Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs, visticamāk, aizvadīs sarunu ar pieredzējušo Anglijas futbola vārtsargu Adamu Legzdiņu, kura tēva vecāki ir dzimuši Latvijā. Savukārt Vācijas futbola granda Dortmundes "Borussia" sistēmā spēlējošais Čebrails Makreckis nav iepriekš izrādījis vēlmi pievienoties Latvijas U-21 futbola izlasei, sarunā ar medijiem pirms gaidāmajām 2022. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēlēm atklāja speciālists.

Latvijas valstsvienība 1. septembrī Rīgā pret Gibraltāru, 4. septembrī mājās pret Norvēģiju un 7. septembrī viesos pret Melnkalni aizvadīs trīs 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla spēles.

Vienība uz pirmo treniņu sanāks kopā vien svētdien, taču tās rindās nav neviena futbolista, kurš iepriekš nebūtu izsaukts uz Daiņa Kazakeviča vadīto valstsvienību. Ziņots, ka lielākās izmaiņas kandidātu lokā saistītas ar triju potenciālo vienības līderu atgriešanos ierindā – jūnijā izlasei nevarēja palīdzēt vārtsargs Pāvels Šteinbors, balsta pussargs Kristers Tobers un uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis.

Bez regulāras spēļu prakses ir gan aizsargs Mārcis Ošs, gan uzbrucējs Dāvis Ikaunieks. Ošs pēc sezonas Šveices superlīgā atgriezās Jūrmalas "Spartaks" komandas rīcībā, kuras rindās "Optibet" virslīgā nav spēlējis, bet Ikaunieks futbola kluba "Liepāja" sastāvā jūlijā un augustā pāris reizes vien nācis uz maiņu maču izskaņā.

"Skaidrs, ka tas ir faktors, kas var negatīvi ietekmēt viņu gatavību izlases nometnē," atzina Kazakevičs. "Bet mēs šo jautājumu jau priekšlaikus uzmanām, arī ar mūsu fiziskās sagatavotības trenera [Māra Smirnova] iesaisti strādājām pie papildu treniņu programmas izstrādes. Mēs viņus gaidām nometnē, un principā viņu uzdevums – un vienošanās ar viņiem – ir nometnē ierasties maksimāli labākajā funkcionālajā stāvoklī. Tad jau redzēsim, cik ļoti viņi ir gatavi šīm trim spēlēm."

Kazakeviča rīcībā ir pieci centra aizsargi, kurus treneris nosauca par "tradicionālo piecnieku". To kopā ar Ošu veido Antonijs Černomordijs, Kaspars Dubra, Igors Tarasovs un Elvis Stuglis. Trenerim tika vaicāts, kāpēc viņa vadībā uz valstsvienību joprojām netiek izsaukts viens no RFS komandas līderiem Vitālijs Jagodinskis.

"Man jau pirms laiciņa ar Vitāliju bija saruna. Mums bija zināma vienošanās izlases kontekstā. Man un viņam mūsu kopējā pozīcija ir skaidra, un tā nav mainījusies. Ja redzēsim, ka kādā konkrētā kontekstā, viņš ir par 100% stabils kandidāts uz pamatsastāvu, tad iespējama viena situācija. Ja viņš ir viens no pieciem aizsargiem, tad ir otra situācija," klāstīja treneris.

Kazakevičs atgādināja, ka centra aizsarga pozīcijā Gdaņskas "Lechia" klubā spēlē arī Kristers Tobers, kurš izlasē pilda balsta pussarga funkcijas. Trenerim gan bažas rada rucavnieka potītes savainojums, kura dēļ viņš izlaida pēdējo Polijas ekstralīgas spēli.

Preses konferencē tika runāts arī par trim futbolistiem, kuri dzimuši vai auguši ārzemēs. Uz izlasi jau pāris gadus tiek izsaukts Daniels Ontužāns, kuru šoreiz, visticamāk, piesaistīs Latvijas U-21 izlasei. 21 gadu vecais futbolists, kuru pēdējo divu gadu laikā Minhenes "Bayern" sistēmā vajāja savainojumi, vēl nav izgājis laukumā piecās "Freiburg" kluba spēlēs Vācijas trešajā augstākajā līgā. Tieši pussarga karjeras attīstība noteiks viņa iespēju pievienoties pieaugušo valstsvienībai, izteicās Kazakevičs.

Savukārt sezonu Vācijas trešajā līgā veiksmīgi uzsācis "Bayer 04 Leverkusen" audzēknis Čebrails Makreckis, kura māte dzimusi Latvijā, bet tēvs ir no Turcijas. Pussargs laukumā gājis četrās no piecām spēlēm, atzīmējoties arī ar vienu vārtu guvumu.

