Foto: F64

Rīgas "Skonto" un "Jelgavas" komandas sestdien izcīnīja attiecīgi sudraba un bronzas medaļas Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionātā.

"Skonto" par Latvijas vicečempioniem kļuvuši jau trešo gadu pēc kārtas, kamēr "Jelgava" pie valsts čempionāta godalgām tikusi pirmo reizi. Komanda no šīs pilsētas iepriekš medaļas bija izcīnījusi pirms 19 gadiem, kad trešo vietu izcīnīja Jelgavas RAF.

Izšķirošajā mačā "Skonto" sestdien savā laukumā ar 4:1 (1:1) pārspēja Rīgas "Daugava" vienību.

Mača rezultāts tika atklāts jau 11.minūtē, kad izcēlās "Skonto" spēlētājs Ņikita Bērenfelds, bet pirmā puslaika turpinājumā viņu sāncenšiem tomēr izdevās panākt izlīdzinājumu, vārtus gūstot Emīlam Knapšim. Tiesa, otrajā puslaikā uzvaru nodrošināja "Skonto", kuru sastāvā trīs reizes izcēlās šīs sezonas rezultatīvākais Latvijas čempionāta futbolists Vladislavs Gutkovskis.

Līdz ar to Gutkovskis šosezon pretinieku vārtsargus pamanījās pārspēt 27 reizes, tuvāko sekotāju Jāni Ikaunieku no "Liepājas" apsteidzot par četriem vārtu guvumiem.

Pēdējo astoņu maču laikā "Skonto" bija pamanījies zaudēt piecas reizes, kamēr viņu sestdienas pretinieki sezonu noslēdza ar četriem zaudējumiem pēc kārtas. Abas vienības šosezon virslīgas ietvaros savā starpā tikās reizes, ikreiz panākumu izcīnot "Skonto" futbolistiem. Turklāt kopējā vārtu attiecība šajās cīņās bija 16:4.

Tikmēr "Jelgava" sestdien ar 3:0 (0:0) pārspējot vienu no turnīra pastarītēm "Metta"/"Latvijas Universitāti", tādejādi pieveicot viņus pirmo reizi šosezon.

Šajā mačā visi vārti tika gūti otrajā puslaikā, kad divus vārtus guva Borss Bogdaškins, bet vienreiz izcēlās Artis Jaudzems.

Jelgavnieki pēdējo sešu maču laikā tika pie pieciem panākumiem, kamēr "Metta"/LU savu trešo uzvaru šosezon izcīnīja vien iepriekšējā kārtā, kad ar 2:1 negaidīti pārspēja Jūrmalas "Spartaks" futbolistus.

Iepriekš abu komandu šīs sezonas savstarpējos dueļos ne reizi tā arī neizdevās noskaidrot uzvarētāju, jo visas cīņas noslēgušās neizšķirti 1:1.

Tikmēr citā mačā vēl viena medaļu tīkotāja "Liepāja" izbraukumā spēlēja 0:0 (0:0) ar Jūrmalas "Spartaku", tādejādi savu debijas sezonu sezonu noslēdzot ceturtajā vietā.

Liepājnieki sezonu noslēdza ar astoņiem nezaudētiem mačiem pēc kārtas, turklāt pa šo laiku tika gūtas sešas uzvaras.

Abās pirmajās šīs sezonas savstarpējās cīņās abas komandas uzvaras dalīja uz pusēm, turklāt abas spēles noslēdzās ar 2:0, bet trešajā duelī pārāka ar 3:0 jau bija "Liepāja".

Savukārt Latvijas čempiontitulu jau nodrošinājusi "Ventspils" sestdien ar 4:0 (0:0) savā laukumā pārspēja skandalozu slavu iemantojušo Daugavpils "Daugavu".

Visi vārti šajā duelī tika gūti otrajā puslaikā, kad 60.minūtē vispirms izcēlās Čeiks Diaņs no Mauritānijas, bet pēc tam viņam divas reizes piebalsoja pieredzējušais Ģirts Karlsons. Savukārt jau pašā mača izskaņā ceturto bumbu viesu vārtos raidīja Jurijs Žigajevs, kurš nupat pagarināja līgumu ar "Ventspils" klubu.

Daugavpils komandas futbolisti pēdējo septiņu maču laikā tik pie četrām uzvarām, kamēr "Ventspils" sezonu noslēdza ar 12 bezzaudējumu sēriju, turklāt spēja pa šo laiku tikt pie deviņiem panākumiem.

Pirmajā abu komandu savstarpējā tikšanās reizē uzvaru ar 3:0 izcīnīja "Ventspils", bet abas nākamās tikšanās reizes noslēdzās neizšķirti 1:1.

