Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) slēgusi lietu, kas tika uzsākta pēc tam, kad zviedru uzbrucējs Pēters Forsbergs izteicās, ka Zviedrijas hokeja izlase 2006.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Turīnā grupu turnīrā apzināti zaudējusi Slovākijai.

Kā vēsta IIHF oficiālā mājaslapa internetā, IIHF uzklausījusi Forsberga un Zviedrijas Hokeja federācijas paskaidrojumus saistībā ar šo maču, un nolēmusi slēgt šo lietu.
Kā ziņots, par šo faktu sabiedrību Forsbergs informēja, veidojot dokumentālo filmu "# 21 Peter Forsberg".

Minētajā mačā Slovākijas izlase izcīnīja uzvaru ar rezultātu 3:0, bet Zviedrijas hokejisti pirms cīņas nolēmuši apzināti zaudēt, lai ceturtdaļfinālā viņiem pretī stātos Šveices izlase. Uzvaras gadījumā zviedriem nāktos spēlēt pret Kanādu vai Krieviju.

"Ģērbtuvē pirms spēles spriedām, ka mums nav nekādas vajadzības saspringt uz uzvaru pret Slovākiju. Visi saprata, ka šī ir mūsu iespēja," iepriekš stāstīja Forsbergs. "Mēs izdarījām visu, lai izcīnītu zeltu. Domāju, ka tanī ir vainojama arī sacensību izspēles kārtība."

Teiktais sacēla lielu ažiotāžu un citi Zviedrijas izlases hokejisti Forsberga teikto noraidīja.

Vēlāk arī pats Forsbergs uzsvēra, ka viņa vārdi par sarunāto maču tikuši izrauti no konteksta.

"Es nevēlējos parādīt Zviedrijas hokeju sliktā gaismā, kad intervijā kļūdaini pieminēju vārdus "sarunāts mačs"," vēlāk speciāli izplatītā paziņojumā uzsvēra Forsbergs.

"Gribēju pateikt, ka pat man, kurš vienmēr cīnās par uzvaru, dažreiz ir grūti atrast motivāciju pirms spēlēm, kurās par katru cenu nav vajadzīgs uzvarēt."

"Mēs rūpīgi izvērtējām Forsberga pirmo paziņojumu un pēc tam sekojošo viņa paskaidrojumu, un secinājām, ka Pēters nepareizi izvēlējās vārdus, lai aprakstītu situāciju, kādā komanda bija nonākusi," izteicās IIHF prezidents Renē Fāzels. "Tāpat ir svarīgi piebilst, ka uz to maču mēs nosūtījām papildu delegātu, kura atskaitē nav minēts par kaut kādiem pārkāpumiem."

Jau vēstīts, ka Olimpiādes grupu turnīrā Zviedrijas izlase toreiz ar sešiem punktiem piecās spēlēs B apakšgrupā ieņēma trešo vietu, kur toreiz ar vienu punktu pēdējā, sestajā, pozīcijā finišēja Latvija.

Ceturtdaļfinālā Zviedrija sagrāva Šveici ar rezultātu 6:2, pusfinālā ar 7:3 pārspēja Čehiju, bet finālā ar 3:2 uzvarēja Somiju.

Zviedrijas izlase līdz ar to izcīnīja savu otro zelta medaļu olimpiskajās spēlēs.
Savukārt pašlaik 38 gadus vecais Forsbergs, kurš beidzis aktīvās sportista gaitas, piedalījās sešās spēlēs, veicot sešas rezultatīvas piespēles.

Savā Nacionālās hokeja līgas (NHL) karjerā Forsbergs aizvadīja 708 spēles, kurās guva 249 vārtus un izdarīja 636 rezultatīvas piespēles.

Zviedrijas hokeja zvaigzne divas reizes kļuvis par NHL Stenlija kausa ieguvēju, kā arī vairākas reizes izcīnījis individuālās balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!