Foto: EPA/LETA

Anglijas Futbola asociācija (FA) pārtraukusi savu atbalstu Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) vadītājam Mišelam Platinī pirms februārī gaidāmajām Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta vēlēšanām.

Platinī ir viens no galvenajiem kandidātiem FIFA prezidenta ārkārtas vēlēšanās, kas notiks nākamā gada 26.februārī. Iepriekš FA izteica atbalstu UEFA vadītājam, taču, apzinoties pēdējos notikumus, nolēmusi pārtraukt atbalsta izteikšanu.

FIFA šobrīd skāruši pamatīgi korupcijas skandāli, turklāt izmeklēšana sākta arī pret pašreizējo FIFA vadītāju Zepu Blateru, kurš pirms dažiem mēnešiem paziņoja par atkāpšanos no organizācijas prezidenta amata.

Pirms nedēļas FIFA Ētikas komisija Platinī, Blateram un no FIFA ģenerālsekretāra amata atstādinātajam Žeromam Valkem piesprieda 90 dienu pagaidu diskvalifikāciju. Turklāt liegums var tikt pagarināts uz laika periodu, kas nepārsniedz 45 dienas. Savukārt sešu gadu liegums piespriests bijušajam FIFA viceprezidentam Čunam Mondžonam.

Diskvalificētās personas līdz ar to nevar piedalīties jebkādās futbola aktivitātēs nacionālā un starptautiskā mērogā.

"Novēlam Platinī kungam veiksmi gaidāmajos tiesas procesos, taču pati asociācija nevēlas tikt iesaistīta šajos skandālos, tāpēc atsaucam savu atbalstu UEFA prezidentam gaidāmajās vēlēšanās. No Platinī advokātiem esam uzzinājuši papildu informāciju par skandāliem, kuros iesaistīts UEFA prezidents. Tas mums lika pārdomāt savu lēmumu," vēstīts FA paziņojumā, nesniedzot papildu komentārus par iegūto informāciju.

Turpretī UEFA ceturtdien izteica pilnīgu atbalstu savam prezidentam, norādot, ka Platinī ir tiesības uz taisnīgu procesu un iespēju viņam atspēkot apsūdzības.

Platinī arī ir viens no tiem cilvēkiem, kas iesaistīts korupcijas skandālos. Tiek vēstīts, ka Platinī par saviem pakalpojumiem no FIFA prezidenta saņēmis aptuveni 1,8 miljonus eiro, bet pats francūzis jau noliedzis, ka būtu darījis kaut ko pretlikumīgu.

Gan Blaters, gan Platinī iesniedza apelācijas sūdzību, taču noraidījuma gadījumā viņi tik un tā vēl būs tiesīgi vērsties Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Zīmīgi, ka Platinī diskvalifikācija nenozīmē to, ka francūzis nevarēs kandidēt uz prezidenta amatu, tomēr tas vēl tiks lemts organizācijas Vēlēšanu komisijā, nevis Ētikas komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!