"Ar viņu vairākkārt sazinājās U-21 izlases treneris [Aleksandrs Basovs], vēloties viņu redzēt U-21 izlases rindās. Šobrīd no paša spēlētāja nav izteikta vēlme ierasties U-21 izlase nometnē un pārstāvēt Latviju. Ņemot vērā šo kontekstu, Makreckis nav kandidātu lokā nacionālajai izlasei," atzina Kazakevičs.

Treneris gan uzsvēra, ka ar Makrecki personīgi nav runājis, tāpēc viņš nevar spriest par futbolistu motivējošajiem faktoriem. Treneris atgādināja, ka pussargs, kurš kopš 2018. gada Latvijas jauniešu izlases nav pārstāvējis, Basova vadībā spēlēja Latvijas U-19 izlasē.

"Makreckis mūsu uzmanības lokā ir jau diezgan sen. Kad vēl biju U-21 izlases treneris, pats personīgi pirms diviem gadiem braucu klātienē skatīties viņa spēli Vācijā. Tā kā viņš nav mums jauns spēlētājs. Esam sekojuši viņam līdzi," uzsvēra Bauskā dzimušais speciālists.

Jautājums par ārzemēs dzimušiem futbolistiem daļēji kļuvis aktuāls arī vārtsargu saistībā. Kazakevičs atzina, ka šajā līnijā situācija dinamiski mainījusies. Pāvels Šteinbors šosezon piedalījies tikai vienā no piecām "Jagiellonia" kluba spēlēm Polijas ekstralīgā, bet Roberts Ozols palicis malā pēdējās sešās "Riga" FC vienības spēlēs eirokausos.

"Es uz šīm īstermiņa situācijas maiņām nereaģēju ļoti asi. Attiecībā par pamatvārtsarga izvēli man nav atbildes. Jāskatās no nometnes konteksta – kādā formā ieradīsies abi vārtsargi, cik pārliecinoši viņi izskatīsies treniņos. Laiks pirms pirmās spēles ir gan diezgan īss un ar mazu treniņdarba apjomu," izteicās izlases treneris, kurš atgādināja arī par "Valmiera" FC vārtsarga Riharda Matrevica iespējām pacīnīties par vietu vārtos.

Treneris neslēpa, ka Anglijā dzimušā Adama Legzdiņa vārds viņam nav svešs. Vēl pirms dažām dienām Skotijas medijs "Scottish Sun" ziņoja, ka Legzdiņš varētu negaidīti tikt izsaukts uz Latvijas izlasi. 34 gadus vecais vārtsargs, kura tēva vecāki emigrēja no Latvijas, dzimis Anglijā, šobrīd sargā Skotijas premjerlīgas kluba "Dundee" vārtus, bet no 2017. līdz 2020. gadam bija Anglijas premjerlīgas vienības "Burnley" rezerves vārtsargs.

"Kaut kāda veida komunikācija par šo spēlētāju bijusi no 2017. gada. Ņemot vērā, ka viņam bija diezgan ilgs periods bez spēļu prakses, mums tajā brīdī izlasē bija citas vārtsargu prioritātes. Šī tēma nebija tik aktuāla. Bet tagad, ņemot vērā, gan viņa paša lielo vēlmi pārstāvēt izlasi, gan to, ka viņš pārcēlies uz Skotiju un ieguvis regulārāku spēļu praksi, mums bija komunikācija ar spēlētāja pārstāvjiem. Šobrīd nekādu konkrētu atbildi nevaru dot. Mēs šo jautājumu vērtējam," klāstīja treneris.

Kazakevičs uzskata, ka teju jau 35 gadus veca futbolista izsaukšanai uz nacionālo izlasi jābūt labi pamatotai, tomēr turpinās izskatīt šo jautājumu.

"Visticamāk, ka tuvākajā laikā starp izlases nometnēm man ar viņu būs personīga saruna, un, iespējams, klātienē pat paskatīšos kādu viņa spēli. Paralēli ir daudz tīri tehnisku jautājumu par pasēm, atbilstībām, utt. Tas ir diezgan komplekss jautājums. Esam tādā komunikācijas stadijā. Tāda reāla plāna viņu izsaukt uz tuvāko nometni nav bijis," teica Kazakevičs.

Pirms septembra spēlēm Latvija ar punktu trīs mačos ir grupas piektajā vietā, un nākamā spēle ir tieši pret turnīra tabulas kaimiņu Gibraltāru, kas trīs mačos ar vārtu starpību 1-14 ir bez gūtiem punktiem.

G apakšgrupā vadībā ar septiņiem punktiem ir Turcija, bet Nīderlande, Melnkalne un Norvēģija seko ar sešiem punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!