Par Latvijas futbola čempionu "Riga FC" galveno treneri oficiāli apstiprināts 37 gadus vecais portugāļu speciālists Luiss Pimenta, kurš ar komandu kopā ir jau vairākas nedēļas, informē Rīgas vienība.

Pērn komandu vasarā sāka trenēt ukrainis Viktors Skripņiks, kura vadībā komanda veica progresu un sezonas noslēgumā triumfēj Latvijas kausā un čempionātā.

Pimenta studējis turpat, kur savulaik slavenais Žozē Morinju, strādājis Mančestras "United" akadēmijā, kā arī vadījis klubus Norvēģijā un Zviedrijā.

Luišs Pimenta ir dzimis 1981. gada 25. septembrī. Jau 15 gadu vecumā Pimenta nolēma, ka vēlas strādāt par treneri, un pēc vidusskolas beigšanas portugālis Lisabonā studēja sporta zinātni ar futbola specifiku. Turpat savulaik studēja arī izcilais Portugāles speciālists Morinju. Pēc studijām Lisabonā Pimenta devās uz Angliju, kur Liverpūlē turpināja studijas, apgūstot futbola zinātnes un sporta psiholoģiju. Pimenta ieguvis bakalaura grādu.

Šajā laikā Pimenta strādāja pasaulē ļoti labi zināmā kluba "Liverpool" akadēmijā, kur strādāja kā jaunatnes futbolistu snieguma analītiķis. Jāpiemin, ka studijas Anglijā, pateicoties iepriekš veiktajām mācībām Lisabonā, Pimenta varēja sākt ar otro gadu, tādējādi bakalaura kursu veica divu gadu laikā. Pēc diviem gadiem Anglijā Pimenta atgriezās Portugālē.

Lisabonā Pimenta vienlaicīgi strādāja divās akadēmijās – augstākās līgas kluba "Belenenses" un Anglijas Premjerlīgas kluba Mančestras "United" Lisabonā bāzētajā akadēmijā. 2011. gada izskaņā Pimenta pārcēlās uz Norvēģiju un pievienojās tobrīd augstākās līgas klubam "Honefoss". 2012. gadā Pimenta bija "Honefoss" junioru komandas galvenais treneris un augstākās līgas kluba galvenā trenera asistents. "Honefoss" Pimenta strādāja līdz 2014. gada otrajai daļai.

Pēc tam Pimenta pārcēlās uz citu Norvēģijas klubu "Kongsvinger", kam tobrīd bija finansiālais problēmas, un komanda cīnījās pēc spēka 3. līgā. 2015. gadā Pimentas vadībā "Kongsvinger" 3. līgā triumfēja ļoti pārliecinoši, otrās vietas ieguvēju apsteidzot par 20 punktiem. 2016. gadā "Kongsvinger" parūpējās par lielu pārsteigumu un sasniedza Norvēģijas kausa finālu, kuru klātienē vēroja 28 tūkstoši skatītāju. 2. līgā uzdevums bija saglabāt vietu līgā, bet komanda tika "play-off" zonā, lai cīnītos par iekļūšanu augstākajā līgā. Norvēģijas futbola asociācija nosauca Pimentu par labāko jauno treneri visā Norvēģijā. Gan 2015., gan 2016. gadā komanda varēja lepoties ar labāko uzbrukumu līgā.

Pēc šīs sezonas Pimenta nolēma nepagarināt līgumu ar Norvēģijas klubu un nolēma ņemt gada pārtraukumu, lai atgrieztos Portugālē un iegūtu PRO-UEFA trenera licenci. 2018. gadā Pimenta kļuva par Zviedrijas augstākās līgas kluba "Brommapojkarna" galveno treneri, taču septembrī trenera un kluba ceļi šķīrās. Vērts pieminēt, ka 2018. gadā Lielbritānijas futbola laikraksts "FourFourTwo" iekļāva Pimentu jauno futbola treneru TOP 10 visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!