Foto: AFP/Scanpix/LETA

89 gadu vecumā miris bijušais Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Lenarts Jūhansons, kurš savulai bija galvenais UEFA Čempionu līgas izveides iniciators, vēsta BBC.

Jūhansons vadīja Eiropas futbola vadošo organizāciju 17 gadus – no 1990. līdz 2007. gadam, kad viņu šajā amatā nomainīja Mišels Platinī.

1992. gadā Jūhansona vadībā Eiropas kauss tika pārveidots par UEFA Čempionu līgu, kas šobrīd ir prestižākās un populārākās klubu sacensības visā pasaulē. Viņš darbojās arī kā FIFA viceprezidents, 1998. gadā Jūhansons kandidēja uz FIFA prezieenta posteni, bet piekāpās Zepam Blateram. Jūhansons ieguva 80 balsis, bet Blaters uzvarēja ar 111 balsīm.

"Lenarts Jūhansons ir mūsu izcilākais līderis starptautiskajā futbolā. Nevienam zviedram nav bijusi tik liela ietekme uz futbolu, kā viņam. Kā UEFA prezidentam un FIFA viceprezidentam viņam bija vieslielākā cieņa no apkārtējiem," sacījis Zviedrijas Futbola federācijas vadītājs Karls-Ēriks Nilsons. "

"Viņš bija labs draugs un nenovērtējams gudrības un iedvesmas avots. Mūžam būšu pateicīgs, ka viņš viņš bija UEFA prezidents 2000. gadā, kad es atnācu uz šo organizāciju," paziņojumā norāda pašreizējais FIFA prezidents Džanni Infantīno.

Godinot Jūhansonu, šīs nedēļas UEFA Nāciju līgas un Eiropas čempionāta atlases spēles sāksies ar klusuma brīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!