Foto: F64

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs ceturtdien nosauca spēlētājus, kuri pārstāvēs Latvijas valstsvienību gaidāmajās UEFA Nāciju līgas spēlēs. Pašmāju speciālists uzsvēra, ka viņa vadībā priekšroka tiks dota vienota kolektīva izveidei, katrā sasaukumā neveidojot lieku futbolistu rotāciju, preses konferencē žurnālistiem klāstīja Kazakevičs.

Jauna kolektīva veidošana, stabilitāte sastāva izvēlē un spēles principos – šādus faktorus, uzrunājot žurnālistus, treneris minēja kā veidus, kā veicināt pozitīvāku stabilitāti arī izlases sniegumā. Treneris uzsvēra mērķi komandai progresēt no nometnes uz nometni, pieturoties pie iepriekš uzsāktā darba.

"Mums ļoti būtiski ir nepieļaut turbulenci spēlētāju izvēlē," izteicās Kazakevičs. "Soli pa solim attīstīt komandas spēli, lai dāvātu daudz vairāk pozitīvu emociju līdzjutējiem. No mūsu puses tāda apņemšanās ir viennozīmīga, neskatoties uz to, ka neesmu ar vienu daļu futbolistu aizvadījis treniņus."

Ar lielāko daļu futbolistu speciālists gan ir ticies, izrunājot spēlētāju mērķus izlasē, minēja Kazakevičs. Treneris arīdzan atgādināja, ka sastāvs viņa vadībā tiek balstīts uz trim pamatprincipiem – motivāciju spēlēt izlasē, atbilstošu meistarību un spēju iekļauties kolektīvā, kā arī tam noteiktajā sadzīves disciplīnā.

"Netiks piekopts princips, ka katrā nākamajā reizē spēlētājs, kurš ir par trim procentiem spēcīgāks, noteikti tiks izsaukts izlasē vai, ka mēs rotēsim ar spēlētāju izsaukumiem ļoti plašā skaitā. Mans princips ir nostiprināt 28 līdz 30 spēlētāju skaitu," uzsvēra treneris, kurš pieminēja, ka iepriekšējo gados pieredzētais lielais kandidātu skaits netiks atkārtots.

Pirmo reizi uz izlasi izsaukts "Valmiera" FC kluba aizsargs Krišs Kārkliņš, kā arī Vidzemes kluba pārstāvis Alvis Jaunzems. Savukārt vārtsargu rindas papildinājis Jūrmalas "Spartaks" vienības spēlētājs Dāvis Ošs, kura vecākais brālis Mārcis ir viens no izlases pamatsastāva aizsargiem.

24 gadus vecais Kārkliņš šogad bijis "Valmieras" komandas kapteinis, bet iepriekš pārstāvējis arī Latvijas jauniešu izlases. Aizsargs jaunībā no Rīgas devās uz "Liepājas Metalurga" sistēmu, bet vēlāk spēlējis arī futbola klubos "Liepāja" un "Riga" FC. Šī gada futbola virslīgas sezonā aizsargs 16 spēļu laikā izcēlies ar trim vārtiem un četrām rezultatīvām piespēlēm, bieži tiekot pie standartsituāciju izpildes.

Savukārt Staiceles futbola audzēknis Alvis Jaunzems kopš 2017. gada pārstāvējis Valmieras klubu. Viņš laukumā šosezon gājis 16 spēlēs. Tieši par viņu Kazakevičs atzina, ka 21 gadus vecajam futbolistam ir reālas iespējas tikt pie spēles laika gaidāmajos mačos.

Limbažnieks Dāvis Ošs no 2015. gada līdz 2020. gadam pārstāvēja futbola klubu "Metta", bet šogad 12 spēlēs stāvējis "Spartaks" vienības vārtos, kopā ielaižot 21 vārtus.

Izlases sastāvā līdz šim nav spēlējuši, bet iepriekš jau bijuši izsaukti "Riga" FC aizsargs Elvis Stuglis, čempionvienības vārtsargs Roberts Ozols un futbola kluba RFS aizsargs Vladislavs Sorokins.

Savainojumu dēļ komandai gan nevar palīdzēt Minhenas "Bayern" rezerves komandas pussargs Daniels Ontužāns, par kura tuvāko nākotni skaidrības šobrīd neesot, minēja treneris. Savainojums spēlēs liedz piedalīties arī Gdaņskas "Lechia" pārstāvim Kristeram Toberam. Savukārt Japānas otrās augstākās līgas kluba Omijas "Ardija" aizsargs Vitālijs Maksimenko nonācis sarežģītā situācijā no loģistikas viedokļa, jo valsts pamešana viņam piespiestu, atgriežoties Japānā, ievērot 14 dienu karantīnu.

Uz izlasi nav arī izsaukts ilggadējais valstsvienības kapteinis Andris Vaņins, kurš beidzies līgums ar Šveices klubu "Zurich".

"Viņam jātiek skaidrībā, vai viņš turpina karjeru kā spēlētājs," par Vaņinu izteicās Kazakevičs. "Jātiek skaidrībā ar klubu un daudz maz regulāru spēļu praksi. Mans princips ir, ka pirmā vārtsarga lomā redzam kādu no pieredzējušajiem vārtsargiem."

