Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien 60 gadu vecumā mūžībā devies argentīnietis Djego Maradona, kurš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem futbolistiem, ziņo ārvalstu mediji.

Nāves cēlonis bijusi sirdstrieka, ziņo medijs BBC. Futbolists tobrīd atradās savās mājās Buenosairesas provincē Villa Fiorito.

Maradona vien pirms nepilnām divām nedēļām, atbalstītāju pūļa pavadīts, atstāja Buenosairesas pievārtē esošās Olivosas klīniku. Futbolistam slimnīcā tika veikta operācija, lai izņemtu starp smadzenēm un galvaskausu esošu trombu.

Rehabilitācijas plāns pēc operācijas paredzēja arī ārstēšanos no alkohola atkarības, min BBC.

1960. gadā dzimušais Djego Maradona karjeras laikā pārstāvēja Argentīnas klubus "Argentinos Juniors", "Boca Juniors", "Newell's Old Boys", kā arī Eiropas futbola vienības "Barcelona", "Napoli" un "Sevilla".

Pussargs 1986. gadā sekmēja Argentīnas izlases triumfu Pasaules kausa izcīņā. Maradona ar pieciem gūtiem vārtiem tika atzīts par "Zelta bumbas" ieguvēju jeb turnīra labāko spēlētāju. Futbola vēsturē arī iegājis viņa vārtu guvums ar roku ceturtdaļfināla spēlē pret Anglijas valstsvienību, kas plaši pazīstams kā "Dieva roka".

Argentīnas izlases kapteinis valstsvienību pārstāvēja no 1977. līdz 1994. gadam. Maradona dzimtenes labā 91 spēlē izcēlās ar 34 vārtu guvumiem, kā arī aizstāvēja tās godu četrās Pasaules kausa izcīņās.

Lielāko karjeras daļu pussargs pavadīja Itālijas vienībā "Napoli", kura rindās viņš 188 spēlēs izcēlās ar 81 vārtu guvumu. Neapoles klubs šo gadu laikā divreiz triumfēja Itālijas A sērijā, kā arī izcīnīja 1989. gada UEFA kausu.

Argentīnas izlases zvaigzne fenomenāli prata pārvaldīt bumbu, dalīt piespēles, kā arī izmantot savu 1,65m garo augumu, lai regulāri vienatnē apspēlētu vairākus pretiniekus. 20. gadsimta izskaņā Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) aptaujā noteica, ka Djego Maradona un Brazīlijas futbola leģenda Pele dala gadsimta labākā futbolista godu.

Argentīnietis savas karjeras laikā bija plaši atpazīstams, gan pateicoties savām unikālajām futbolista prasmēm, gan savas uzvedības dēļ. Maradona neslēpa, ka savas futbola karjeras pīķī regulāri lietoja narkotikas, kuru dēļ viņš pēdējos dzīves gados vairākkārt nonācis slimnīcā ar lielām veselības problēmām. Futbolista dzīves laikā cīnījies arī ar alkohola atkarību.

Pēc futbolista karjeras Maradona vairākkārt pārbaudīja savas prasmes trenera arodā, tomēr lielus panākumus speciālists neguva. Valstsvienības leģenda vadīja Argentīnas izlasi 2010. gada Pasaules kausā DĀR, kurā tā ceturtdaļfinālā piekāpās Vācijas izlasei. Maradona pēc turnīra beidza darbu pie izlases stūres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!