau vēstīts, ka Kaspara Bērziņa pārstāvētā Krievijas komanda "Ņižņij Novgorod", kuru trenē Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs un Oskars Ernšteins, trešdien ar 81:75 (21:18, 14:21, 21:22, 25:14) savā laukumā uzveica Turcijas klubu Stambulas "Galatasaray".

Bērziņš šajā mačā laukumā pavadīja 19 minūtes un 59 sekundes, gūstot piecus punktus. Latvietis realizēja vienu no diviem divpunktu metieniem, trīs no četriem soda metieniem, bet aizmeta garām abus tālmetienus.

Tāpat Bērziņa kontā piecas atlēkušās bumbas, viena kļūda, divas piezīmes un divi izprovocēti pārkāpumi, kas deva piecus efektivitātes koeficienta punktus.

Rezultatīvākais šajā mačā uzvarētājiem ar 20 punktiem bija Dmitrijs Hvostovs.

Pirmais puslaiks aizritēja līdzīgā cīņā, taču trešajā spēles ceturksnī viesu sniegums pamazām kļuva vājāks. Tomēr turpinājumā "Ņižņij Novgorod" sasparojās un ceturtās ceturtdaļas izskaņā guva 12 bezatbildes punktus, kas komandai atnesa uzvaru ar 81:75.

F apakšgrupas kopvērtējumā "Ņižņij Novgorod" ar piecām uzvarām desmit mačos ieņem trešo vietu, tādējādi kvalificējoties sacensību otrajam posmam.

Tikmēr ar zaudējumu pirmo posmu trešdien noslēdza latvieša Jāņa Timmas pārstāvētā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Zeņit", kas viesos ar 67:91 (19:29, 12:27, 16:10, 20:25) piekāpās Stambulas "Bešiktaš Sompo Japan" no Turcijas.

Timma, tāpat kā vēl divi "Zeņit" spēlētāji, mikrotraumu dēļ uz Turciju nedevās.

Uzvarētājiem pa 13 punktiem šajā mačā sameta polis Macejs Lampe un Cenks Akjols.

Piedzīvotais zaudējums gan netraucēja "Zeņit" ar astoņiem panākumiem desmit spēlēs ieņemt pirmo vietu E apakšgrupā.

Grupu turnīrā 36 komandas sadalītas sešās apakšgrupās, pa sešām komandām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru. Pirms izlozes komandas, balstoties uz ģeogrāfisko principu, bija sadalītas divās apakšgrupās.

Sacensību otro posmu sasniegs četras katras grupas labākās komandas, kurām pievienosies astoņas vienības, kas nepārvarēs ULEB Eirolīgas sacensību pirmo posmu. Šīs 32 komandas tiks sadalītas astoņās grupās, pa četrām vienībām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru.

Otro posmu pārvarēs katras grupas divas labākās komandas, kas pēc tam izspēlēs astotdaļfinālu, ceturtdaļfinālu, pusfinālu un finālu. Izslēgšanas turnīrā visās fāzēs uzvarētāji tiks noskaidroti divu spēļu summā. Sacensību uzvarētāji kvalificēsies 2016./2017.gada ULEB Eirolīgas turnīram.

Aizvadītajā sezonā ULEB kausa izcīņā triumfēja Maskavas apgabala "Himki", kuru trenēja Latvijā labi zināmais Lietuvas speciālists Rims Kurtinaitis.

Kā zināms, šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003. gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā. Dalība Eiropas kausā pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau vasaras sākumā pavēstīja, ka šosezon šajā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī Latvijas vicečempione "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!