Tāpat sestdien tika aizvadīts arī neko neizšķirošs mačs, kurā "Daugavpils" savā laukumā ar 4:2 (1:1) pārspēja virslīgā vietu jau zaudējušo "Jūrmalu".

Tiesa, pirmie rezultātu atklāja viesi, kuriem 13.minūtē izcēlās argentīniešu uzbrucējs Nikolass Abots. Pēc tam gan Daugavpils komandas futbolisti guva trīs bezatbildes vārtus - vispirms izlīdzinājumu 27.minūtē panāca japānis Nakano Riotaro, bet otrajā puslaikā vispirms vārtus guva Ņikita Dobratuļins, kuram pēcāk vēlreiz piebalsoja Riotaro, kurš turklāt pēc tam pamanījās gūt arī "hat-trick".

Kā zināms, iepriekš LFF Disciplinārlietu komisija (DK) "Skonto" un "Jūrmalai" neizpildīto saistību dēļ jau otro reizi šosezon atņēma kopvērtējuma punktus. Ja pirmajā reizē vienības tika sodītas ar trīs punktu atņemšanu, bet apelācijas rezultātā sods tika samazināts līdz viena punkta atņemšanai, šoreiz abām komandām atņemts pa četriem punktiem.

Virslīgas kopvērtējumā "Ventspils" futbolistiem 36 mačos nopelnīja 83 punktus, kurai ar 71 punktu sekoja Rīgas "Skonto", bet bronzu ar 70 punktiem nodrošināja "Jelgava".

Ceturtajā pozīcijā ar 66 punktiem ierindojās "Liepāja", bet viens punkts mazāk bija Daugavpils "Daugavai".

Sesto vietu ar 51 punktu ieņēma Jūrmalas "Spartaks", tam ar 43 punktiem sekoja Rīgas "Daugava", bet 29 punkti bija "Daugavpils" vienībai. Tikmēr 16 punktus iekrāja "Metta"/"Latvijas Universitāte", no kuras par deviņiem punktiem atpalika "Jūrmala".

Turnīrā komandas sacentās četros apļos.

Kā zināms, virslīgas čempionāta vadība jūnijā, balstoties uz iepriekš notikušu balsojumu, izslēdza "Skonto" un "Jūrmalu" no savas biedrības, tādējādi liedzot tām turpmāku dalību čempionātā. Pēdējais vārds šādos jautājumos gan pieder LFF, tomēr DK sēdē nekāds lēmums netika pieņemts, federācijai aicinot virslīgas vadību atkārtoti balsot par abu klubu izslēgšanu no savas biedrības, kam pēc tam sekotu attiecīgs LFF atbildīgo institūciju lēmums.

"Skonto" un "Jūrmala" virslīgas čempionāta biedru statusu zaudēja, jo nebija samaksājušas šīs sezonas dalības maksu 3000 eiro apmērā. Tiesa, vēlāk abi klubi naudu tomēr samaksāja, taču tie joprojām ir izslēgti no biedrības un nebūs tajā tik ilgi, kamēr biedrības valde nesasauks pilnsapulci un biedri nenobalsos par uzņemšanu atpakaļ.

Abu komandu futbolisti šosezon pa vienai reizei neizmaksāto algu dēļ boikotēja spēles, kā rezultātā klubiem tika ierakstīts tehniskais zaudējums.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā Latvijas virslīgā piekto reizi vēsturē triumfēja "Ventspils" komanda, aiz sevis atstājot "Skonto" un Daugavpils "Daugavu". Tikmēr vietu virslīgā zaudēja desmitās vietas ieguvēji Ilūkstes NSS, kurus šajā sezonā nomainījuši pirmās līgas uzvarētāji "Daugavpils". Savukārt pārspēlēs par vietas saglabāšanu augstākajā līgā virslīgas devītā spēcīgākā komanda "Metta"/LU uzvarēja pirmās līgas otrās vietas ieguvēju "Gulbeni".

Tikmēr pēc "Liepājas metalurga" kluba likvidēšanas šīs pilsētas pārstāvniecību čempionātā pārņēmis jaundibinātais klubs "Liepāja".

Jau tagad kļuvis zināms, ka nākamajā sezonā Latvijas stiprāko klubu sabiedrībā atgriezīsies "Gulbene", kas aizstās skandālos iepīto "Jūrmalu". Tikmēr pārspēles šomēnes tiks aizvadītas starp "Metta"/"Latvijas Universitāte" un Rēzeknes BJSS komandām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!