Foto: SynotTip Virslīga

Pieredzējušā uzbrucēja Ģirta Karlsona pirmajā puslaikā gūtie vārti piektdien palīdzēja "Ventspils" komandai savās mājās "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas piektās kārtas spēlē ar 1:0 (1:0) uzvarēt "Jelgavu", kas ļāva ventspilniekiem vismaz uz vienu dienu kļūt par virslīgas līderiem.

Karlsons vienīgos vārtus spēlē guva 30. minūtē. "Ventspils" uzbrucējam šis bija ceturtais vārtu guvums sezonā un viņš virslīgas labāko snaiperu sarakstā panāca Jūrmalas "Spartaka" futbolistu Dmitriju Platonovu.

"Ventspils" komandai pirmajā puslaikā piederēja neliels pārsvars un jau pirmajās minūtēs rezultātu varēja atklāt tieši Karlsons, kurš arī izdarīja sitienu ar galvu, taču bumbu tvēra pretinieku vārtsargs Kaspars Ikstens. Arī turpinājumā vairāk uzbruka laukuma saimnieki, kamēr "Jelgava" centās izmantot pretuzbrukumus. Pēc nospēlētas pusstundas "Ventspils" beidzot atklāja rezultātu, kad pēc centrējuma Karlsons no "Jelgavas" soda laukuma precīzi sita ar galvu.

Pēc pārtraukuma situācija nemainījās un bīstamāk uzbruka "Ventspils" futbolisti. Laukumā bija daudz divcīņu un bīstamu momentu nebija pārāk daudz. Viesi aktivizējās tuvāk spēles beigu daļai, cenšoties izglābties no zaudējuma. Cīņas pirmspēdējā minūtē "Jelgavai" bija laba iespēja panākt neizšķirtu, tomēr no tuvas distances raidītā bumba lidoja garām vārtiem.

Zīmīgi, ka abas komandas trešdien tiksies atkārtoti, taču jau Latvijas kausa izcīņas pusfinālā, kur pašreizējie kausa īpašnieki "Jelgava" futbolisti būs laukuma saimnieku lomā.

"Ventspils" komandai šis bija pirmais mačs, ko tā aizvadīja savā centrālajā laukumā Ventspils olimpiskā centra stadionā, jo iepriekš tika spēlēts šīs pilsētas 2. pamatskolas sintētiskajā laukumā.

Pola Ešvorta trenētā komanda turnīrā izcīnīja trešo uzvaru pēc kārtas un trešo piecos aizvadītos mačos un ir vienīgā virslīgas komanda, kura šosezon vēl nav zaudējusi, jo vēl divas spēles "Ventspils" noslēdza neizšķirti. Savukārt "Jelgava" cieta trešo neveiksmi piecās cīņās.

Uzvara "Ventspils" komandai ļāva pakāpties uz pirmo vietu turnīra tabulā, apsteidzot "Spartaku", taču jūrmalnieki jau sestdien var atkarot līderu pozīciju, jo piektās kārtas cīņā viesos tiksies ar "Metta"/"Latvijas Universitāte" (LU).

Tāpat šīs kārtas turpinājumā "Daugavpils" uzņems "Riga" vienību, bet svētdien pēdējā piektās kārtas mačā RFS sacentīsies ar valsts čempioni "Liepāju".

Turnīra tabulā "Ventspils" ir nopelnījusi 11 punktus piecos mačos, bet "Spartakam" ir deviņi punkti četrās spēlēs.

Trešajā vietā ar septiņiem punktiem atrodama "Liepāja", kas vēl pirms divām spēlēm bija kopvērtējuma pēdējā pozīcijā, kurai ar sešiem punktiem seko "Metta"/LU, pa četriem punktiem iekrājušas "Jelgava" un RFS, bet turnīra tabulu ar trim punktiem noslēdz "Daugavpils" un "Riga".

Šī virslīga ir 25. sezona pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, turklāt ģenerālsponsora "SynotTip" piesaistīšana ļāvusi panākt, ka tajā komandām nav jāmaksā dalības maksa.

Pagājušās sezonas pirmās līgas trešā spēcīgākā vienība RFS vien neilgi pirms sezonas sākuma ieguva iespēju sacensties virslīgā, jo nenokārtoto parādsaistību dēļ licenci nesaņēma Latvijas titulētākais futbola klubs "Skonto". Pirms gada "Skonto" bija līdzīgā situācijā, taču toreiz tam tika piešķirta licence, jo klubs bija izstrādājis plānu parādsaistību nokārtošanai. Tiesa, gada laikā šis plāns tā arī netika izpildīts.

"Skonto" valsts čempionātā nepārspēta palika laika posmā no 1992. līdz 2004. gadam, kā arī 2010. gadā. Pēdējos gados, kaut "Skonto" komanda teju visu laiku bijusi parādā saviem spēlētājiem, tā četrus gadus pēc kārtas spēja finišēt virslīgas otrajā vietā.

Pērn par valsts čempioni kļuva "Liepāja", otro vietu ieguva "Skonto", bet trešā palika "Ventspils".

Pērn "Liepāja" kluba pastāvēšanas vēsturē virslīgas futbola čempionātā triumfēja pirmo reizi, nodrošinot sev iespēju šogad piedalīties UEFA Čempionu līgas atlases turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!