Foto: Andrea Cardin/IIHF

Zviedrijas hokeja izlase piektdien pasaules čempionāta pirmajā mačā ar rezultātu 5:2 (1:0, 2:1, 2:1) Ostravā uzvarēja ASV, bet turnīra mājiniece Čehija nerezultatīvā spēlē Prāgā pēcspēles metienos pārspēja Somijas hokejistus - 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0,1:0).

Zviedri panāk savu

Zviedrijas un ASV valstsvienības mača ievadā darbojās ļoti atraisīti, un abas vienības mača gaitā radīja labas vārtu gūšanas iespējas, tostarp trāpot arī pa vārtu stabu. Devītajā minūtē Zviedrijas hokejisti pacietīgi darbojās gar laukuma apmalēm, bet tad uzbrukuma zonas vidū tika atrasts Joels Ēriksons Eks, kurš ļoti precīzi meta ripu virs ASV vārtsarga Aleksa Laiona kājsarga. Otrās trešdaļas sākumā Sets Džounss vēlreiz trāpīja ripu pa vārtu stabu, bet pēc tam zviedri pilnībā pārņēma spēles iniciatīvu. Pēc izbīļa trešdaļas sākumā zviedri atsāka savu aktīvo spēli, un viņi ilgāku laiku darbojās uzbrukumā zonā. Amerikāņu vārtsargs Alekss Laions atvairīja metienus, bet tad ripu ieguva Lukass Reimonds, un viņš no tuvas distances dubultoja savas komandas pārsvaru.

ASV izlasei spēles gaitu izdevās izlīdzināt pēc pirmā vairākuma mačā. To gan izmantot neizdevās, bet 33. minūtē ASV hokejisti uzvarēja iemetiena neitrālajā zonā un uzreiz metās uzbrukumā. Tajā Sets Džounss piespēlēja Zakam Verenskim, kurš slidoja nedaudz tuvāk vārtiem un izpildīja precīzu metienu. Taču trīs minūtes pirms otrās trešdaļas beigām Zviedrija atjaunoja divu vārtu pārsvaru, kad pusātrā uzbrukumā Pontuss Holmbergs piespēlēja Markusam Johansonam, kurš raidīja ripu gar tuvējo vārtu stabu.

Trešās trešdaļas ievadā ASV nostiprinājās uzbrukuma zonā, un tas palīdzēja samazināt rezultāta deficītu. Alekss Vlasičs nocīnījās pie laukuma apmales, ripu ieguva Džonijs Gudro, kurš piespēlēja uz vārtu priekšu Brokam Nelsonam, un viņš šo iespēju nelaida garām. Mača galotnē amerikāņiem bija vairākums, kurā viņi spēlēja ar sešiem laukuma spēlētājiem un bez vārtsarga. Tas nenostrādāja. Zviedri guva divus golus tukšos vārtus, precīzi metot Viktoram Hedmanam un Ēriksonam Ekam.

Teicams vārtsargu duelis

Pasaules hokeja čempionāta A grupas spēlē Prāgā ar rezultātu 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 1:0) Čehija pārspēja Somijas izlasi. Mājinieki panākumu izcīnīja pēcspēles metienu sērijā.

Spēli labāk iesāka čehi, kuri aktīvāk darbojās uzbrukumā, kontrolēja ripu un izdarīja vairāk metienu vārtu rāmī. Pārsvars laukumā gan nepārvērtās pārsvarā uz tablo, pirmajā pauzē abām komandām dodoties pie rezultāta 0:0.

Līdzīgā manierē aizritēja arī mača otrais periods – čehi vairāk uzbruka, taču Hari Sateri sargātos vārtus mājiniekiem tā arī neizdevās uzlauzt. Otrās trešdaļas izskaņā Čehija beidzot guva vārtus, izveicīgi nospēlējot Ondžejam Palātam. Somijas treneru štābs nolēma pieprasīt izaicinājumu, argumentējot, ka Sateri vārtu gūšanas brīdī esot neatļauti traucēts. Tiesneši Somijas redzējumam piekrita un vārti netika ieskaitīti.

Trešajā periodā spēles ritējums izlīdzinājās, Somijai vairāk uzbrūkot un apdraudot Lūkaša Dostāla vārtus. Tomēr kā viens, tā otrs vārtsargs nebija pārspējams arī trešajā trešdaļa, spēlei nonākot līdz pagarinājumam.

Papildlaikā abas komandas apmainījās bīstamiem momentiem. Somija šo spēles nogriezni iesāka vairākumā, taču to nerealizēja. Pagarinājuma noslēgumā pēc izcilas pieredzējušā čehu hokejista Romāna Červenkas piespēles vārtu gūšanas izdevība radās Kampfam, taču Sateri bija fenomenāls un Somijas mūris palika neiņemts.

Viss galu galā izšķīrās pēcspēles metienu sērijā, kurā labāki izrādījās mājinieki. Ondžejs Kaša iemeta pirmo pēcspēles metienu, bet Červenka ar skaistu metienu vārtu augšējā stūrī atnesa uzvaru Čehijai. Dostāls pēcspēles metienu sērijā palika nepārspēts. Čehija izcīnīja divus kopvērtējuma punktus, bet somi – vienu. Metienus vārtu rāmī vairāk izdarīja čehi – 28:21.

Kā jau to varēja paredzēt, par labākajiem spēlētājiem abu komandu rindās atzina vārtsargus.

Sestdien Čehijai pretī stāsies Norvēģijas komanda, savukārt Somijai kalendārā atvēlēta brīvdiena.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!