Foto: AP/Scanpix/LETA

"Jāuzklausa Latvijas Futbola federācijas argumenti", "Grūti kaut ko komentēt bez pilnvērtīgas informācijas", "Bezmugurkaulnieku rīcība", "Norobežojamies no Latvijas Futbola federācijas rīcības" – tik krasi atšķirīgi viedokļi ir par Starptautiskās Futbola asociāciju federācijas (FIFA) lēmumu par vienu no organizācijas oficiālajām valodām atzīt krievu. Šo lēmumu atbalstīja arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) delegācija, kurā bija LFF prezidents Vadims Ļašenko, LFF viceprezidents Sergejs Kovaļovs un LFF ģenerālsekretārs Arturs Gaidels.

Ukrainas kara un Krievijas nežēlīgās vardarbības ēnā Latvijas publiskajā telpā šķietami garām paslīdēja ikgadējais FIFA kongress, kurā viltīgi bija apslēpts viens šobrīd visnotaļ strīdīgs jautājums – par vienu no organizācijas oficiālajām valodām apstiprināt krievu. FIFA padome 24. februārī – dienā, kad Krievija sāka karu pret Ukrainu, – nolēma veikt izmaiņas statūtos un oficiālo valodu sarakstā iekļāva krievu un arābu valodu. FIFA padomes ierosinājums par izmaiņām statūtos vēl bija jāapstiprina FIFA kongresam, kas ar lielu balsu pārsvaru to 31. martā arī apstiprināja.

FIFA kongresā viens no darba kārtības punktiem bija izmaiņas FIFA statūtu devītajā pantā, bet publiski pieejamajos (izņemot kongresa dalībniekus) dokumentos nav teikts, kas zem tā slēpjas. Arī FIFA video translācijā par balsojumu nekur nebija teikts, ko nozīmē šīs izmaiņas. Tādējādi tagad FIFA ir sešas oficiālās valodas – angļu, vācu, spāņu, franču, arābu un krievu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!