Speciālists netieši norādīja, ka kapteiņa lomu saglabās izlases pamatvārtsargs Pāvels Šteinbors. Otrā un trešā vārtsarga loma apzināti atvēlēta gados jauniem futbolistiem Robertam Ozolam un Dāvim Ošam. Ošam pēdējo spēļu laikā futbola virslīgā gan sanākušas pāris rupjas kļūdas, mačā pret "Riga" FC saskrienoties ar savas komandas aizsargu, bet spēlē pret "Liepāju" viņš izgājienā neveiksmīgi pārkāpa noteikumus savā soda laukumā.

"Dāvim pēdējais spēļu posms nav bijis pats veiksmīgākais, bijušas vairākas kļūdas," atzina Kazakevičs. "Mēs analizējām situāciju ar tiem vārtsargiem, kuriem Latvijas virslīgas čempionātā ir regulāra prakse. Dāvja izvēle joprojām šķiet vispareizākā, ņemot vērā gan viņa parametrus, gan spēles laiku. Viņam tā ir lieliska iespēja sevi apliecināt treniņu procesā."

Preses konferencē tika prezentētas arī izlases jaunās formas. Tieši izbraukuma spēlēm paredzēto dizainu noteica līdzjutēju balsojums. Formas šajā pasākumā pielaikoja aizsargi Antonijs Černomordijs un Mārcis Ošs. Viņus treneris saskata starp iespējamiem komandas līderiem.

"Līderības trūkums nacionālajā izlasē ir viena no būtiskākajām problēmām, kas mums iepriekšējā periodā liedza citkārt sasniegt pozitīvāku rezultātu. Nedomāju, ka šis rezultāts ir tiešs attaisnojums mūsu spējām. Viennozīmīgi būs jāmeklē jaunie līderi un viņiem būs jāuzticas. Divi puiši, kuri šodien prezentēja formu, ir vieni no kandidātiem, lai mēģinātu uzņemties līderību."

"Protams, nav aizmirsts par Pāvelu Šteinboru, kurš iepriekšējā laika posmā bijis kapteinis un viens no līderiem. Viennozīmīgi līderības ziņā tādu pienesumu gaidām no Vladislava Gutkovska. Iespējams, vēl viens vai divi futbolisti, kuriem ir potenciāls, bet jautājums, vai paši ir nobrieduši," izteicās treneris, kurš atgādināja, ka līdera pienākumi dažiem var būt apgrūtinājums rādīt labāko sniegumu laukumā.

Vēl kā Latvijas U-21 izlases treneris Kazakevičs savulaik no jauniešu valstsvienības par disciplīnas pārkāpumiem atskaitīja Artūru Karašausku, Denisu Rakelu un Vjačeslavu Isajevu. Speciālists komentēja, ka Isajevs un Karašausks pašreiz neiztur konkurenci savā pozīcijās, bet Rakela saistībā viņš vēlas nogaidīt notikumu attīstību Kipras čempionātā, kur pussargs pārstāv "Pafos" vienību.

"Vēlreiz gribu uzsvērt, ka tam atskaitījumam vispār nav nekāda sakara ar manu izvēli šobrīd. Otrkārt, mana izvēle ir uz pirmām divām nometnēm aicināt tikai spēlētājus, par kuriem esmu pārliecināts, lai mēs no sākuma izveidotu pareizo mikroklimatu un spēcīgu ģērbtuvi. Pēc tam tādā spēcīgā mikroklimatā nav problēmu ierakstīt kādu spēlētāju," taujāts par šo trio, izteicās Kazakevičs.

Valstsvienība dalību UEFA Nāciju līgas D grupā uzsāks 3. septembrī, "Daugavas" stadionā uzņemot Andoras izlasi. Tā būs arī debija izlases galvenajam trenerim Dainim Kazakevičam, kura vadītajai izlasei Covid-19 pandēmijas dēļ izpalika marta izskaņā un vasarā plānotas draudzības spēles.

Savukārt 6. septembrī izlase izbraukumā viesosies pie Maltas futbolistiem. Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) rīkotās spēles piesardzības pasākumu dēļ gan nevarēs apmeklēt skatītāji.

"Komanda 30. augustā ieradīsies viesnīcā un atradīsies mūsu higiēnas oficiera un komandas menedžera uzraudzībā," komentēja LFF preses sekretārs Viktors Sopirins, kurš futbolistu vidi salīdzināja ar "burbuli". "Futbolisti dzīvos kopā un visur pārvietosies kopā. Stadionos būs ļoti ierobežotas iespējas pārējiem cilvēkiem kontaktēties ar futbolistiem."

Grupā vietu ieņem arī Fēru salu izlase, pie kuras Latvija viesosies 10. oktobrī. Tam sekos spēle mājās 13. oktobrī pret Maltu. Savukārt pēdējās spēles Latvijas izlase aizvadīs, 14. novembrī uzņemot Fēru salas un 17. novembrī viesojoties Andorā.

Nāciju līgas D pirmās grupas uzvarētāja nodrošinās vietu nākamās sezonas C līgā jeb pēc spēka trešajā līmenī. D līgā spēlē Eiropas vājākās izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!