Septiņi futbolisti un futbola tiesneši trešdien Budapeštā tika arestēti par sešu starptautisko spēļu rezultātu ietekmēšanu, vēsta Ungārijas varas iestādes.

Starp šiem pārbaudes mačiem ir arī februārī notikusī Latvijas un Bolīvijas valstsvienību spēle.

"Septiņi cilvēki, kuru vidū ir trīs esošie un bijušie futbolisti, kā arī četri tiesneši ir arestēti par starptautisko spēļu rezultātu ietekmēšanu," teica Budapeštas tiesas pārstāvis Geza Fazekas. "Viņi visi ir apsūdzēti par iesaistīšanos Āzijas kriminālā organizācijā, kas ietekmē spēļu rezultātus, izdarot lielas likmes sporta totalizatoros."

Septiņi arestētie cilvēki ietekmējuši Somijas, Ungārijas un Dienvidamerikas valstu komandu futbola spēles, teica Fazekas, piebilstot, ka, iespējams, tiks arestēti arī citi kriminālajā organizācijā iesaistītie. Prasības iesniedzēji lūguši aizturētajiem piemērot apcietinājumu.

Šajā lietā varētu sekot arī citi aresti.

Pēc Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) izmeklēšanas, kurā tika izskatītas Latvijas un Bolīvijas, kā arī Igaunijas un Bulgārijas valstsvienību spēles, trīs no četriem arestētajiem tiesnešiem jau februāra vidū tika diskvalificēti uz mūžu.

Kā ziņots, februārī Turcijas pilsētā Antālijā, sporta kompleksā "Mardan", notika divas pārbaudes spēles, kuras organizēja aģentūra "Footy Sport International" - sākotnēji Latvija ar 2:1 uzvarēja Bolīviju, bet pēc tam Igaunija nospēlēja 2:2 ar Bulgāriju. Spēles kļuva zīmīgas ar to, ka visi septiņi vārti tika gūti no 11 metru soda sitienu atzīmes.

Jau ziņots, ka aģentūra atvainojās Latvijas Futbola federācijai (LFF) un nosūtīja mača atskaiti, iekļaujot tiesnešu vārdus - mača galvenais tiesnesis bija Kenans Bajramovičs no Bosnijas un Hercegovinas, bet līnijtiesnešu pienākumus pildīja viņa tautieši Ratko Kuničs un Sinisa Zrničs. Spēles ceturtais tiesnesis bija ungārs Jānošs Čaks, kurš tiesāja arī Igaunijas un Bulgārijas spēli. Nevienam no trijiem bosniešu tiesnešiem nebija FIFA kategorijas licences.

Aizdomās tika turēti sešu dažādu nacionālo futbola federāciju darbinieki, kuri varētu būt asistējuši noziedzīgā tīkla darbībās.

Bez Latvijas-Bolīvijas, kā arī Igaunijas un Bulgārijas mačiem kā korumpētās spēles tika minētas arī spēles ar Vācijas, Somijas, Kuveitas, Jordānijas, Malaizijas un Zimbabves izlašu līdzdalību.

Jau vēstīts, ka aprīlī FIFA izlēma anulēt Igaunijas un Bulgārijas valstsvienību pārbaudes spēles rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!