Foto: DELFI

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajai spēlei pret Portugāli pieteicis piecas spēlētājas, kuras oficiālā mačā Latvijas valstsvienības sastāvā piedalīsies pirmo reizi, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Mačs Olimpiskajā sporta centrā Rīgā svētdien sāksies plkst.20.15. To tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Pirmoreiz oficiālai spēlei Latvijas izlases sastāvā pieteiktas Baiba Eglīte, Kristīne Silarāja, Kate Krēsliņa, Ieva Veinberga un Zenta Meļņika.

No 17 basketbolistēm, kuras ir valstsvienības rīcībā, pirmajā mačā malā paliks Ieva Kūlīte, Kristīne Vītola, Dita Liepkalne, Zane Jākobsone un Kitija Laksa. Tomēr viņas visas turpina piedalīties treniņos un gatavosies nākamajām spēlēm, kurās sastāvs var mainīties.

"Izraugoties sastāvu, ņēmām vērā pretinieču komplektācijas īpatnības un spēles stilu. Portugāles komanda parasti izmanto tikai divas garās spēlētājas, tāpēc mūsu sastāvā nebija lietderīgi iekļaut vairāk par četriem centriem un puscentriem. Ceru, ka Zane Tamane, Meļņika, Aija Putniņa un Anete Šteinberga tiks galā ar savām pretspēlētājām. Savukārt pretinieču ārējā līnija ir ātra un agresīva, tāpēc vajadzīgas spēlētājas, kuras labi darbojas aizsardzībā, kā, piemēram, debitante Krēsliņa," citēts Zvirgzdiņš.

"Portugāles izlase ir "īsa" un cenšas spēlēt ļoti ātri. Nekautrējas daudz uzbrukt no tālās un pustālās distances. Tas jāņem vērā - mūsu aizsardzībai jābūt agresīvai, neļaujot pretiniecēm spēlēt tā, kā viņas to gribētu. Jāuzspiež mums izdevīgs spēles stils. Un, protams, jācenšas izmantot augumu pārsvars," uzskata treneris.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvija nākamajā trešdienā izbraukumā tiksies ar Igauniju, nākamajā svētdienā Latvija savās mājās uzņems galvenās konkurentes no Itālijas, bet pēc tam tiks aizvadīts arī otrais spēļu aplis.

"Treniņos un pārbaudes spēlēs esam izdarījuši visu, kas bija plānots, sagatavojot pietiekami daudzveidīgu taktisko arsenālu. Tiesa, izpildījuma kvalitāte ir atkarīga no spēlētāju meistarības, pieredzes un pārliecības. Šai ziņā mēneša laikā kardinālas pārmaiņas nav iespējamas. Pietrūkst stabilitātes," komandas gatavību raksturo Zvirgzdiņš. "Brīžiem katra spēlētāja atsevišķi un visa komanda kopā var nospēlēt spoži, bet brīžiem gadās kritumi. Nav spilgti izteiktu līderu, un spēļu kritiskajos brīžos tas rada problēmas. Taču, no otras puses, ir ļoti līdzvērtīgs sastāvs - ikviena basketboliste var dot būtisku ieguldījumu komandas spēlē."

Sagatavošanās cikla ievadā Latvijas izlase trīs reizes pārbaudes spēlēs pieveica Grieķiju, bet pēc tam piekāpās Ķīnai un Lietuvai.

"Informācija ir par visām trim pretiniecēm, tomēr visupirms jākoncentrējas uz savu spēli. Ja tā būs kvalitatīva, Latvijas komanda būs ļoti neērts pretinieks ikvienai izlasi un varēsim uzspiest sāncensēm savu gribu. Mērķis ir skaidrs - ceļazīme uz finālturnīru -, bet tam tuvosimies soli pa solim. Vispirms ievadmačs ar Portugāli, tad sarežģīts izbraukums uz Tallinu, pēc tam spēle ar Itālijas izlasi, kas pērn Eiropas čempionātā finišēja astotajā vietā un tālais izbraukums uz Portugāli. Prognozes nerēķināsim, skaitīsim reālos rezultātus," uzsver treneris.

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

No 22 izlasēm, kas startēs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, uz Eiropas čempionātu dosies tieši puse jeb 11 komandas.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Portugāli:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Kristīne Silarāja, Liene Priede (visas - "Cēsis"), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Baiba Eglīte ("TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Zane Tamane (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!