Foto: AP/Scanpix/LETA

Visu Eiropas futbola virslīgu klubu 2018.gada kopīgā bilance jau otro gadu pēc kārtas ir ar peļņu, taču plaisa starp bagātākajiem un nabadzīgākajiem klubiem turpina palielināties, apgalvo UEFA savā pētījumā.

Ikgadējā UEFA pētījumā aprēķināts, ka 700 visa kontinenta augstāko līgu klubu kopējā peļņa bija 140 miljoni eiro, bet ieņēmumi - līdz 21 miljardam eiro, kas ir par miljardu vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Tomēr 75 procenti visu ieņēmumu tika gūti tā sauktajās "lielā piecinieka" līgās - Anglijā, Spānijā, Itālijā, Vācijā un Francijā. Turklāt vairāk nekā pusi ieņēmumu saskaņā ar prognozēm 2019.gadā iekasējuši 30 lielākie klubi.

Vēl vairāk izdalās Anglijas tā sauktais "lielais sešinieks", kā arī Madrides "Real", Barcelona"", Turīnas "Juventus", Minhenes "Bayern" un Parīzes "Saint-Germain".

UEFA pauž bažas par arvien lielāku polarizāciju - gan lielajām un pārējām līgām, gan starp vadošajiem un pārējiem klubiem mazajās līgās.

"Par spīti situācijas uzlabošanai teletranslācijas tiesību pārdošanā daudzās līgās tas parasti notiek par labu lielākajiem un slavenākajiem klubiem. Tas vēl vairāk palielina plaisu starp lielo un citu klubu ieņēmumiem," teikts pētījumā.

UEFA prezidents Aleksandrs Čeferins pētījuma ievadā saka: "Ziņojums izceļ virkni draudu Eiropas futbola stabilitātei un panākumiem."

Pēdējais "Deloitte" šonedēļ publicētais pētījums "Football Money League" 2018./2019.gada sezonā galvgalī pirmo reizi izvirzīja "Barcelona", kas apsteidza Madrides "Real" un kuras ieņēmumi pirmoreiz vēsturē kādam no klubiem pārsniedza 800 miljonu eiro slieksni.

Tomēr "Deloitte" ziņojumā teikts arī, ka Spānijas čempiones ieņēmumi, pateicoties komercoperācijām, ir gandrīz sešreiz lielāki nekā piektās ienesīgākās Spānijas komandas ieņēmumi.

Pat, vērā ņemot tikai piecas vadošās līgas, Anglijas premjerlīga ir tālu priekšā visām pārējām. Tās ieņēmumi 2018.gadā bija 5,4 miljardi eiro, bet otro vietu ar 3,2 miljardiem eiro ieņēma Vācijas bundeslīga.

Francijas līga 1 2018.gadā ir piektā ar 1,7 miljardu klubu ieņēmumiem, taču čempiones Parīzes "Saint-Germain" tiesa šajā summā ir gandrīz trešdaļa.

UEFA ziņojums tapis nākamajā gadā pēc tam, kad Eiropas Klubu asociācija ieteica veikt radikālas izmaiņas UEFA Čempionu līgas formātā, un divus mēnešus pēc tam, kad Madrides "Real" prezidents Florentino Peress kļuva par jaunās Pasaules klubu futbola asociācijas (WCFA) prezidentu.

WCFA jau veikusi sarunas ar privātā kapitāla partneriem par pasaules līgas izveidošanu.

Čeferins tomēr atzīmē, ka ziņojums liecina arī par to, ka "Eiropas klubu futbolam ir iespējas pārdzīvot šos un citus izaicinājumus tāpat, kā izdevās tikt galā ar strauji pieaugošajiem zaudējumiem nesenā pagātnē".

Peļņas palielinājums asi kontrastē ar 2011.gadu, kad UEFA vēl nebija ieviesusi godīgas spēles finansēs sistēmu. Togad klubu kopējie zaudējumi bija 1,7 miljardi eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!