Foto: Rīgas dome

Pirmdien, 24. maijā, Brīvības ielā, kur izlikti pasaules čempionātā hokejā pārstāvēto valstu karogi, Baltkrievijas karogs nomainīts pret opozīcijas balti sarkano karogu, novēroja portāls "Delfi".

Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" informē Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), Rīgā nedrīkst plīvot karogi, kas simbolizē režīmu, kurš nodarbojas ar valsts terorismu, līdz ar to Baltkrievijas oficiālais karogs ir noņemts un aizstāts ar balti sarkano.

Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa (PP) padomnieks Aleksis Zoldners portālam "Delfi" apliecināja, ka Baltkrievijas karogs noņemts no visiem karogu stendiem Rīgā, taču ar opozīcijas karogu pagaidām aizstāts tikai vienā vietā.

Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka, piemēram, karogu stendā, kas atrodas starp Lāčplēša un Gogoļa ielām, ierastais Baltkrievijas karogs tik tiešām neplīvo.

Šāds solis seko pēc tam, kad svētdien lidsabiedrība "Ryanair" paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu.

Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā iepriekš pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Lidmašīnas sagrābšanu asi nosodījušas arī ES augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis un citas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!