Foto: LETA

Janvāra beigās oficiālu līgumu par Latvijas hokeja izlases vadīšanu bija parakstījis Toms Kūlens, tomēr viņa vietā valstsvienību vadīs Leonīds Beresņevs, ar kuru, iespējams, jau pirmdien, 8. februārī, tiks noslēgts līgums, vēsta laikraksts "Diena".

Kūlens kļuva par Latvijas valstsvienības vienu no treneriem pēc Teda Nolan atnākšanas. Divus pasaules čempionātus viņš strādāja kā Nolana asistents, bet pagājušajā gadā pasaules čempionātā bija arī Aleksandra Beļavska palīgs. Kūlena vārds kā viens no galvenajiem figurēja arī tagad galvenā trenera meklējumos. 26. janvārī Kūlens parakstījis līgumu, uz kura ir arī Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidenta Kirova Lipmana paraksts. Tomēr pagaidām nezināmu iemeslu dēļ Lipmans vēlāk visu pārdomājis, un atgriezies pie Beresņeva kandidatūras, kas arī bija izskanējusi janvārī.

"Pa telefonu es jau saņēmu apsveikumus no LHF valdes locekļiem, treneriem un administrācijas darbiniekiem. Saplānoju braucienu uz Latviju un atprasījos no darba devējiem, jo patlaban strādāju par skolotāju. Līdzīga situācija bija pirms gada, kad es pieņēmu darba piedāvājumu būt par trenera palīgu NHL klubā Bufalo "Sabres". Jau decembrī man bija jālido uz Latviju. Biju saplānojis grafiku, LHF man atsūtīja lidmašīnas biļeti, bet divas dienas pirms izlidošanas atcēla rezervāciju. Pirms nedēļas es atkal biju saplānojis braucienu uz Latviju, un atkal lidojums tika atcelts," par LHF nekorekto rīcību sarunā ar "Dienu" sašutumu neslēpj Kūlens.

Lipmans laikrakstam "Diena" skaidrojis, ka Kūlens prasījis LHF ļoti neizdevīgus nosacījumus - pusmiljonu eiro četru gadu laikā. Tomēr Kūlens atklāj, ka jau parakstītajā līgumā par darbu šī gada pavasara ciklā un pasaules čempionātā Maskavā treneris saņem 35 000 eiro. Līgums automātiski būšot pagarināts, ja Latvijas izlase saglabās vietu elites divīzijā, un tad par darbu rudenī olimpiskajā kvalifikācijā Kūlens saņemšot papildus 25 000 eiro. Ja Latvijas izlase iegūtu ceļazīmi uz 2018. gada olimpiskajām spēlēm, tad arī Kūlena līgums tiktu pagarināts uz vēl vienu gadu.

"Man patiešām rūp hokeja attīstība Latvijā. Es mīlu šo valsti un tās cilvēkus. Man ir neaizmirstamas atmiņas par mūsu panākumu iepriekšējā pirmsolimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Soču olimpiskajām spēlēm, kad ceturtdaļfinālā pacīnījāmies ar Kanādu, un pasaules čempionātiem. Es jau plānoju braucienu uz Rīgu, lai aprīlī sāktu komandu gatavot pasaules čempionātam Maskavā," rūgtumu neslēpj Kūlens.

Kūlens sarunā gan nemin, vai pēc līguma parakstīšanas un tā nepildīšanas no LHF puses, plāno strīdēties ar Lipmanu un LHF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!