Foto: LETA

Lai arī pašam pirmais periods neizdevās, komanda ar savu sniegumu palīdzēja saņemties un visiem kopā tikt pie uzvaras, pēc sestdien aizvadītās pirmās spēles pasaules čempionātā Dānijā žurnālistiem sacīja Latvijas hokeja izlases vārtsargs Elvis Merzļikins.

Kā ziņojām, uzvaras vārtus gūstot izlases debitantam Rūdolfam Balceram, Latvijas valstsvienība pasaules čempionāta augstākās divīzijas pirmajā spēlē sestdien ar rezultātu 3:2 (0:2, 1:0, 1:0, 1:0) pagarinājumā pārspēja Norvēģiju.

"Mani pirmā trešdaļa neapmierināja, jo nebiju iegājis spēlē, nebiju gatavs jau kopš iemetiena," pēc mača atzina Merzļikins. "Protams, bija uztraukums, kas mani glābj kā attaisnojums. Savukārt komanda ticēja no pirmās līdz pēdējai minūtei. Malači, puiši izdarīja nenormāli lielu darbu, ļoti labi bloķēja metienus, aizsargi man ļoti palīdzēja, uzbrucēji savu darbu darīja perfekti. Komandas spēle mani ļoti apmierināja, bet pašam pirmais periods nepatika."

Latvijas izlase pirmā perioda vidū četru minūšu laikā ielaida divus vārtus, pirmajā reizē pretinieku uzbrucējam Annešam Bastiansenam izdarot ļoti precīzu metienu, trāpot augšējā tuvējā stūrī, bet pēc tam aizsargam Aleksandram Bonsaksenam izceļoties ar spēcīgu metienu no zilās līnijas.

"Jā, pirmais bija precīzs metiens, bet ir jāņem tuvais stūris. Šveices čempionāta finālā es nevienu tādu neielaidu, lai gan Cīrihe centās tur mest. Pirmais gols ir uz manis, jo kļūdījos pozīcijā. Savukārt otrajā vārtu zaudējumā, jā, neredzēju metienu, taču vienalga tas mani neapmierina, jo vienmēr var kaut ko labāk izdarīt," paškritisks bija Merzļikins.

Latvijas izlasei satraucoši mirkļi bija trešā perioda izskaņā, kad trīs minūtes pirms pamatlaika beigām pēc Matisa Ūlimba metiena ripa noklaudzināja Merzļikina sargāto vārtu stabu. Vārtsargs gan uzreiz bijis pārliecināts, ka ripa vārtu līniju nav šķērsojusi.

"Pats redzēju, kā ripa trāpa pa stabu un aizlido man gar muguru. Norvēģim teicu, ka varam saderēt, jo esmu par 110% pārliecināts, ka "gola" nebija. Viņš teica, ka bija, bet es atbildēju, tad deri, ko te ar mani strīdies," epizodi atcerējās Merzļikins.

Pēc mača Merzļikins neslēpa, ka ir noguris. Vārtsargus šajā čempionātā pēc spēles uz ģērbtuvēm nogādā ar golfa kartu jeb mazu elektromašīnu. "Vārtsargi jau ir komandas svarīgākā daļa, pret mums jāizturas kā pret karaļiem," smejas Merzļikins. "Nē, te ģērbtuves ir ļoti tālu, es pat nevarētu to gabalu aiziet, tāpēc paldies, ka viņi dod tādu iespēju, ka mūs var aizvest un atvest atpakaļ".

Otrā perioda beigu daļā, kad Latvijas izlase izturēja divus smagus mazākumus, kuros tieši Merzļikins bija pamanāmākais vīrs laukumā, līdzjutēji sāka skaļi skandēt viņa vārdu, kas vārtsargam sagādāja patīkamus mirkļus un lika saņemties vēl vairāk.

"Bija patīkami, jo tas nozīmēja, ka es beidzot savu darbu sāku darīt labi. Tas man atdeva pārliecību turpināt savu darbu pēc iespējas labāk," vārtsargs pateicās līdzjutējiem.

Jau zināms, ka svētdien pret Somijas izlasi Latvijas valstsvienības vārtus sargās Kristers Gudļevskis, kamēr Merzļikins norādīja, ka tas ir tikai labi, ka treneriem ir no kā izvēlēties, turklāt arī pašam ir sakrājies nogurums pēc garās sezonas, kurā viņš ar "Lugano" komandu aizkļuva līdz Šveices čempionāta finālam, kurā sīvā septiņu maču sērijā zaudēja izlases kolēģa Ronalda Ķēniņa pārstāvētajam klubam.

Merzļikins skaidroja, ka Latvijas izlasē vārtsargu un spēlētāju vidū valda lieliska atmosfēra.

"Nav jau vairs 90. gadi, kad konkurentam varēja kājsargus sagriezt. Esam draudzīgi, viens otram palīdzam. Protams, katram vārtsargam ir sava pieredze, bijis savs dzīves posms, kam iets cauri. Es šodien pēc pirmā perioda teicu Kristeram [Gudļevskim], ka šī nav mana diena, bet viņš mani mierināja. Teica, neuztraucies, tev ripa iesprūda, tā kā tā ir tava diena. Mēs viens otru motivējam, cenšamies palīdzēt, esam ģimene un komanda, un tas ir svarīgākais, lai uzvarētu spēles un gūtu punktus," Merzļikins uzsvēra labo mikroklimatu komandā. "Sagurums ir sakrājies, cenšos smaidīt, cenšos tēlot, ka viss ir kārtībā, bet sezona bija ļoti gara un nogurums ir jūtams. Būs labi, ja svētdien Gudļevskis tiks spēlēt, jo komandā ir labi vārtsargi. Ja rokās ir divi pīķi, tad spēlē ar vienu, bet otru var pietaupīt."

Pēc mača ar Norvēģiju svētdien Latvijai būs cīņa ar Somiju, otrdien gaidāma tikšanās ar Dienvidkoreju, divas dienas vēlāk ar ASV, sestdien paredzēts duelis ar olimpisko vicečempioni Vāciju, tālāk būs cīņa ar hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvjiem, bet apakšgrupu turnīrs tiks noslēgts 15. maijā ar spēli pret Dāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!