Latvijas futbola izlases aizsargs Kaspars Dubra koronavīrusa "Covid-19" radītā piespiedu pārtraukuma laikā palicis viens pats Ukrainas premjerlīgas kluba "Oleksandriya" bāzē, sarunā ar portālu "Delfi" stāstīja viens no valstsvienības līderiem.

Kaspars Dubra šo sezonu aizvada "Oleksandriya" vienībā, kas pēc Ukrainas čempionāta pirmā posma ieņēma piekto vietu 12 komandu konkurencē, tādējādi sezonas atlikušo daļu turpinot "čempionu kārtā".

Oleksandrijas komanda 14. martā tukšu tribīņu priekšā ar rezultātu 4:2 pieveica Kovaļivkas "Kolos" komandu, bet jau otrdien tika paziņots, ka Ukrainas futbola līgās uz nenoteiktu laiku koronavīrusa dēļ izsludināts pārtraukums.

"Galvā, protams, sēdēja kaut kas interesants, ka jāspēlē, bet pārējos čempionātos jau ir pauze," atminas Dubra. "Spēlei sākoties, par to gan aizmirsti. Tukšas tribīnes arī bija mīnuss. Taču Ukrainas Futbola asociācija (UAF) teica, ka šī spēle vēl jānospēlē, pēc tam meklēsim risinājumu."

Dubra bija viens no pēdējiem Latvijas futbolistiem, kuram pandēmijas laikā bija jādodas laukumā. Vladimirs Kamešs un Pesčanokopskojes "Čaika" dienu vēlāk trešajā augstākajā Krievijas līgā mājās uzņēma Kurskas "Avangard" futbolistus, bet Luhanskas "Zorya" – kas Ukrainas premjerlīgā ieņem otro vietu un tikai par sešiem punktiem apsteidz "Oleksandrija" – komandas rezervē palika pussargs Andrejs Cigaņiks.

"Mums tika iedotas brīvdienas, jo nav jēgas trenēties. Turklāt pēc likuma nav atļauts pulcēties vairāk kā desmit cilvēkiem. Tāpēc mums sanāk vien individuāli treniņi. Katram spēlētājam ir sava programma," pašreizējo situāciju skaidro centra aizsargs.

"Oleksandriya" kluba pieteikumā uz šo sezonu teorētiski bija trīs viesspēlētāji. Azerbaidžānā dzimušais aizsargs Pavlo Pašajevs gan pieņēmis Ukrainas pilsonību un šajā valstī arī dzīvo, bet Francijā dzimušais portugālis Žuau Tešeira komandā jau nav bijis kopš pirmssezonas nometnes. Vietējie spēlētāji savukārt devušies uz dažādām Ukrainas pusēm.

"Ļoti daudz futbolistu aizbrauca projām. Uz vietas palika kādu divu vai trīs futbolistu ģimenes. Man arī klubs ļāva braukt projām. Taču ir tāda iespēja, ka atsāksies čempionāts, bet es netikšu atpakaļ. Tad man pateiks – piedod, līgums ir, bet pats te neesi," lēmumu uzkavēties uz vietas skaidro viens no valstsvienības balstiem.

Dubras sieva ziemā bija atbraukusi ciemos uz Ukrainu, taču šobrīd uzturas Rīgā, jo ģimenei nesen pasaulē nākusi atvase. Futbolists atzīst, ka šī iemesla dēļ situācija nav viegla.

"Dzīvoju futbola kluba bāzē, kurā spēlētājiem ir istabiņas. Viena istabiņa uz diviem spēlētājiem. Te esmu palicis viens. Apkārt man ir apžogota teritorija ar apsardzi. Esmu kā tādā cietumiņā. Atliek gaidīt tālāk," stāsta Dubra, kurš brīvajā laikā pievērsies "PlayStation" video spēlēm un grāmatām.

Dažos no pilsētas veikaliem vienlaikus tiek ielaisti divi cilvēki, savukārt pasta nodaļā noteikumi paredz tikai viena klienta klātbūtni. 82 tūkstošu iedzīvotāju apdzīvoto Oleksandriju gan grūti salīdzināt ar kādu citu pilsētu.

"Salīdzinot ar to pašu Rīgu, Rīga ir kā Lasvegasa," nosmej Dubra. "Ļoti maziņa pilsēta ar strādīgiem cilvēkiem. Te dzīvo agronomi, pilsētā ir arī dažas rūpnīcas. Nekādas lielas izklaides te nav. Dažas kafejnīcas, bet pat kinoteātra te vēl nav. To šobrīd ceļ. Tādā ziņā tas ir pluss, jo tas vīruss te nav tik aktuāls kā lielās pilsētās."

"Oleksandriya" vienība šosezon piedalījās arī UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, kurā sešās spēlēs tika izcīnīti trīs neizšķirti, bet nākamā kārta netika sasniegta. Vietējais stadions gan neatbilst Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) standartiem, tāpēc mājas spēles Ukrainas komandai nācās aizvadīt apmēram 860 kilometru attālajā Ļvivā. Taujāts, vai uz Oleksandrijas ielām futbolisti tiek atpazīti, Dubra norādīja, ka savu slavu vienība guvusi tieši Ukrainas sestajā lielākajā pilsētā.

"Pēc Eiropas līgas Ļvivā ir ļoti daudz "Oleksandriya" fanu. Pirms spēlēm pret Ļvivas vietējām komandām, staigājot pa pilsētu, ļoti daudz cilvēku novēlēja veiksmi. Līdzjutēju acīs esam komanda, kas cīnās un spēlē neatlaidīgi," par atpazīstamību stāsta Dubra.

Futbolistam līgums noslēgts līdz sezonas beigām, ar iespēju abām pusēm lemt par tā pagarināšanu. Šobrīd gan par tālāku notikumu attīstību spriest pāragri, atzīst aizsargs. Savukārt futbolista jaunā rutīna kļuvusi krietni brīvāka.

"Ar trenēji sarunājam ap pulksten 10 vai 11 sapulcēties. Paēdu brokastis, sagatavojos, aizvadu individuālo treniņu un viss. Atlikušā diena sanāk brīva," klāsta Dubra.

Latvijas izlases pārstāvis šosezon laukumā gājis 26 spēlēs, tostarp UEFA Eiropas līgā visos sešos mačos nospēlējis pa 90 minūtēm. Dubra iepriekš spēlējis pašmāju klubos "Skonto", "Olimps", "Ventspils" un RFS, bet ārzemēs pārstāvējis "Polonia Bytom" vienību no Polijas, Kazahstānas klubu "Irtysh Pavlodar", kā arī ar Barisavas "Bate" komandu no Baltkrievijas piedalījies UEFA Čempionu līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!