Latvijas futbolisti Jānis Krūmiņš (attēlā) un Kirils Grigorovs uz mūžu diskvalificēti par spēļu rezultātu sarunāšanu Armēnijas futbola līgā, portālam "Delfi" apstiprināja Armēnijas Futbola federācija (FFA).

Latvijas futbolisti 2018. un 2019. gadā pārstāvēja Armēnijas klubu "Yerevan", kas dažādu likstu dēļ šī gada februārī atteicās no turpmākas dalības 2019./2020. gada premjerlīgas sezonā. Tobrīd komanda bija zaudējusi visas 18 aizvadītās spēles.

"Yerevan" un vēl citu četru komandu ("Aragats", "Torpedo", "Masis" un "Lokomotiv") dalība noziedzīgajās darbībās tika izskatīta ceturtdien aizvadītā FFA Disciplinārlietu un ētikas komisijas sēdē, kurā tika lemts ar diskvalifikāciju sodīt 58 cilvēkus, no kuriem 45 futbola klubu pārstāvji saņēma diskvalifikācijas uz mūžu. FFA izpildkomiteja šo lēmumu piektdien apstiprināja.

Starp šiem cilvēkiem ir arī Krūmiņš un Grigorovs, portālu "Delfi" informē FFA. Visiem iesaistītajiem ir septiņas dienas, lai apelētu FFA lēmumu. Pēcāk FFA lietu nodos Starptautiskajai futbola federāciju asociācijai (FIFA), kas lems par starptautiskas diskvalifikācijas piespriešanu.

Krūmiņš un Grigorovs ir pirmie Latvijas futbolisti, kuri izpelnījušies tik bargu sodu. 2009. gadā diskvalifikāciju uz mūžu saņēma Daugavpils "Dinaburg" kluba prezidents Oļegs Gavrilovs un galvenais treneris Tamazs Pertija, kuru vēlāk LFF amnestēja.

Disciplinārlietu komiteja lietas izskatīšanā izmantojusi informāciju no vietējām tiesībsargājošajām instancēm, Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA), bukmeikeru darbu analizējošiem uzņēmumiem kā "Sportradar" un "Starlizard" un no intervijām ar desmitiem cilvēku.

"Yerevan" saistībā lemts atcelt 2019. gada 1. decembrī aizvadītas spēles rezultātu, kurā vienība ar rezultātu 0:8 piekāpās futbola klubam "Lori". Krūmiņš šajā spēlē ielaida visus astoņus vārtus, kā arī valkāja kapteiņa apsēju. Tas arī kļuvis par viņa pēdējo maču Armēnijas vienības sastāvā. Grigorovs šosezon kluba rindas vairs nepārstāvēja.

"Yerevan" vienība saņēmusi divu gadu diskvalifikāciju no dalības Armēnijas futbola čempionātos, bet vēl citi četri futbolisti arī saņēmuši sodus uz atlikušo karjeru. Visi no viņiem Viņi visi – Antonio Lokva, Deniss Ļubimovs, Hafets Bolano un Papa Demba Dieje – piedalījās iepriekš minētajā spēlē.

Diskvalifikāciju uz diviem gadiem izpelnījušās arī pārējās četras komandas, kuras šosezon sacentās Armēnijas otrajā augstākajā līgā. Kopā anulēti 32 spēļu iznākumi ar to dalību, bet šī čempionāta sezona pasludināta par noslēgtu.

Grigorova vārds jau iepriekš izskanējis saistībā ar nelikumīgām darbībām futbolā. Šī gada janvārī FFA preses relīzē apgalvoja, ka Grigorovs ir patiesais "Masis" kluba vadītājs, kurš par samaksu aicinājis komandas spēlētājus Alekseju Kučinu un Renannu Saldanju ielaist vairāk nekā divus vārtus 2019. gada 6. septembra spēlē pret "Torpedo", kas noslēdzās ar rezultātu 0:3. Savukārt pērnā gada novembrī Grigorovs un Kučins krimināllietas dēļ tika nodoti meklēšanai.

Aizsarga darbības arī plaši figurēja pētījumā, kurā tika klāstīts par neīstiem tiesnešiem Kiprā notikušās pārbaudes spēlēs no 2016. līdz 2018. gadam. Tajā futbolists apsūdzēts par apšaubāmiem lēmumiem, pildot tiesneša asistenta funkcijas, kā arī naudas summu nodošanu citiem afēras dalībniekiem.

Savukārt 2017. gadā Grigorovs kopā ar Latvijas futbola vārtsargu Igoru Labutu piedalījās aizdomīgā spēlē Īrijas otrajā spēcīgākajā līgā "Athlone Town" komandas sastāvā, toreiz ziņoja organizācijas "Federbet" pārstāvji. Vēlāk Īrijas Futbola federācija (FAI) Labutu uz gadu diskvalificēja.

27 gadus vecais aizsargs karjeras ievadā pārstāvēja Latvijas futbola virslīgas klubu "Jūrmala", kura galvenais treneris Andrejs Kančeļskis vēlāk izteicās medijam "Sovetskij Sport", ka vienības futbolisti veikuši nelikumīgas likmes totalizatoru kantoros. Šajā komandā Grigorovs ar Krūmiņu mazliet ilgāk nekā vienu sezonu bija komandas biedri.

Savukārt 2012. gada sezonā Grigorovs pārstāvēja "Gulbene-2005" vienību, kura trīs gadus vēlāk "totalizatoru" lietas dēļ tika izslēgta no virslīgas čempionāta. Karjeras laikā futbolists arī spēlējis pašmāju vienībās RFS un RTU, bet vēlāk pārstāvējis jau minēto "Athlone Town", Čehijas klubu "Mohelnice", kā arī "Yerevan".

"Yerevan" vienībai Grigorovs pievienojās 2018. gada rudenī, aizvadot piecas spēles Armēnijas otrajā augstākajā līgā. Abu pušu sadarbība noslēdzās neilgi pirms 2019. gada.

Savukārt Krūmiņš spēlējis virslīgas vienībās "Olimps", "Jūrmala" un Rīgas "Daugava", bet 2015. gadā devās uz Kipru, kur spēlēja klubos "Akritas Chlorakas" un "Pafos". Pirms 2017. gada sezonas vārtsargs atgriezās Latvijā, divas sezonas pārstāvot futbola kluba "Jelgava".

Armēnijā vārtsargs aizvadījis 21 spēli, sākotnēji palīdzot klubam noslēgt 2018./2019. gada sezonu, bet tad līdz 2019. gada decembrim sargājot tā vārtus Armēnijas premjerlīgā. Šī sezona "Yerevan" bijusi pagalam neveiksmīga, Krūmiņam 11 spēlēs piedzīvojot 11 zaudējumus un ielaižot 44 vārtus. Pēdējās divās spēlēs, kurās "Yerevan" cietoksnī ieripoja 16 bumbas, Krūmiņš bija komandas kapteinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!