Foto: PantherMedia/Scanpix
Četri Krievijas vieglatlēti pieķerti meldonija lietošanā, piepulcējoties jau tā iespaidīgajam šīs valsts sportistu pulkam, kuru organismā konstatēta kopš gadumijas aizliegto vielu sarakstā iekļautā viela.

Kā zināms, meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, aizliegtajā sarakstā tika iekļauts 1. janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai, četrkārtējai pasaules čempionei peldēšanā Jūlijai Jefimovai, olimpiskajiem čempioniem Semjonam Jeļistratovam (šorttrekā) un Jekaterinai Bobrovai (daiļslidošanā), ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam un citiem krievu sportistiem. Savukārt pasaulē meldonija lietošanā pieķerti jau vairāk par 100 atlētiem.

Krievijas Vieglatlētikas federācija neatklāja četru pieķerto vārdus, taču aģentūra TASS, neatklājot informācijas avotu, vēsta, ka tie ir sprintere Nadežda Kotļarova, garo distanču skrējēji Andrejs Minžuļins, Gulšata Fazletdinova un 3000 metru kavēkļu distances skrējēja Olga Vovka. Zīmīgi, ka Kotļarova svētdien pati paziņoja, ka viņai bijusi pozitīva dopinga prove.

Visi minētie sportisti analīzes nodeva februārī notikušajā Krievijas čempionātā telpās un viņi ir pirmie krievu vieglatlēti, kas pieķerti meldonija lietošanā.

Krievijas Vieglatlētikas federācija paziņojumā uzsvēra, ka sportistus un viņu trenerus vairākkārt ir informējusi, ka meldonijs no 1. janvāra ir iekļauts aizliegto vielu sarakstā.

Kārtējais dopinga skandāls Krievijas vieglatlētikā neveicinās šīs valsts sportistiem uzliktās pagaidu diskvalifikācijas atcelšanu. Kā zināms, pērn novembrī atklātībā nāca Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, pēc kura Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF) sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Krievijas Vieglatlētikas federācijai piesprieda pagaidu diskvalifikāciju, kura joprojām ir spēkā. Šī iemesla dēļ Krievijas vieglatlēti aizvadītajā nedēļā nepiedalījās pasaules čempionātā telpās, kas svētdien noslēdzās Portlendā.

IAAF tikai maijā lems, vai atcelt diskvalifikāciju un ļaut Krievijas vieglatlētiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko pirmdien paziņoja, ka visi vieglatlēti, kuri gatavojas startam Olimpiādē, tiek uzraudzīti un regulāri pārbaudīti, savukārt meldonija lietošanā pieķertie četri sportisti ir atsevišķs gadījums.

Tikmēr peldētāja Jefimova ir paziņojusi, ka cīnīsies par sava vārda attaisnošanu. Viņa neslēpj, ka savulaik lietojusi meldoniju, taču to pārtraukusi jau pirms vairākiem mēnešiem, tāpēc nesaprot, kā vielu varēja atrast viņas organismā.

"Kategoriski noraidu apvainojumus dopinga lietošanā. Gatavojos lietas izskatīšanai un esmu apņēmības pilna pierādīt, ka neesmu pārkāpusi antidopinga noteikumus," paziņoja četrkārtējā pasaules čempione.

Jefimovai draud mūža diskvalifikācija, jo 2013. gada nogalē, peldētājas organismā tika konstatēti anaboliskie steroīdi, taču toreiz, ņemot vērā vainu mīkstinošus apstākļus, viņai nācās izciest vien 16 mēnešu diskvalifikāciju, atņemot viņai arī piecus Eiropas čempiones titulus.

Peldētāja neslēpj, ka iepriekš lietojusi meldoniju medicīniskos nolūkos, taču pēdējo reizi to darījusi, kad "tas vēl bija atļauts". Viņa gan neesot bijusi informēta, ka no 1.janvāra viela ir iekļauta aizliegtajā sarakstā, bet tagad turpina trenēties un cer startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

"Karjeras laikā jau izlaidu pusotru gadu savas muļķības dēļ. Kopš tā laika es ļoti uzmanīgi sekoju tam, kas nonāk manā organismā, tāpēc garantēju, ka visi medikamenti, kurus lietoju, ir atļauti," uzsvēra peldētāja.

Krievijā Jefimova, kura 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu 200 metru brasā, tika uzskatīta par vienu no lielākajām valsts cerībām cīņā par Riodežaneiro olimpisko spēļu medaļām peldēšanas sacensībās.

Talantīgā 23 gadus vecā sportiste pirmo pasaules čempiones titulu izcīnīja 2009. gadā 50 metru brasa distancē, šo panākumu atkārtojot arī 2013. gadā, kad triumfēja arī četras reizes garākā distancē. Savukārt pērn Jefimova pasaules čempionātā Kazaņā uzvarēja 100 metru brasa peldējumā. Viņai ir arī četras pasaules čempionātu sudraba medaļas un trīs bronzas godalgas.

Kā ziņots, "Mildronāta" izstrādātājs Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš plāno rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes Sporta nodaļā, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka "Mildronāts" aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot "Mildronātu", ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!