Foto: F64

Latvijas hokeja izlase otrdien, 9. maijā, pasaules čempionāta augstākās divīzijas mačā spēkojas ar Itāliju, lūkojot tikt pie trešās uzvaras pēc kārtas.

Mačs Ķelnē sāksies plkst.17.15 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" no pulksten 16:30 piedāvās lasītājiem teksta tiešraidi par šo spēli, bet mača gaitā aicinām līdzjutējus balsojumā izvēlēties savu spēles zvaigzni!

Latvijas izlase pasaules čempionātu iesākusi ar divām uzvarām. Vispirms latvieši ar 3:0 uzveica Dāniju un ar 3:1 arī Slovākiju. Šī ir pirmā reize, kad Latvijas izlasei planētas meistarsacīkstes izdevies uzsākt ar divām uzvarām. Pirms tam vienīgo reizi tā pasaules čempionātu ar panākumu bija sākusi 2014.gadā Minskā, taču toreiz otrajā mačā tika piedzīvota neveiksme.

Tikmēr Itālija pirmajā mačā parādīja sīvu pretestību Slovākijai, pagarinājumā piekāpjoties ar 2:3, bet otrajā spēlē tika ciests smags fiasko 1:10 pret Krieviju.

"Komandā nekādu lielu jaunumu nav, jo neviens traumas nav guvis, viss ir kārtībā. Vakar bija smaga cīņa, daudzi saņēma sitienus, taču turpināja cīņu un tagad gatavojas nākamajam mačam," pirmdien pēc treniņa teica viens no Latvijas izlases treneriem Žaks Klutjē.

Savukārt šodienas pretinieci Klutjē raksturo kā smagi strādājošu komandu, pret kuru nebūs viegli spēlēt. "Itālija pirmajā spēlē pret Slovākiju nodemonstrēja ļoti labu sniegumu. Tā ir smagi strādājoša komanda, kura mums ir jārespektē, jābūt gataviem visām 60 cīņas minūtēm. Tas, ka viņi vakar zaudēja Krievijai ar 1:10, neko daudz nenozīmē. Protams, tas nav viegli, zaudējums ir un paliek zaudējums, taču viņi būs gatavi pret mums reabilitēties un arī mums jābūt gataviem. Hokejā nevar nenovērtēt pretiniekus, jo īpaši šādā turnīrā. Disciplīna, īsas maiņas, metieni pa vārtiem, cīņa to priekšā, tās būs ļoti svarīgas nianses."

Arī pret Itāliju vārtus sargās Elvis Merzļikins, kuram pēc divām spēlēm ir labākā statistika šajā pasaules čempionātā, jo ir atvairījis 98,25% metienu, kopumā ielaižot tikai vienu ripu.

"Elvis ir parādījis iespaidīgu sniegumu. Viņš redz ripu, spēj to atrast burzmā, lai gan vārtu priekšā nereti ir četri vai pieci spēlētāji, tomēr reizi pēc reizes viņš glābj komandu. Mačā pret Dāniju pirmajā periodā viņš bija mūsu atslēgas spēlētājs, savukārt pret slovākiem viņš trešajā periodā palīdzēja nosargāt pārsvaru. Vai Elvis ir gatavs Nacionālajai hokeja līgai (NHL)? Viņš uz to tiecas un iet pareizajā virzienā. Viss, ko viņš dara, ir ļoti profesionāli, viņa darba ētika ir augstākajā līmenī, tāpēc domāju, ka reiz viņš spēlēs NHL. Elvis vēl ir jauns un sasniegs savu mērķi," uzskata Klutjē.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar astoņiem punktiem trīs spēlēs ir Krievija, bet tai ar sešiem punktiem seko Latvija un ASV, taču latvieši aizvadījuši par spēli mazāk. Savukārt ceturtā ar četriem punktiem ir Zviedrija, kamēr ar trim punktiem seko Vācija. Tikmēr divi punkti ir Slovākijai, kamēr viens - Itālijai, bet Dānija punktus vēl nav ieguvusi.

Uzvaras gadījumā Latvijas izlase pēc trešās kārtas būs grupas līdere.

Latvijas hokejisti ar itāļiem augstākajā divīzijā tikušies sešas reizes, izcīnot trīs uzvaras, ciešot divus zaudējumus un reizi nospēlējot neizšķirti. Iepriekšējā tikšanās bija pirms pieciem gadiem, kad itāļi tika sagrauti ar 5:0.

Itālijas komandā lielākā daļa hokejisti ir no vietējām vienībām, turklāt Tomaso Traversa un Simons Kostners šosezon bija Jāņa Sprukta komandas biedri "Ritten Sport" rindās.

PASAULES ČEMPIONĀTA SPĒĻU KALENDĀRS

Vēl šovakar A apakšgrupas ietvaros plkst.21.15 Slovākija spēkosies ar Dāniju. Tikmēr B apakšgrupā plkst.17.15 Slovēnija tiksies ar Norvēģiju, bet četras stundas vēlāk mājiniece Francija eksaminēs Šveici.

B apakšgrupas kopvērtējumā līderei Kanādai ir deviņi punkti trīs spēlēs, bet tai ar pieciem punktiem seko Čehija un Šveice. Četru punkti ir Somijai, bet trīs punkti ir Francijai un Norvēģijai. Tikmēr Slovēnija ieguvusi vienu punktu, bet bez punktiem pagaidām cīnās Baltkrievija.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Jānis Kalniņš (Rīgas "Dinamo"), Ivars Punnenovs (Langnau "Tigers", Šveice), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas "Dinamo"), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda "Lakers", NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", Krievija);

uzbrucēji - Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas "Dinamo"), Frenks Razgals ("Rīga"), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Roberts Bukarts ("Zlīn", Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas "Thunderbirds", AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Jānis Sprukts ("Ritten Sport", Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins", AHL).

Itālijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Andreass Bernards (Pori "Assat", Somija), Frederiks Klutjē ("Asiago", Itālija), Džanluka Vallīni (Selvas "Gherdeina valgardena.it", Itālija);

aizsargi - Armīns Hofers, Armīns Helfers (abi - Bruniko "Pustertal Wolfe", Itālija), Enriko Migljoranci, Stefāno Marčeti (abi - "Asiago", Itālija), Aleksanders Egers, Daniēle Glira (abi - Bolcāno "Foxes", Itālija), Tomass Larkins (Manheimas "Adler", Vācija), Luka Dzanata (Martiņī "Red Ice", Šveice);

uzbrucēji - Marko Insams, Antons Bernards, Luka Frigo, Markuss Ganders, Daniēle Franks (visi - Bolcāno "Foxes", Itālija), Džulio Skandella ("Asiago"), Džovanni Morīni ("Lugano", Šveice), Rafaēle Andergasens (Bruniko "Pustertal Wolfe", Itālija), Djego Kostners ("Ambri-Piotta", Šveice), Tomaso Traversa, Simons Kostners (abi - "Ritten Sport", Itālija), Tomaso Džoi (Bjaskas "Ticino Rockets", Šveice), Alekss Lambakers (Hannoveres "Indians", Vācija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!