Foto: DELFI

Latvijas basketbola izlase otrajā 2013.gada Eiropas čempionāta spēlē ar rezultātu 73:72 (17:17, 20:20, 17:15, 19:20) galotnē pārspēja Melnkalnes valstsvienību, izcīnot otro uzvaru turnīrā.

Punktu guvēji Latvijas izlasē: Kristaps Janičenoks 15, Rolands Freimanis 12 (7 atlēkušās bumbas), Rihards Kuksiks 8, Dairis Bertāns 8, Jānis Strēlnieks 6, Armands Šķēle 6, Jānis Blūms 5 (5 rezultatīvas piespēles), Mārtiņš Meiers 5, Kaspars Bērziņš 5 (6 rezultatīvas piespēles), Mareks Mejeris 2, Andrejs Šeļakovs 1, Jānis Bērziņš 0.

Melnkalnes izlasē Tairīss Raiss guva 24 punktus un izdarīja piecas rezultatīvas piespēles, bet Blagota Sekuličs izcēlās ar 13 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām. Astoņi punktu Seadam Sehovičam.

$d_id=17; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Spēli Latvijas izlase iesāka ar diviem veiksmīgiem uzbrukumiem. Vispirms Meiers veiksmīgi ierāvās zem groza, saņēma piespēli un bija precīzs, bet tad Blūms bija precīzs no tālās distances. Tad Meiers iemeta vienu no diviem soda metieniem, tomēr Melnkalnes naturalizētais Tairīss Raiss pēcāk guva piecus punktus pēc kārtas. Tad no groza apakšas Bojans Dubļevičs guva punktus un izvirzīja vadībā savu komandu. Latvija turpinājumā vairākas reizes sasteidza metienus, tomēr pretinieki bieži pārkāpa noteikumus un rezultāts turējās līdzīgs. Trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām rezultāts bija neizšķirts 11:11, tad Bojans Bakičs realizēja tālmetienu, taču pēc brīža Freimanis atbildēja ar trīspunktnieku. Šķēle ar caurgājienu atkal izvirzīja vadībā Latviju, bet Bertāns ar vienu soda metienu nedaudz palielināja pārsvaru – 17:14. Tomēr Melnkalne izskaņā iemeta tālmetienu no stūra, ceturtdaļai noslēdzoties ar 17:17.

Otro ceturtdaļu Latvija sāka ar Šķēles un Bertāna punktu guvumiem (21:17), bet Seads Sehovičs prata atbildēt ar 2+1 gājienu. Nākamajās epizodēs punkti netika gūti, taču tad Bertāns izcēlās ar caurgājienu, bet Freimanis pretinieku apspēlēja ar muguru pret grozu, panākot 25:20. Melnkalnei uzreiz izdevās gūt sešus punktus pēc kārtas, bet Blūms ar diviem soda metieniem pārtrauca pretinieku izrāvienu. Turpinājumā vairākas reizes notika vadības maiņa, bet pēc Sehoviča diviem soda metieniem un Nikola Vuceviča 2+1 punktu gājiena rezultāts kļuva 36:31 Melnkalnes labā. Tad Šeļakovs realizēja vienu no diviem sodiņiem, Janičenoks iemeta tālmetienu un divus soda metienus, panākot 37:36, bet puslaika noslēgumā Raiss tika pie diviem soda metieniem, iemetot tikai vienu. Pēc 20 nospēlētām minūtēm rezultāts joprojām bija neizšķirts (37:37).

Otrā puslaika sākumā Strēlnieks ar piespēli zem groza atrada Kasparu Bērziņu, tomēr Blagota Sekuličs atbildēja ar diviem punktiem. Tad Freimanis atkal bija precīzs no tuvas distances, taču Raisam izdevās vēlreiz panākt neizšķirtu. Nākamajā epizodē Strēlnieks pārtvēra bumbu un izmantoja ātro uzbrukumu, Freimanis vēlreiz bija precīzs no groza apakšas, bet Kaspars Bērziņš iemeta tālmetienu no stūra, panākot rezultātu 48:41. Komandas apmainījās ar precīziem tālmetieniem, un Latvijai precīzs atkal bija Freimanis. Melnkalne arvien vairāk sāka spēlēt uz groza apakšu, un tā viņi atspēlēja piecus punktus. Latvijas izlase joprojām bija vadībā ar 51:49. Bertāns ar soda metienu un Šķēle ar caurgājienu atkal atjaunoja drošāku pārsvaru, taču Melnkalnes basketbolists Aleksa Popovičs realizēja tālmetienu. Latvija pēdējās ceturtdaļas sekundēs bija divu punktu vadībā (54:52), un atkal pēdējais uzbrukums bija pretiniekiem, taču Kuksiks melnkalniešu pēdējo sekunžu metienu bloķēja.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā Raiss ar diviem soda metieniem kārtējo reizi šajā spēlē panāca neizšķirtu, tomēr minūti vēlāk Kuksiks iemeta sarežģītu tālmetienu (57:54). Latvija nosargāja savu grozu, iesāka savu uzbrukumu, kurā Kuksiks zem groza atrada Meieru, kurš iemeta divus punktus, bet piešķirto soda metienu nerealizēja. Raiss un Sekuličs nākamajās minūtēs Melnkalnes izlasei veica 10 punktu izrāvienu, kas ļāva pārņemt vadību ar 59:64. Latvijai vairs neizdevās tikt pie brīviem metieniem, bet melnkalnieši turpināja mest visus metienus, kuru izmeta. Strēlnieks gan caurgājienā prata divus punktus atgūt, taču otrā laukuma galā neizdevās tikt pie atlēkušās bumbas. Janičenoks realizēja divus soda metienu, kas ļāva pietuvoties līdz 63:67. Ilgāku laiku komandas punktus neguva, bet tad izdevās izspēlēt līdz brīvajam Kuksikam, kurš bija precīzs. Tad izdevās nosargāt savu grozu, un Kuksiks caurgājienā atkaroja vadību Latvija – 67:66.

Pēc minūtes pārtraukuma Raiss realizēja divus soda metienus, bet tad lieliska sadarbība Latvijai un Janičenoks bija precīzs no tālās distances. Tomēr Raiss atkal ar savu individuālo meistarību tika pie diviem punktiem, kā arī iemeta piešķirto soda metienu. 11 sekundes pirms spēles beigām Latvija iedzinējos ar 71:72. Pēdējā Latvijas uzbrukumā tika izspēlēts uz brīvo Janičenoku, kurš nepievīla un bija precīzs no pustālās distances. Melnkalnes izmisīgie centieni gūt punktus nebija sekmīgi un Latvija tika pie otrās uzvaras turnīrā.

Kā ziņots, pirmajā čempionāta mačā Latvijas valstsvienība ar rezultātu 86:75 trešdien pārspēja Bosnijas un Hercegovinas basketbolistus.

Piektdien plkst.18:45 Latviju sagaida mačs ar Lietuvu, svētdien plkst.18:45 ar Serbiju, pirmdien plkst.15:30 ar Maķedonijas komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!