Foto: F64
Latvijas jaunatnes hokejā notiek spēļu tiesnešu iespaidošana, lai panāktu vienas komandas labvēlīgu iznākumu, otrdien vēsta izdevums "Sporta Avīze".

Par Latvijas hokeja saimniecībā esošajām nekārtībām "Sporta Avīzei" pavēstīja divi tiesneši, kuri nodēvēti par Jāni un Andri, taču viņu īstie vārdi nav atklāti.

Pēc Jāņa un Andra teiktā, jaunatnes hokejā spēļu rezultātus cenšas iespaidot Gundars Gailis, kurš savulaik bijis tiesnesis, bet tagad ir "Pārdaugavas" kluba jauniešu komandas treneris.

"Diezgan regulāri tieši pirms "Pārdaugavas" spēlēm Gailis ienāk tiesnešu istabā, un it kā nevainīgi, ar tikai viņam raksturīgo smīnu uz lūpām, it kā nejauši tiek izmests - jūs taču zināt, kurai komandai šodien ir jāuzvar... Personīgi man Gailis ir zvanījis pat spēles iepriekšējā dienā un atspēries stāstīja, cik viņam svarīga tā spēle, cik ļoti viņam ir vajadzīga šī uzvara un ka viņam vajadzīga palīdzība. Bieži vien ir dzirdēts, ka tiesneši tiekot uzpirkti, bet varu ar tīru sirdsapziņu pateikt, ka pie mums nekas tāds nenotiek. Arī Gailis nepiedāvāja baigos labumus. Viņš tikai paprasīja, ka vajadzīga palīdzība," apgalvo tiesneši.

"Pats interesantākais, ka "Pārdaugava" savas spēles aizvada "Volvo" hallē un praktiski vienmēr viņu spēles apkalpo vieni un tie paši tiesneši. Protams, neviens nekur nav pieķerts, bet ir bijušas reizes, kad droši zini - Gailis ir zvanījis un atkal lūdzis palīdzību, viņa komanda tomēr zaudē," turpina tiesneši. "Tad no viņa puses seko draudi - tu vairs netiksi pie tiesāšanas. Zinām, ka viņš federācijā iesniedz sarakstu ar konkrētiem tiesnešu uzvārdiem, ka viņiem ir jātiesā tie un tie mači. Par laimi, Gailis ir vienīgais, kurš zvana un prasa šāda veida palīdzību. Citiem nav tādas ietekmes kā viņam."

Izdevums norāda, ka Gailim ir ļoti labas attiecības ar Andreju Zaķi, kurš Latvijas Hokeja federācijā (LHF) nozīmē tiesnešus uz spēlēm. Tas arī varētu izksaidrot, kādēļ Gaiļa komandas spēles tiesā praktiski vieni un tie paši soģi.

Tiesnešis sarunā ar "Sporta Avīzi" arī atklāja, kā var it kā nemanīti "palīdzēt" vajadzīgajai komandai. "Spēles laikā ir pietiekami daudz epizožu, kad var dot un var arī nedot noraidījumu. Šādas situācijas sauc par strīdīgām. Kad ir šādas situācijas, tad tiesnesim lēmums jāpieņem pēc paša ieskatiem. Lūdzu - strīdīgajās situācijās vienu komandu noraidi, otru neaiztiec. Tā sakrājas šie noraidījumi, un viena komanda visu laiku spēlē mazākumā. Ja spēles protokols sāk izskatīties nesmuks, ja rezultāts pareizajai komandai ir pietiekami komfortabls, tad tuvāk spēles beigām pieklājības pēc var noraidīt kādu no otrās komandas. Tas saucas protokola izlīdzināšana. Beigās sanāk, ka abām komandām soda minūšu skaits bijis aptuveni vienāds, un nekādu aizdomu, ka kāds kādam pietiesājis. "

Tiesneši arī atklāj, ka LHF nekārtības ir soģi darba apmaksā, kas regulāri kavējas. "Kopš sezonas sākuma pagājuši jau divi mēneši, bet tiesnešu kontos ir ieskaitītas smieklīgas summas, kaut līgumos ir rakstīts, ka līdz konkrētajam datumam ir jāsamaksā par iepriekšējo mēnesi, taču vēl ne reizi nauda nav pārskaitīt noteiktajā termiņā.. Izrādās, ka nav tā, ka tikai mums nemaksā. Nemaksā visiem. Tiešām žēl to tiesnešu, kuriem tiesāšana ir vienīgā iztika.. Jāraujas pa dažādiem amatieru turnīriem, kur ar samaksām nav nekādu problēmu. Aizej, notiesā un pēc spēles saņem savu naudiņu. Tur spēles noteikumi ir pavisam vienkārši un saprotami."

Tāpat šogad esot nesakārtots jautājums par tiesnešu darbu apmaksu Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) spēlēs Latvijā. "Šogad MHL līga sākās septembrī, bet šodien neviens no tiesnešiem nav saņēmis nevienu santīmu.. Līnijtiesnesis par vienu spēli saņem drusku vairāk par 50 latiem, galvenais - divas reizes vairāk. Ja mēneša laikā izdodas notiesāt piecas, sešas vai septiņas spēles, sanāk prāva summa. Summa, kuru joprojām tiesneši nav saņēmuši."

Soģi nesaprot, caur kurieni šo naudu vajadzētu saņemt. "Zinām, ka šogad vajadzēja pārslēgt līgumus, bet tas nav izdarīts. Runāts ar kolēģiem no citām valstīm, jā, viņiem ir jauni līgumi un viss ir kārtībā, bet pie mums nav nekādas kustības. Kaut kā dīvaini."

Tiesneši piebilst, ka ar naudas nemaksāšanu pērn izcēlies arī KHL klubs Rīgas "Dinamo", kurš tiesnešiem samaksu par "Latvijas Dzelzceļa" kausa spēlēm pārskaitījis tikai pusgadu pēc turnīra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!