Foto: AFP/Scanpix

Pašreizējā čempionvienība Zambija otrdien cīnījās neizšķirti 0:0 (0:0) ar Burkinafaso Āfrikas Nāciju kausa apakšgrupu sacensību pēdējā mačā un nespēja iekļūt ceturtdaļfinālā.

Zambija kļuvusi par pirmo čempionvienību 21 gada laikā, kas nākamajā turnīrā nav spējusi izkļūt no apakšgrupas. Iepriekšējo reizi to 1992.gadā nespēja paveikt Alžīrija.

Cīņas sākumā iniciatīva piederēja Burkinafaso, bet otrajā daļā jau Zambija spieda pretiniekus, tomēr neviena no komandām vārtus neguva un mačs noslēdzās ar 0:0.

Vēl vienā C apakšgrupas trešās kārtas mačā Nigērija ar 2:0 (0:0) uzvarēja Etiopiju. Šajā mačā abi vārti tika gūti pēdējās 11 minūtēs, kad 11 metru soda sitienus divreiz realizēja Anglijas premjerlīgas komandas Londonas "Chelsea" pussargs Viktors Mouzess.

Turklāt maču Etiopija noslēdza mazākumā, jo izskaņā pie sarkanās kartītes tika vārtsargs Sasajs Banča.

Apakšgrupas trijās kārtās Burkinafaso un Nigērija izcīnīja pa pieciem punktiem, bet pie pirmās vietas, pateicoties labākai vārtu attiecībai tika pirmie. Zambija izcīnīja trīs punktus, bet Etiopija, kas finālturnīrā startēja pēc 31 gada pārtraukuma, turnīru noslēdza ar vienu punktu.

Tagad ceturtdaļfinālā Burkinafaso sacentīsies ar D grupas otro spēcīgāko komandu, kas būs Togo vai Tunisija, bet Nigēriju sagaida duelis ar D grupā uzvaru nodrošinājušo Kotdivuāru.

Kā ziņots, zināmi vēl divi ceturtdaļfināla pāri, kuros Gana tiksies ar Kaboverdi, bet Mali sacentīsies ar sacensību mājinieci DĀR.

Turnīra gaitā 16 komandas, kas izkārtotas četrās grupās pa četrām vienībām katrā, aizvadīs viena apļa turnīru, pēc kura katras apakšgrupas divas labākās vienības kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Pēc pirmajiem diviem apakšgrupu sacensību apļiem vietu ceturtdaļfinālā bija garantējusi vienīgi pagājušā gada čempionāta fināliste Kotdivuāra no D apakšgrupas.

Āfrikas Nāciju kausa izcīņa DĀR ilgs līdz 10.februārim.

Pagājušā gadā, kad turnīrs notika Gabonā un Ekvatoriālajā Gvinejā, tajā sensacionāli triumfēja Zambijas izlase, finālā pēcspēles sitienos pārspējot Kotdivuāru.

Turnīrs tiek rīkots otro gadu pēc kārtas tāpēc, ka turpmāk tas notiks ik nepāra gadu. Iepriekš sacensības risinājās pāra gados, tomēr tas radīja pretenzijas komandām, kas kvalificējās Pasaules kausa finālturnīriem, jo nozīmēja, ka sešu mēnešu laikā jāaizvada divas nozīmīgas sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!